Картопляні кораблики

0
326
Картофельные кораблики могут быть с любой начинкой, которая вам нравится
Картофельные кораблики могут быть с любой начинкой, которая вам нравится
Реклама
Читати російською мовою

На будь-якому застіллі, в домашньому колі чи на обіді з гостями, ця страва – яскрава, запашна, апетитна – відразу привертає до себе увагу і користується незмінним успіхом. До того ж готується просто, з повсякденних продуктів і, будучи порційною, дуже зручна в користуванні.

Відберіть однакові за величиною, досить великі картоплини правильної форми. Ретельно їх промийте і обсушіть, а далі на вибір: або очистіть шкірку, або залиште в «мундирі». Тепер відваріть або запечіть картоплю до напівготовності, дайте охолонути і приступайте до вибірки «гнізда» під начинку. Якщо бульба кругла, зріжте у неї верхівку, підрівняйте денце для стійкості й спеціальною виїмкою, тонкою чайною ложкою або гострим ножем видаліть всередині порожнину, залишивши цілими стінки товщиною в кілька міліметрів. Якщо ж картоплина довгаста, укладіть її, як їй зручніше, зріжте верхню частину і вже звідси починайте вибірку. А можна розрізати бульбу навпіл і надати їй форму циліндра, видалити серцевину і помістити туди начинку. Потім нафаршировані бульби потрібно довести до готовності в розігрітій духовці. Що стосується начинки, то вона може бути найрізноманітнішою. Ось лише кілька прикладів (пропорції основних інгредієнтів досить довільні). 

З городньою зеленню

Промиту, дрібно нашатковану і при необхідності ошпарену зелень, посоліть, поперчіть або збризніть лимонним соком і змішайте з рубаним яйцем, картопляною масою, що залишилася після вибірки серцевини бульб, рослинною олією, сметаною або майонезом.

З бринзою або тертим сиром

Бринза (сир середньої твердості) ретельно перемішайте з удвічі меншою кількістю розм’якшеного вершкового масла, часником, тертими яєчними жовтками, картопляною масою з середини бульби, подрібненою зеленню, посоліть і поперчіть за смаком. Бринзу можна брати навпіл з жирним сиром.

З яйцями, цибулею і капустою

Дрібно нашатковану ріпчасту цибулю обсмажте, капусту відваріть і подрібніть. Все перемішайте, додайте порізані яйця, картопляну масу, що залишилася, зелень, заправте за своїм смаком маслом, сметаною або майонезом.

З солоною рибою

Рибне філе двічі пропустіть через м’ясорубку, додайте сир, сметану, подрібнені яєчні жовтки, картопляну м’якоть з середини бульби, дрібно нашатковану зелену цибулю, посоліть, поперчіть, трохи підсолодіть і все добре перемішайте, а ще краще –
збийте, щоб вийшла однорідна пишна маса.

З грибами

Варені, консервовані або попередньо вимочені сухі гриби наріжте і підсмажте на олії. В іншій сковороді спасеруйте нашатковану ріпчасту цибулю до рожевого відтінку, додайте дрібно нарубані солоні огірки (без шкірки), картопляну масу, трохи борошна, сіль, перець, спеції, а коли борошно стане бежевого кольору, розведіть грибним відваром до сметаноподібної консистенції і пару хвилин потримайте на слабкому вогні. Тепер цей соус змішайте з підготовленими грибами, подрібненими яєчними жовтками, ще раз прогрійте масу на невеликому вогні і дайте охолонути.

З м’ясним фаршем

Нарізані шматочками будь-яке варене м’ясо, печінку, шинку і т. п. підсмажте разом з нашаткованою ріпчастою цибулею, охолодіть, змішайте з картопляною масою, двічі пропустіть через м’ясорубку, розітріть з жовтками, часником, пряною зеленню і заправте майонезом.

З горіховою пастою

Горіхи очистіть від шкаралупи, подрібніть ядра і перемішайте з пасерованими помідорами або з томатною пастою, розім’ятими яєчними жовтками, часником, картопляною масою і подрібненою пряною зеленню. Можна ще додати мелене м’ясо зі спеціями.

Євгенія ВІННІКОВА.
м. Харків.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ