Здорова розсада – гарантія високого врожаю

0
319
Здоровая рассада - гарантия высокого урожая

Читати російською мовою

Помідор – це однорічна трав’яниста рослина, одна з найпопулярніших в світі з сільськогосподарських культур. Існує величезна кількість сортів цього овочу, що розрізняються в основному формою – від кулястої до циліндричної; вагою – від 30 г до 2 кг; різним кольором шкірки – червоною, фіолетовою, білою, зеленою, помаранчевою, жовтою, чорною, синьою.

Всі томати вирощую з власного насіння, яке зібране зі своїх перевірених сортів помідорів. Перед тим, як сіяти насіння томата, температура в приміщенні в перші 5 днів повинна бути 22-26°С. Спершу полийте добре контейнер, щоб земля була добре зволожена, насіння у вас повинне бути знезаражене в слабкому розчині марганцівки. Потім я роблю паличкою малі борозни, приблизно 1 см глибиною, насіння розкидаю по дну борозни на відстані 1-1,5 см одне від одного. Акуратно присипаю ґрунт для прикриття насіння в кожній борозні, накриваю свій лоток плівкою.

Коли побачите, що насіння тільки починає проростати, в цей момент дуже важливо забезпечити сильне джерело світла. Для цього я ставлю ящики на південне вікно, а для додаткового підсвічування у вечірній час включаю лампу денного світла. Коли розсада проросла, спочатку з’являються сім’ядольні крихітні листочки. Зверніть увагу на їх приємний зелений колір. Це вказує на те, що ваш труд пройшов не даремно. Рослини отримали досить багато яскравого кольору, щоб процвітати і розвиватися.

А ось, коли кілька справжніх листочків з’явилися на всіх саджанцях, прийшов час пересадити розсаду, (пікірувати), в більш великі індивідуальні контейнери, щоб вони мали достатньо місця для нормального розвитку.

При пікіруванні саджанці виймати потрібно обережно, зачерпнувши весь шар ґрунту разом з кореневою системою знизу.

Для цього застосовую звичайну вилку. У цей момент потрібно уважно дивитися: якщо коріння зрослися разом в грудку, потрібно полити їх водою і розділити одне від одного. У травні місяці, якщо нічна температура не нижче 15-16°С, то можна вже пересаджувати рослину в ґрунт на постійне місце. Але перед цим, щоб ваші рослини акліматизувалися, потрібно перемістити їх на вулицю в ранковий і вечірній час на кілька годин для загартування, що дозволить уникнути шокування рослини при пересадці. Якщо під час загартовування деяке листя втратило пружність і колір, видаліть нижні гілки. На цьому стовбурі в майбутньому утворюються додаткові корені, які потрібно підгорнути землею.

Посадку своїх вихованців проводжу у вечірній час, коли відсутні прямі сонячні промені. Надалі рослини поливаю теплою прогрітою водою тільки під корінь. Якщо у вас сорти високорослі, подбайте зробити для підв’язки рослини опору з підручних матеріалів.

Здорова розсада помідорів – гарантія рясного врожаю. Помилки, які допускають початківці городники на стадії посіву насіння і вирощування розсади, обов’язково позначаться на плодоносінні і врожаї вашого томата. Орієнтовно насіння томатів потрібно сіяти за 55-65 днів до висадки розсади у відкритий ґрунт, тому середній термін витримування розсади на підвіконні від появи сходів до 45-60 днів.

Той, у кого є своя ділянка землі, неодмінно захоче посадити там прекрасні томати. Адже яке задоволення зривати дозрілі помідори всіх кольорів веселки, вирощені своїми руками. Готову розсаду помідорів можна купити і на ринку, але набагато цікавіше виростити її самому на підвіконні.

Тетяна ЗАДРАНОВСЬКА.
смт Літин
Вінницької обл.

Увага!

Спецвыпуск "Все о рассаде"

Купуйте спецвипуск газети «Хазяїн» – «Все о рассаде» (автор – Денис Терентьєв), в якому ви знайдете всю необхідну інформацію про те, як виростити правильно якісну розсаду основних овочевих культур – помідорів, огірків, перцю, баклажанів, гарбуза, кабачків, патисонів, кавунів, динь, капусти всіх видів, селери і т. п. А також познайомитеся з технологією висаджування рослин у відкритий ґрунт, правилами пікірування і догляду за посадками.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: