Зміст
- По-грузинському
- Узбецький
- У томатному соку
- З яловичини
- З печінки
- Швидкий зі свинини
- По-татарському
- Козацькі шашлики
- Любительський
З настанням погожих днів так хочеться влаштувати поїздку на природу! А який відпочинок без шашлику? Щоб він вийшов смачним, треба відповідально підійти до вибору м’яса. Слід взяти зі свинини і яловичини ошийок (з молодої тварини), а з баранини – задню лопатку. Бажано м’ясо брати не заморожене, а свіже. Нарізати його слід поперек волокон, шматками приблизно по 60-80 г, тому що великі можуть не просмажитися, а маленькі, навпаки, будуть сухими. При смаженні шашлики треба поливати гарячим соусом, в якому маринувалося м’ясо. Якщо полити холодним, шашлик вийде жорстким.
По-грузинському
- 1,5 кг баранини
- 400 г цибулі
- 30 г борошна
- 200 г жиру
- 1 головка часнику
- сіль
- духмяний і чорний перець
- оцет – за смаком.
М’ясо очистити від плівки, нарізати шматочками, злегка відбити, надаючи йому форму кубика. Цибулю нарізати кільцями, часник подрібнити. Потім шматочки м’яса солять, посипають часником, меленим чорним і духмяним перцем, збризкують оцтом. Приготоване м’ясо перекладають цибулею, поміщають в миску, кладуть невеликий гніт, накривають кришкою і витримують 4-5 годин. Після маринування на кожен шампур нанизують шматочки м’яса, чергуючи його з кільцями цибулі. Зверху присипають борошном. Смажать на вугіллі, поливаючи соком, що виділився при маринуванні з додаванням жиру і 50 г оцту.
Узбецький
- 1 кг баранини
- 400 г цибулі
- 50 г пшеничного борошна
- 150 г зелені петрушки.
- Для маринаду:
- 3 цибулини
- 100 г оцту
- 400 г води
- мелений перець
- сіль і цукор – за смаком.
Баранину нарізають шматочками і разом з дрібно нашаткованою цибулею заливають маринадом. Перемішують і ставлять в холодильник на 5-6 годин. Замариноване м’ясо нанизують на шампур, посипають борошном і смажать до готовності над розпеченим вугіллям.
У томатному соку
- 1,5 кг свинини
- 7-8 цибулин
- 50 г солі
- 1 ч. ложка меленого чорного перцю
- 5 лаврових листків
- 80 г яблучного оцту
- 400 мл томатного соку
- 5-10 зерен духмяного перцю
- зелень петрушки
Наріжте м’ясо кубиками, приблизно по 80 г, складіть в емальований посуд. Додайте мелений і духмяний перець, лавровий лист, сіль, яблучний оцет, томатний сік і перемішайте. Наріжте кільцями цибулю, покладіть зверху на м’ясо, придавіть невеликим гнітом. Поставте в холодильник на 10 годин, щоб м’ясо промаринувалося. Нанизуйте на шампур шматочки м’яса, чергуючи його з кільцями цибулі. Готовий шашлик перед подачею на стіл посипте подрібненою петрушкою.
З яловичини
- 1,5 кг яловичини
- 400 г свинячого сала
- чорний мелений перець
- сіль
- цибуля
Готують такий шашлик з вирізки спинних м’язів. М’ясо нарізають шматочками по 30 г, добре відбивають. Свиняче сало нарізають тоненькими пластинками і загортають у відбиті шматочки м’яса. Потім нанизують на шампур по черзі з кільцями цибулі, солять, посипають чорним меленим перцем і смажать над тліючим вугіллям. Поливають приготованим соусом: 1 склянка білого вина і сік одного лимона.
З печінки
- 750 г печінки (свинячої, яловичої, баранячої)
- 250-300 г сала
- 2-3 цибулини
- сіль – за смаком.
Печінку промивають, очищають від плівки і нарізають шматочками приблизно як сірникову коробку. Цибулю нарізають кружальцями, сало – тоненькими скибочками. Шматочки нанизують на шампур по черзі: печінка, сало, цибуля. Смажать шашлик над тліючим вугіллям. За 2 хвилини до готовності поливають міцним розчином солі – 10 г на 100 мл води.
Швидкий зі свинини
- 1 кг свинини
- 400 г цибулі
- 60 г 9%-вого оцту
- 150 г сильногазованої мінеральної води (без соди)
- мелений чорний перець
- коріандр
- куркума
- базилік (2 листка)
- лавровий лист
- щіпка меленого мускатного горіха – за смаком
- 1 ч. ложка гірчичного порошку
- 0,5 ст. ложки солі
- 0,5 ст. ложки цукру
М’ясо нарізати шматочками приблизно по 40 г. Скласти в емальований посуд. Цибулю дрібно нашаткувати і додати до м’яса. Покласти спеції і перемішати. Потім влити мінеральну воду, знову перемішати. Ємкість з м’ясом накрити кришкою і поставити маринуватися. Через 1 годину м’ясо можна нанизувати на шампури, чергуючи з кільцями цибулі. Готувати на розпеченому вугіллі, поливаючи гарячим маринадом. Такий шашлик добре поєднується з печеною картоплею.
По-татарському
Бараняче м’ясо нарізають шматочками по 40-50 г. Замочують в маринаді на 4-5 годин. Для маринаду на 1 кг м’яса беруть 2 ст. ложки оливкової олії, чорний мелений перець, натертий мускатний горіх, мелений лавровий лист – за смаком, 200 г дрібно нарізаної цибулі.
Після того, як м’ясо промаринується, його нанизують на шампур упереміж зі шматочками копченого сала або жирної копченої шинки. Готовий шашлик подають з гарячим відвареним рисом.
Козацькі шашлики
Наші предки – запорізькі козаки – в походах готували швидкий шашлик. Свинину, баранину, м’ясо вбитих диких тварин нарізали шматками і смажили на вугіллі, періодично поливаючи гарячою водою. Готове м’ясо їли, посипаючи сіллю.
Любительський
Нарізаємо свиняче м’ясо шматочками по 40-50 г, за смаком додаємо сіль і цукор. На 1 кг м’яса беремо 1 ст. ложку приправи до шашлику, додаємо 3-4 дрібно нарізані цибулини, добре перемішуємо і вливаємо 1,5 склянки білого вина. Якщо вино солодке, видавлюємо в м’ясо сік одного лимона. Додаємо нарізану кільцями цибулю і придавлюємо гнітом. Через 3 години знімаємо кільця цибулі, а в м’ясо додаємо подрібнену зелень петрушки і знову добре перемішуємо. Потім вливаємо 50 г рослинної олії, знову кладемо кільця цибулі і ще на 2 години ставимо в холодне місце. Промариновані шматочки м’яса нанизуємо на шампур, чергуючи з кільцями цибулі. Смажимо на вугіллі, поливаючи гарячим маринадом з м’яса, доводимо до готовності.
Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: