Шашлик, шашличок

Шашлык, шашлычок
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. По-грузинському
  2. Узбецький
  3. У томатному соку
  4. З яловичини
  5. З печінки
  6. Швидкий зі свинини
  7. По-татарському
  8. Козацькі шашлики
  9. Любительський

З настанням погожих днів так хочеться влаштувати поїздку на природу! А який відпочинок без шашлику? Щоб він вийшов смачним, треба відповідально підійти до вибору м’яса. Слід взяти зі свинини і яловичини ошийок (з молодої тварини), а з баранини – задню лопатку. Бажано м’ясо брати не заморожене, а свіже. Нарізати його слід поперек волокон, шматками приблизно по 60-80 г, тому що великі можуть не просмажитися, а маленькі, навпаки, будуть сухими. При смаженні шашлики треба поливати гарячим соусом, в якому маринувалося м’ясо. Якщо полити холодним, шашлик вийде жорстким.

По-грузинському

  • 1,5 кг баранини
  • 400 г цибулі
  • 30 г борошна
  • 200 г жиру
  • 1 головка часнику
  • сіль
  • духмяний і чорний перець
  • оцет – за смаком.

М’ясо очистити від плівки, нарізати шматочками, злегка відбити, надаючи йому форму кубика. Цибулю нарізати кільцями, часник подрібнити. Потім шматочки м’яса солять, посипають часником, меленим чорним і духмяним перцем, збризкують оцтом. Приготоване м’ясо перекладають цибулею, поміщають в миску, кладуть невеликий гніт, накривають кришкою і витримують 4-5 годин. Після маринування на кожен шампур нанизують шматочки м’яса, чергуючи його з кільцями цибулі. Зверху присипають борошном. Смажать на вугіллі, поливаючи соком, що виділився при маринуванні з додаванням жиру і 50 г оцту.

Узбецький

  • 1 кг баранини
  • 400 г цибулі
  • 50 г пшеничного борошна
  • 150 г зелені петрушки.
  • Для маринаду:
    • 3 цибулини
    • 100 г оцту
    • 400 г води
    • мелений перець
    • сіль і цукор – за смаком.

Баранину нарізають шматочками і разом з дрібно нашаткованою цибулею заливають маринадом. Перемішують і ставлять в холодильник на 5-6 годин. Замариноване м’ясо нанизують на шампур, посипають борошном і смажать до готовності над розпеченим вугіллям.

У томатному соку

  • 1,5 кг свинини
  • 7-8 цибулин
  • 50 г солі
  • 1 ч. ложка меленого чорного перцю
  • 5 лаврових листків
  • 80 г яблучного оцту
  • 400 мл томатного соку
  • 5-10 зерен духмяного перцю
  • зелень петрушки

Наріжте м’ясо кубиками, приблизно по 80 г, складіть в емальований посуд. Додайте мелений і духмяний перець, лавровий лист, сіль, яблучний оцет, томатний сік і перемішайте. Наріжте кільцями цибулю, покладіть зверху на м’ясо, придавіть невеликим гнітом. Поставте в холодильник на 10 годин, щоб м’ясо промаринувалося. Нанизуйте на шампур шматочки м’яса, чергуючи його з кільцями цибулі. Готовий шашлик перед подачею на стіл посипте подрібненою петрушкою.

З яловичини

  • 1,5 кг яловичини
  • 400 г свинячого сала
  • чорний мелений перець
  • сіль
  • цибуля

Готують такий шашлик з вирізки спинних м’язів. М’ясо нарізають шматочками по 30 г, добре відбивають. Свиняче сало нарізають тоненькими пластинками і загортають у відбиті шматочки м’яса. Потім нанизують на шампур по черзі з кільцями цибулі, солять, посипають чорним меленим перцем і смажать над тліючим вугіллям. Поливають приготованим соусом: 1 склянка білого вина і сік одного лимона.

З печінки

  • 750 г печінки (свинячої, яловичої, баранячої)
  • 250-300 г сала
  • 2-3 цибулини
  • сіль – за смаком.

Печінку промивають, очищають від плівки і нарізають шматочками приблизно як сірникову коробку. Цибулю нарізають кружальцями, сало – тоненькими скибочками. Шматочки нанизують на шампур по черзі: печінка, сало, цибуля. Смажать шашлик над тліючим вугіллям. За 2 хвилини до готовності поливають міцним розчином солі – 10 г на 100 мл води.

Швидкий зі свинини

  • 1 кг свинини
  • 400 г цибулі
  • 60 г 9%-вого оцту
  • 150 г сильногазованої мінеральної води (без соди)
  • мелений чорний перець
  • коріандр
  • куркума
  • базилік (2 листка)
  • лавровий лист
  • щіпка меленого мускатного горіха – за смаком
  • 1 ч. ложка гірчичного порошку
  • 0,5 ст. ложки солі
  • 0,5 ст. ложки цукру

М’ясо нарізати шматочками приблизно по 40 г. Скласти в емальований посуд. Цибулю дрібно нашаткувати і додати до м’яса. Покласти спеції і перемішати. Потім влити мінеральну воду, знову перемішати. Ємкість з м’ясом накрити кришкою і поставити маринуватися. Через 1 годину м’ясо можна нанизувати на шампури, чергуючи з кільцями цибулі. Готувати на розпеченому вугіллі, поливаючи гарячим маринадом. Такий шашлик добре поєднується з печеною картоплею.

По-татарському

Бараняче м’ясо нарізають шматочками по 40-50 г. Замочують в маринаді на 4-5 годин. Для маринаду на 1 кг м’яса беруть 2 ст. ложки оливкової олії, чорний мелений перець, натертий мускатний горіх, мелений лавровий лист – за смаком, 200 г дрібно нарізаної цибулі.

Після того, як м’ясо промаринується, його нанизують на шампур упереміж зі шматочками копченого сала або жирної копченої шинки. Готовий шашлик подають з гарячим відвареним рисом.

Козацькі шашлики

Наші предки – запорізькі козаки – в походах готували швидкий шашлик. Свинину, баранину, м’ясо вбитих диких тварин нарізали шматками і смажили на вугіллі, періодично поливаючи гарячою водою. Готове м’ясо їли, посипаючи сіллю.

Любительський

Нарізаємо свиняче м’ясо шматочками по 40-50 г, за смаком додаємо сіль і цукор. На 1 кг м’яса беремо 1 ст. ложку приправи до шашлику, додаємо 3-4 дрібно нарізані цибулини, добре перемішуємо і вливаємо 1,5 склянки білого вина. Якщо вино солодке, видавлюємо в м’ясо сік одного лимона. Додаємо нарізану кільцями цибулю і придавлюємо гнітом. Через 3 години знімаємо кільця цибулі, а в м’ясо додаємо подрібнену зелень петрушки і знову добре перемішуємо. Потім вливаємо 50 г рослинної олії, знову кладемо кільця цибулі і ще на 2 години ставимо в холодне місце. Промариновані шматочки м’яса нанизуємо на шампур, чергуючи з кільцями цибулі. Смажимо на вугіллі, поливаючи гарячим маринадом з м’яса, доводимо до готовності.

Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ