Зміст
- З бананом і какао
- З яблуком і корицею
- З кавою і кокосовим молоком
- На кефірі
- З фруктами
- З висівками
- Дуже ягідна вівсянка
- З йогуртом
- Корисно знати
Швидка вівсяна каша без варіння, відома ще як «лінива вівсянка», «нічна вівсянка» або «літня вівсянка в банці», ідеальна для приготування однієї порції сніданку. І хоча її називають «літньою», готувати її можна в будь-який час року – аби було бажання. Їдять її холодною, а суть приготування полягає лише в порційному замочуванні вівсяних пластівців на ніч. Якщо ви вранці зайняті, але пропускати сніданок не звикли – зробіть собі смачну заготівлю з вечора. Таку вівсянку можна взяти на перекус або обід в офіс.
З бананом і какао
- 0,25 склянки вівсяних пластівців
- 0,3 склянки молока
- 0,3 склянки нарізаного стиглого банана
- 0,25 склянки звичайного йогурту
- 1ст. ложка какао-порошку
- 1 ч. ложка рідкого меду.
У банці змішайте вівсянку, молоко, йогурт, какао-порошок і мед. Потім гарненько струсіть все і додайте нарізаний банан. Розмішайте. Закрийте банку кришкою і поставте в холодильник на ніч.
Врахуйте. Додавання банана в інгредієнти банки скорочує її термін зберігання без заморозки з чотирьох до двох днів.
З яблуком і корицею
- 0,25 склянки вівсяних пластівців
- 0,3 склянки молока
- 0,25 склянки звичайного йогурту
- 0,25 склянки яблучного пюре
- 1 ч. ложка рідкого меду
- 0,5 ч. ложки меленої кориці
- шматочки нарізаного яблука – за смаком.
Вівсянку, молоко, йогурт, корицю і мед змішайте в банці. Додайте яблучне пюре і свіже порізане яблуко (можна зі шкіркою, можна без). Струсіть все і добре перемішайте. Закрийте вівсянку кришкою і поставте в холодильник на ніч.
З кавою і кокосовим молоком
- 0,3 склянки кокосового молока
- 0,25 склянки вівсяних пластівців
- 0,25 склянки йогурту
- 1 ч. ложка рідкого меду
- 1 ч. ложка какао-порошку
- 0,5 ч. ложки розчину кави.
Змішайте в банці пластівці, кокосове молоко, йогурт, мед і какао-порошок. Перемішайте. Розчинну каву за смаком розведіть в 1 ст. ложці гарячої води, введіть в масу і добре перемішайте. Відправте банку з вівсянкою на ніч в холодильник.
На кефірі
- 4 ст. ложки вівсяних пластівців
- 100 мл кефіру
- 100 мл молока
- 1 ч. ложка рідкого меду
- 0,5 банана
- ядра фундука – за смаком.
Вівсянку, кефір, молоко і мед змішайте в банці. Окремо поріжте банан і подрібніть фундук. Додайте банан і фундук в отриману масу і добре перемішайте. Банку поставте в холодильник на ніч.
З фруктами
- 0,5 склянки молока
- 3 ст. ложки натурального йогурту
- 2 ст. ложки вівсяних пластівців
- 1 ст. ложка апельсинового варення (джему)
- 1 мандарин.
У банку відправте молоко, йогурт, пластівці, варення і перемішайте. Мандарин очистіть, з дольок за бажанням зніміть білу плівку і розріжте кожну навпіл. Потім всипте їх в банку і знову перемішайте. Банку закрийте і поставте в холодильник.
З висівками
- 6 ст. ложок вівсяних пластівців
- 2 ст. ложки вівсяних висівок
- 0,3 склянки молока
- 0,3 склянки натурального йогурту
- 1 ч. ложка рідкого меду
- фініки – за смаком.
У банку засипте пластівці, висівки, йогурт, мед і молоко. Гарненько перемішайте. Фініки промийте при необхідності, обсушіть паперовим рушником, видаліть кісточки, а м’якоть довільно наріжте і додайте в банку. Знову добре перемішайте. Відправте в холодильник на ніч.
До речі. Можна змішати інгредієнти в окремому посуді і потім закладати в банку шарами, чергуючи вівсянку і фрукти.
Дуже ягідна вівсянка
- 0,75 склянки молока
- 0,75 склянки вівсяних пластівців
- 1 ст. ложка ягідного джему або варення
- свіжі або заморожені ягоди
- коричневий цукор
- шоколад – за смаком.
Змішайте в баночці молоко, пластівці, джем, ягоди і, закривши кришкою, гарненько струсіть і залиште на ніч в холодильнику. Вранці в отриману масу додайте солодощі: коричневий цукор, тертий шоколад, і знову добре перемішайте.
З йогуртом
- 2 ст. ложки вівсяних пластівців
- 100 мл води
- 100 мл натурального йогурту
- фрукти або ягоди – за смаком.
Пластівці злегка підсушіть на гарячій сковороді (не більше 3-4 хвилин). Засипте їх на дно баночки і залийте кип’яченою водою кімнатної температури. Через 10-15 хвилин акуратно перемішайте або струсіть. Зверху, не мішаючи, шаром викладіть йогурт (краще домашній). Наступним шаром викладіть шматочки фруктів або ягід і так, поки не заповните весь об’єм баночки. На ніч приберіть в холодильник.
Порада. Якщо хочеться кашу підсолодити, то змішайте попередньо йогурт з медом або стевією.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Корисно знати
- Вівсянку в банці можна зберігати в холоді до 2-х днів.
- Кількість однієї разової порції дорівнює 1 склянці рідини + вівсяні пластівці + добавки.
- Класична лінива вівсянка готується в банці об’ємом 400 або 500 мл. В ідеалі банка повинна мати широке горлечко і загвинчуватися герметичною кришкою.
- В сезон для приготування можна використовувати свіжі ягоди, а восени і взимку – заморожені (кладіть їх відразу в баночку, не розморожуючи).
- Якщо хочеться з’їсти гарячий сніданок, можна кашу трохи підігріти в мікрохвильовці: фрукти і шоколад краще додавати після нагрівання.
- Занадто великі пластівці подрібніть в блендері або кавомолці: так вони набухнуть швидше.
- Замість води і молока можна взяти будь-який натуральний сік без додавання цукру.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: