Що сталося з волоським горіхом?

Что случилось с грецким орехом?
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Напад горіхової (яблуневої) плодожерки
  2. Захворювання бурою 
плямистістю

У волоських горіхів шкірка ще зелена, але вони чорніють і гниють.
Що це таке і як з цим боротися?
Н. Л. ВОЛОЩЕНКО.
с. Мала Білозерка,
Василівський р-н
Запорізької обл.

Шановна Наталю Львівно! Описані вами ознаки можуть бути присутніми в декількох випадках. Якщо проблема тільки в пошкоджених плодах горіха, то, швидше за все, в них оселилася горіхова плодожерка. А якщо почорніння плодів супроводжується ще й хворобою листя, то мова піде про буру плямистість, якою захворів ваш горіх.

Напад горіхової (яблуневої) плодожерки

Її гусениці проникають в плоди і пошкоджують їх, внаслідок чого вони чорніють і опадають. Борються з плодожеркою за допомогою феромонних пасток і ловчих поясів, прикріплених до стовбура дерева. Також потрібно збирати падалицю і протягом сезону кілька разів обприскати дерево інсектицидами (Децисом, Карбофосом, Шерпою, Ровікуртом), кожен раз змінюючи препарат, оскільки плодожерка швидко звикає до нього. Обприскування проводиться в три етапи:

  • відразу після цвітіння, але до появи перших зав’язей;
  • через 12 днів після першого;
  • через 10 днів після другого.

В період дозрівання плодів використання хімікатів заборонено, тому при потребі далі слід обприскувати вже настоями з полину або томатних пасинків.

Захворювання бурою 
плямистістю

Воно характеризується появою на листках невеликих бурих плям. При цій хворобі горіхи теж можуть згнивати і обсипатися.

При ураженні бурою плямистістю горіх потрібно обробити яким-небудь фунгіцидним препаратом: Вектрою (3 мл на 10 л води), Абіга-піком (50 г на 5 л води), Стробі (4 г на 10 л води). Через 10 днів обприскування слід повторити, використавши вже інший засіб.

Для профілактики даного захворювання горіх потрібно обробити 3%-вим розчином бордоської суміші ще до появи бруньок. Опале листя необхідно спалити.

В ідеалі потрібно вживати заходів профілактики проти всіх хвороб, тому що тільки це може попередити хворобу або напад шкідників і врятувати урожай.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог і агроном-консультант тижневика «Хазяїн».

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ