Вирощування голубів

Выращивание голубей
Фото GettyImage
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Утримання і догляд
  2. Придбання птахів
  3. Гніздування
  4. Інкубаційний період
  5. Догляд за пташенятами
  6. Харчування 
дорослих птахів

Розведення голубів – це не просто хобі, а захоплення на все життя. Та, перш ніж купувати птахів, необхідно чітко визначитися з породою і з тим, яких саме утримувати: диких або домашніх.

Слід взяти до уваги, що з дикими породами голубів клопоту буде більше, оскільки це волелюбні птахи, вони надзвичайно чутливі до умов утримання та потребують чимало вільного життєвого простору. Домашні голуби менш вибагливі до умов утримання, добре переносять неволю і абсолютно невибагливі в їжі.

Нині налічується близько 800 порід голубів, які поділяються на чотири основні групи:

  • спортивні;
  • льотні;
  • декоративні;
  • м’ясні.

Спортивні голуби – це представники елітного напрямку птахівництва, популярного в Чехії, Румунії, Бельгії та Голландії. В Україні голубиний спорт теж розвивається – регулярно влаштовуються різні змагання.

Раніше спортивних голубів називали поштовими і використовували суто для пересилання повідомлень на далекі відстані. Тепер така потреба зникла і їх тренують для участі у змаганнях. Для цього роду голубів дуже важливі аеродинамічні якості, які визначаються пропорціями частин тіла. Корпус птиці повинен бути міцний і обтічний, з потужними грудьми і симетричними тазовими кістками. Спина широка, хвіст вузький, оперення щільне і густе.

Різновид льотних голубів поділяється на високольотних, вертунів, бійних і торцевих. Ці птахи мають природну схильність до красивого польоту та «повітряних танців». Кожному їх різновиду характерний індивідуальний почерк (візерунок).

Високольотні здатні підніматися вгору на 1,2-1,5 км і можуть літати там годинами, то різко набираючи висоту, то падаючи каменем донизу.

Вертуни літають, постійно перевертаючись через крило, від чого створюється враження, що траєкторія польоту голуба проходить по спіралі.

Бійними їх називають через те, що під час польотів і перекидів вони сильно махають крилами, так що чути клацання – 
бій. Ці голуби дуже високо не піднімаються, але люблять робити різні перекиди: як поодинокі кульбіти, так і цілу серію акробатичних номерів. Причому, як в горизонтальній, так і у вертикальній площині. Перекиди-стовпи заввишки до 15 м найбільше цінуються серед таких пернатих.

Короткодзьобі турмани найбільш численні серед бійних видів, у народі їх прозвали «голуб-кувиркун». Їх вивели в XIX столітті, в Німеччині. Вони вирізняються невеликим розміром, маленькою головою, зсунутим уперед чолом.

Торцеві голуби виведені в Україні. Першими представниками цього виду були Миколаївські, що вирізняються дуже красивим стилем польоту. Потім їх почали розводити в Кіровограді, де характеристика польоту птахів трохи змінилася, а новий різновид отримав назву Кіровоградські голуби. Практично всі українські породи голубів виникли з Миколаївських.

Зрозуміло, що до найкрасивіших належать голуби декоративних порід, які мають різні прикраси: особливу поставу, незвичайну форму тулуба чи красиве оперення. Їх пір’я може мати не тільки незвичайний колір, а й цікаву структуру. Завдяки цьому, декоративні голуби отримали різні стандарти порід і цікаві назви, згідно певної схожості до інших видів птахів: чайки, соколи, зозулі…

Голуб Павич – одна з найпоширеніших декоративних порід. Вирізняється ошатним вбранням переважно білого кольору та широким високо поставленим хвостом. Їх оперення може мати красиві коричневі або чорні смуги.

Кучеряві – порода голубів з кучерявими кінчиками пір’я на крилах, ногах та хвості. Вони мають однотонне або плямисте забарвлення. Ці кучеряві красені – мрія багатьох голубівників.

Голуб Ластівка, богемський космоногий – вважається одним з найкрасивіших голубів у світі. Цю породу вивели в Чехії. Оперення біле зі смугами коричневого кольору, а ззаду голови дуже пишне пір’я.

Що стосується м’ясних порід – їх вирощують з метою вживання в їжу. М’ясо голуба вважається смачним делікатесом. Воно дієтичне (у 100 г міститься всього 294 кілокалорії), ніжне, а за зовнішнім виглядом нагадує м’ясо дикої птиці. Жиру в голубиному м’ясі майже немає, проте є велика кількість амінокислот, протеїну. Також в ньому присутні різні мінерали, вітаміни РР, А і групи В. Тому його особливо корисно їсти людям, що мають проблему ожиріння.

Нині відомо близько 70-ти м’ясних порід, які, в свою чергу, поділяють на 3 категорії: велетенські, курячі і безпосередньо м’ясні. Курячі (відносяться до важковаговиків) дуже схожі на звичайних домашніх курей: мають досить широке тіло, довгі лапи та шию. Прикладом є флорентійський голуб, виведений в однойменному італійському місті. Їх приблизна вага – 
від 500 до 900 г.

Велетенські голуби майже не літають. Адже мають великі розміри та щільне тіло. Прикладом цього виду є римська порода, яку теж створили в Італії. Важать такі екземпляри від 600 до 800 г. Оперення дуже густе, лапи короткі, але сильні.

Римські велетні – голуби виведені в Італії. Забарвлення різне: попелясто-блакитне, червоне, чорне, палеве з бурим і білим нальотом. Тулуб довгастий, сильний. Довжина від дзьоба до кінчика хвоста більше 50 см. Жива маса 1,3-1,4 кг. Майже не літають. Плануючи розводити цю породу візьміть до уваги те, що голуб’ятник не повинен знаходитися вище 2 м від землі. Мінус цієї породи – низька плодючість (через малорухливість). Плюс – стійкість до багатьох захворювань.

Кінг – ще одна м’ясна порода, виведена 1890 року в США, внаслідок тривалої селекції. Порода вирізняється надзвичайно довгими, широко розставленими ногами, великим корпусом, піднесеними грудьми, укороченим піднятим хвостом. Жива маса самців – 800-900 г, самок – 500-700 г.

Утримання і догляд

Щоб забезпечити птахам комфортні умови існування, насамперед необхідно подбати про побудову голуб’ятника – 
спеціально обладнаного приміщення з прилітним віконцем та вольєром, обгородженим кліткою. Голуб’ятник повинен бути теплим, без протягів, при цьому слід забезпечити можливість проведення регулярного провітрювання. Необхідно стежити, щоб навіть в зимовий час температура повітря всередині не опускалася нижче 10°C.

Приміщення, де містяться голуби, слід утримувати в чистоті (прибирати послід та сміття) і час від часу проводити в ньому повну дезінфекцію – інакше голуби можуть заразитися інфекційними захворюваннями. Мінімум 1 раз на тиждень слід ретельно вимивати і вичищати годівниці, стежити за тим, щоб в приміщенні не завелися гризуни – 
джерело поширення хвороб.

Всередині приміщення бажано розділити на секції. Осередок для проживання голубів повинен бути досить глибоким, мати близько 
20 см у висоту і 40 см у ширину. Для зручності птахів вхід бажано обладнати жердинкою.

Придбання птахів

Зазвичай голубів заводять парами (жіночу особину і чоловічу), але якщо розводити їх виключно для отримання естетичного задоволення, то, як правило, птиці самі знайдуть собі пару.

Самець зазвичай має більший розмір і в період шлюбних ігор робить танцювальні «па» навколо потенційної партнерки. Утворену пару легко впізнати по тому, як голуби поводяться один з одним. Сформовані пари весь час проводять разом.

Вибираючи пару голубів, необхідно звертати увагу на птахів середньої комплекції – намагайтеся не брати занадто великих або занадто дрібних. Птахи повинні бути доглянутими, мати гладеньке, чисте оперення, бути без видимих дефектів на тілі: кульгавість; неприродно розташоване чи пошкоджене пір’я; ушкодження дзьоба. Крім того, птахи повинні мати хороший апетит і хороші льотні здібності.

При покупці пари слід уважно розглядати розправлені крила птахів на предмет виявлення пір’яних кліщів. Зрозуміло, що слабкі, мляві, хворі і заражені особини відразу ж відбраковуються.

Гніздування

У домашніх голубів процес розмноження зазвичай починається на самому початку весни. У цей період слід створити птахам максимально зручні умови для зародження потомства.

Для диких голубів в голуб’ятнику слід прилаштувати великі розлогі гілки, що нагадуватимуть частинку дикої природи – ці птахи зазвичай в’ють гнізда на деревах.

Домашні голуби здебільшого влаштовують гнізда в дуплах.

Для відкладання яєць слід заздалегідь підготувати дерев’яні ящики або кошики та розставити їх в різних місцях – подалі один від одного, щоб птахи мали можливість усамітнитися.

Основна сировина для облаштування гнізда – невеликі тонкі гілочки. Цей будматеріал ви маєте розкласти по всьому голуб’ятнику. Роботу з гілками птахи виконають самі. Точніше, все це робитиме лише самка. Завданням чоловічої особини є забезпечення будівництва необхідними матеріалами. Крім гілок птахам слід запропонувати сухе листя, траву, залишки пір’я і обрізки вовняних ниточок.

Інкубаційний період

У голубів період інкубації починається десь через тиждень після спарювання, яке займає близько 9-ти днів. Самиця зносить пару яєць з інтервалом в півтори доби. Щоб отримати повноцінних, здорових пташенят, необхідно простежити щоб самка одночасно насиджувати обидва яйця. Тому тільки-но з’являється перше яйце, його необхідно підмінити штучним або поміченим яйцем від іншого голуба, а свіже акуратно забрати, покласти в затишному, теплому і темному місці. Щойно з’являється друге яйце, перше необхідно одразу повернути на місце, а підміну прибрати.

Бажано перевірити яйця, щоб переконатися, що вони запліднені. Для цього достатньо подивитися крізь них на яскраве джерело світла (ембріон буде виглядати як чорна цятка з прожилками навколо).

В середньому процес висиджування займає близько одного місяця. Участь у висиджуванні беруть обидва птахи, по черзі – так і самка, і самець мають змогу відпочити та поїсти.

Догляд за пташенятами

Пташенята з’являються на світ сліпими та без оперення. Перший час їх годуванням займаються батьки. Щойно молодняк буде готовий харчуватися самостійно, йому слід забезпечити достатню кількість свіжої чистої води та калорійний раціон харчування.

Підростаючі пташенята дуже ненажерливі і можуть з’їдати більше дорослих особин – це норма. Основу меню повинні складати зернові культури, а в якості підгодівлі слід давати вапняк або розкришену крейду.

Харчування 
дорослих птахів

Основу раціону голубів повинен складати ячмінь, овочі і фрукти (наприклад, морква, яблука, картопля). Середня добова порція корму на одну птицю – близько 50 г.

При вигодовуванні голубів на м’ясо в їх раціон бажано додати варені яйця і дрібно посічене зерно гороху. Щоб зберегти еластичність оперення у птахів, їх зазвичай підгодовують рапсом і льоном, що містять багато вітамінів. Воду в поїлках слід регулярно міняти.

В теплу пору року догляд за голубами значно спрощується. Вони з самого ранку відправляються на прогулянку, повертаючись в голуб’ятник лише під вечір, для ночівлі.

Вікторія КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ