Зміст
- Люля-кебаб домашній
- Овочі на вугіллі
- Овочі у фользі на мангалі
- Скумбрія на мангалі (варіант 1)
- Скумбрія на мангалі (варіант 2)
- Шашлик овочевий дитячий
Літо, свята, вихідні, ліс, річка, пікнік… Так хочеться і відпочити на свіжому повітрі, і підкріпитися чимось смачненьким. А що для цього можна взяти з дому, крім звичних бутербродів, які вже набили оскому? Та багато чого. Правда, вдома доведеться попрацювати, роблячи заготівлі, але воно того варте.
Люля-кебаб домашній
- 600 г яловичини
- 400 г баранини
- 1-2 цибулини
- спеції для м’яса – за смаком.
М’ясо вимийте, обсушіть і наріжте на шматки. Цибулю очистіть, обполосніть і крупно наріжте. Пропустіть м’ясо і цибулю через м’ясорубку два рази. Готовий фарш посипте сіллю, спеціями і добре перемішайте. Потім трохи заморозьте (щоб схопився). Дістаньте фарш з морозильної камери і добре вимісіть до щільності. Загорніть в харчову плівку. При готуванні відокремлюйте шматочки по 100-200 г і розподіляйте фарш по шпажках. Дивіться, щоб він лягав рівномірно. Смажте на мангалі 7-10 хвилин, постійно повертаючи. Слідкуйте, щоб фарш не підгорів. Подавайте з овочами і червоним вином (для дорослих).
Овочі на вугіллі
- 1-2 кабачка
- 2 солодких перців
- 1 цибулина
- 300 г грибів
- 200 г помідорів чері
- 1-2 зубчики часнику
- 1 ч. ложка прованських трав
- 2-3 ч. ложки дрібно нарізаної зелені
- 3 ч. ложки оливкової олії
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Вимийте і обсушіть всі овочі. Очистіть і обполосніть цибулю і часник. Цибулю і перець наріжте кубиками середніх розмірів, кабачки – кружальцями, гриби – навпіл. Помідори залиште цілими. Викладіть все в глибоку миску. Часник пропустіть через прес і відправте до овочів. Додайте сіль, перець, сушені трави і подрібнену свіжу зелень. Полийте все оливковою олією і акуратно перемішайте. Нанижіть все на шампури. Смажте на розігрітому вугіллі до рум’яної скоринки, постійно перевертаючи.
Овочі у фользі на мангалі
- 2 баклажана
- 2 помідори
- 2 солодкого перцю
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Овочі вимийте і обсушіть. Баклажани розріжте навпіл. На всій м’якоті зробіть глибокі розрізи (постарайтеся не торкатися шкірки) хрест на хрест. Помідори наріжте кільцями і викладіть на кожну половинку баклажана. У перцю видаліть хвостик і насіння. М’якоть наріжте смужками або кільцями і викладіть на помідори. Посоліть і збризніть рослинною олією. Акуратно складіть половинки баклажана і загорніть у фольгу. Смажте близько 20 хвилин до готовності.
Скумбрія на мангалі (варіант 1)
- Свіжоморожена скумбрія
- майонез
- гірчиця
- кетчуп
- часник
- цибуля
- спеції для риби
- сіль
- перець і рослинна олія – за смаком.
Скумбрію розморозьте, випатрайте, видаліть голову, плавники і хвіст, вимийте і обсушіть паперовими рушниками.
Приготуйте соус: в глибокому посуді з’єднайте майонез, гірчицю, кетчуп, рослинну олію, спеції і сіль. Цибулю і часник очистіть, обполосніть і обсушіть. Часник пропустіть через прес, цибулю натріть на крупній тертці.
Все добре перемішайте. Готовим соусом змастіть скумбрію з усіх боків і залиште маринуватися в посуді, закритому харчовою плівкою, 3-5 годин. Готуйте на мангалі, перевертаючи на обидві сторони.
Скумбрія на мангалі (варіант 2)
- 3 свіжоморожені скумбрії
- 1 лимон
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Підготуйте рибу: вимийте її, видаліть хвости, голови і нутрощі, зріжте плавники. Потім промийте під проточною водою і обсушіть паперовим рушником.
Тушку натріть сумішшю солі і перцю з усіх боків. Наріжте лимон тонкими скибочками, розкладіть його навколо і всередині риби. Залиште маринуватися на 1,5-2 години. Викладіть рибу на решітку, змащену олією, і смажте на мангалі з двох боків до рум’яності близько 20 хвилин. Подавайте до столу гарячою, з овочами і соусом за смаком.
Шашлик овочевий дитячий
- Для шашлику:
- 12 шт. (150 г) помідорів чері
- 12 шт. (100 г) свіжих дрібних печериць
- 0,5 болгарського перцю
- сіль – за смаком.
- Для маринаду:
- 100 мл оливкової олії
- 0,5 цибулини
- 1 зубчик часнику.
- Для подачі:
- листя салату
- подрібнена зелень кропу – за смаком.
Підготуйте складові для шашлику: всі інгредієнти добре вимийте і просушіть. Потім: дрібні печериці при необхідності очистіть від шкірки; у чері приберіть хвостики; у болгарського (солодкого) перцю видаліть серцевину з насінням, а м’якоть наріжте шматочками, відповідними за розміром до грибів і чері.
Приготуйте маринад: часник і невелику цибулину очистіть, обполосніть і обсушіть. Половину цибулини наріжте півкільцями. Часник пропустіть через прес. У глибокий посуд влийте олію, додайте часник і цибулю.
У підготовлений маринад відправте гриби, чері та перець, все добре перемішайте. Ємкість закрийте харчовою плівкою і відправте в холодильник на кілька годин. Не забувайте їх перемішувати.
Потім додайте сіль і перемішайте. Замариновані овочі нанижіть на дерев’яні шпажки (замочіть у воді) і запікайте 15-20 хвилин. В процесі готування збризкуйте «шашлик» маринадом. Подавайте на листках салату, посипавши подрібненою зеленню кропу.
До відома. Лікарі радять починати вводити гриби в раціон дітей, які досягли віку 7 років. Якщо ваша дитина молодша, приготуйте для неї суто овочевий шашлик – додайте ще овочі на свій розсуд.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Заготівлі з малини
- Смаколики із жимолості
- Смачні заготівлі суниці на зиму
- Наші барвники — натуральні