Їдемо на пікнік

Едем на пикник
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Люля-кебаб домашній
  2. Овочі на вугіллі
  3. Овочі у фользі на мангалі
  4. Скумбрія на мангалі (варіант 1)
  5. Скумбрія на мангалі (варіант 2)
  6. Шашлик овочевий дитячий

Літо, свята, вихідні, ліс, річка, пікнік… Так хочеться і відпочити на свіжому повітрі, і підкріпитися чимось смачненьким. А що для цього можна взяти з дому, крім звичних бутербродів, які вже набили оскому? Та багато чого. Правда, вдома доведеться попрацювати, роблячи заготівлі, але воно того варте.

Люля-кебаб домашній

  • 600 г яловичини
  • 400 г баранини
  • 1-2 цибулини
  • спеції для м’яса – 
за смаком.

М’ясо вимийте, обсушіть і наріжте на шматки. Цибулю очистіть, обполосніть і крупно наріжте. Пропустіть м’ясо і цибулю через м’ясорубку два рази. Готовий фарш посипте сіллю, спеціями і добре перемішайте. Потім трохи заморозьте (щоб схопився). Дістаньте фарш з морозильної камери і добре вимісіть до щільності. Загорніть в харчову плівку. При готуванні відокремлюйте шматочки по 100-200 г і розподіляйте фарш по шпажках. Дивіться, щоб він лягав рівномірно. Смажте на мангалі 7-10 хвилин, постійно повертаючи. Слідкуйте, щоб фарш не підгорів. Подавайте з овочами і червоним вином (для дорослих).

Овочі на вугіллі

  • 1-2 кабачка
  • 2 солодких перців
  • 1 цибулина
  • 300 г грибів
  • 200 г помідорів чері
  • 1-2 зубчики часнику
  • 1 ч. ложка прованських трав
  • 2-3 ч. ложки дрібно нарізаної зелені
  • 3 ч. ложки оливкової олії
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Вимийте і обсушіть всі овочі. Очистіть і обполосніть цибулю і часник. Цибулю і перець наріжте кубиками середніх розмірів, кабачки – кружальцями, гриби – навпіл. Помідори залиште цілими. Викладіть все в глибоку миску. Часник пропустіть через прес і відправте до овочів. Додайте сіль, перець, сушені трави і подрібнену свіжу зелень. Полийте все оливковою олією і акуратно перемішайте. Нанижіть все на шампури. Смажте на розігрітому вугіллі до рум’яної скоринки, постійно перевертаючи.

Овочі у фользі на мангалі

  • 2 баклажана
  • 2 помідори
  • 2 солодкого перцю
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Овочі вимийте і обсушіть. Баклажани розріжте навпіл. На всій м’якоті зробіть глибокі розрізи (постарайтеся не торкатися шкірки) хрест на хрест. Помідори наріжте кільцями і викладіть на кожну половинку баклажана. У перцю видаліть хвостик і насіння. М’якоть наріжте смужками або кільцями і викладіть на помідори. Посоліть і збризніть рослинною олією. Акуратно складіть половинки баклажана і загорніть у фольгу. Смажте близько 20 хвилин до готовності.

Скумбрія на мангалі (варіант 1)

  • Свіжоморожена скумбрія
  • майонез
  • гірчиця
  • кетчуп
  • часник
  • цибуля
  • спеції для риби
  • сіль
  • перець і рослинна олія – за смаком.

Скумбрію розморозьте, випатрайте, видаліть голову, плавники і хвіст, вимийте і обсушіть паперовими рушниками.

Приготуйте соус: в глибокому посуді з’єднайте майонез, гірчицю, кетчуп, рослинну олію, спеції і сіль. Цибулю і часник очистіть, обполосніть і обсушіть. Часник пропустіть через прес, цибулю натріть на крупній тертці.

Все добре перемішайте. Готовим соусом змастіть скумбрію з усіх боків і залиште маринуватися в посуді, закритому харчовою плівкою, 3-5 годин. Готуйте на мангалі, перевертаючи на обидві сторони.

Скумбрія на мангалі (варіант 2)

  • 3 свіжоморожені скумбрії
  • 1 лимон
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Підготуйте рибу: вимийте її, видаліть хвости, голови і нутрощі, зріжте плавники. Потім промийте під проточною водою і обсушіть паперовим рушником.

Тушку натріть сумішшю солі і перцю з усіх боків. Наріжте лимон тонкими скибочками, розкладіть його навколо і всередині риби. Залиште маринуватися на 1,5-2 години. Викладіть рибу на решітку, змащену олією, і смажте на мангалі з двох боків до рум’яності близько 20 хвилин. Подавайте до столу гарячою, з овочами і соусом за смаком.

Шашлик овочевий дитячий

  • Для шашлику:
    • 12 шт. (150 г) помідорів чері
    • 12 шт. (100 г) свіжих дрібних печериць
    • 0,5 болгарського перцю
    • сіль – за смаком.
  • Для маринаду:
    • 100 мл оливкової олії
    • 0,5 цибулини
    • 1 зубчик часнику.
  • Для подачі:
    • листя салату
    • подрібнена зелень кропу – за смаком.

Підготуйте складові для шашлику: всі інгредієнти добре вимийте і просушіть. Потім: дрібні печериці при необхідності очистіть від шкірки; у чері приберіть хвостики; у болгарського (солодкого) перцю видаліть серцевину з насінням, а м’якоть наріжте шматочками, відповідними за розміром до грибів і чері.

Приготуйте маринад: часник і невелику цибулину очистіть, обполосніть і обсушіть. Половину цибулини наріжте півкільцями. Часник пропустіть через прес. У глибокий посуд влийте олію, додайте часник і цибулю.

У підготовлений маринад відправте гриби, чері та перець, все добре перемішайте. Ємкість закрийте харчовою плівкою і відправте в холодильник на кілька годин. Не забувайте їх перемішувати.

Потім додайте сіль і перемішайте. Замариновані овочі нанижіть на дерев’яні шпажки (замочіть у воді) і запікайте 15-20 хвилин. В процесі готування збризкуйте «шашлик» маринадом. Подавайте на листках салату, посипавши подрібненою зеленню кропу.

До відома. Лікарі радять починати вводити гриби в раціон дітей, які досягли віку 7 років. Якщо ваша дитина молодша, приготуйте для неї суто овочевий шашлик – додайте ще овочі на свій розсуд.

Ірина СЕЛЮТИНА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ