Пироги, пиріжки, пиріжечки…

0
56
Пироги, пирожки, пирожки…

Читати російською мовою

Зміст

  1. Пиріг «Легкий»
  2. Пиріг з куркою
  3. Листковий пиріг з капустою
  4. Пиріжки з печінкою
  5. Простіше простого

Зима прийшла – треба пекти пироги: це їх традиційний час. Давно помічено: чим холодніше, не затишніше на вулиці – тим бажанішим пиріг виходить, і начинка тут не причому (що є в припасах або в підвалі – те й згодиться).

Пиріг «Легкий»

Найчастіше до чаю подаю пиріжок, приготований «з нічого» і названий моїми близькими «Легким». Він і справді готується без особливої мороки.

Дрібно нарізаю 2 цибулини, трохи пасерую їх на рослинній олії. Додаю в сковорідку 1 велику очищену і подрібнену на кубики моркву та обсмажую разом з цибулею протягом п’яти хвилин.

У підготовлені овочі викладаю 500 г курячого фаршу, обсмажую всю начинку до його готовності, не забуваючи при цьому все ретельно перемішувати. Солю, перчу, додаю січену зелень, яка є в будинку. Після цього займаюся тістом.

Збиваю 3 яйця з 1 ч. ложечкою солі, додаю 0,5 ч. ложечки цукру і півлітра кефіру, вливаю 4-5 ст. ложок рослинної олії, все ретельно перемішуємо.

Проціджую близько 1 склянки борошна, попередньо додавши в неї 10 г розпушувача, після чого поступово висипаю її в тісто, поки воно не стане досить крутим, щоб виліпити з нього корж.

Кладу половину тіста в змащену олією форму, зверху накриваю його начинкою. Розрівнюю її та прикриваю другою половиною тіста.

Пекти пиріг 45-50 хвилин при температурі 180°С. Зверху посипаю його кунжутом.

Тетяна Скурідина.
м. Сєвєродонецьк.

Пиріг з куркою

Він не тільки прикрасить будь-який стіл, але і зробить його ситним і апетитним.

Для тіста треба взяти 2,5 склянки борошна 1,5 склянки кефіру, 100 г вершкового масла, 50 г дріжджів, 3 яйця, сіль і цукор – за смаком, а вірніше – по трохи.

Для начинки цілком вистачить однієї курячої грудки, 10 великих печериць і однієї цибулини.

Борошно слід просіяти, змішати з охолодженим маслом і порубати ножем. Потім додати розведені в кефірі дріжджі, жовток і 1 яйце, а ще – трохи солі та цукру, після чого замісити тісто.

Вимішувати до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук. Скачати його в кульку, накрити серветкою і залишити в теплому місці, щоб воно підійшло.

У цей час відварити в підсоленій воді курячу грудку і нарізати невеликими шматочками.

Підготовлені цибулю та гриби подрібнити та обсмажити на сковороді, після чого додати до курки, перемішати.

Тісто розкачати в корж (якщо форма невелика – у два коржі: для низу і верху). На середині покласти начинку, защипнути краї. Викласти пиріг на змащене олією деко, зверху змастити яйцем.

Випікати в попередньо розігрітій духовці до появи рум’яної скоринки (близько 40 хвилин).

Смачно!

Яна Соломатіна.
м. Рубіжне.

Листковий пиріг з капустою

Розкочую півкіло бездріжджового листкового тіста в тонкий пласт, ділю на 2 частини. Для начинки шаткую 1 невеликий качан капусти, 1 цибулину, обсмажую все на олії до готовності.

Паралельно відварюю 2-3 яйця, остуджую їх і дрібно ріжу.

З’єдную подрібнені яйця з начинкою, солю, перчу за смаком і добре перемішую.

Один пласт тіста викладаю у змащену олією форму. Рівним шаром розподіляю начинку. Накриваю другим пластом і щільно з’єдную краї.

Зверху змащую заготівлю збитим жовтком, роблю надрізи для виходу пари. Випікаю 20-25 хвилин при температурі 180°С.

Щоб пиріг піднявся, не відкривайте духовку перші 5-7 хвилин.

Ольга КАЛІНІЧЕНКО.
м. Сєвєродонецьк.

Пиріжки з печінкою

Готую їх зазвичай небагато – до вечері, або замість обіду. Тому і печінки беру приблизно 300-400 г. Промивши та очистивши її від плівок, відварюю до готовності, а потім пропускаю через м’ясорубку.

Відставивши вбік мисочку з печінкою, займаюся цибулею. Очищаю 2 середніх цибулини та, промивши, дрібно шаткую їх, після чого мию і пасерую їх на рослинній олії.

Підготовлену печінку з’єдную з обсмаженою цибулею, солю, перчу за смаком. Після цього беруся за тісто. Для цього змішую півлітра кефіру, 2 яйця, 1 ст. ложку цукру, по щіпці солі та соди, а ще стільки борошна, скільки візьме тісто. Воно повинно вийти густе, але не важке.

Готове тісто розкочую, нарізую прямокутниками. На середину кожного з них викладаю начинку, защіпаю краї, надаю форму ковбаски.

Смажу пиріжки в розігрітій рослинній олії до утворення золотистої скоринки.

Олена Лисиця.
м. Одеса.

Простіше простого

Взимку нерідко псується настрій без видимих причин. «Ліки» у таких випадках прості – спечіть пиріжок, причому простий, без особливих вишукувань. Будинок наповниться приємним ароматом і затишком – поганий настрій зникне. Я це перевірила на собі. Щоб не возитися довго, використовую найпростіший рецепт.

Беру 2 яйця, добре збиваю їх, додаю 1 склянку цукру або варення, а ще – 4 ст. ложки просіяного пшеничного борошна, неповну чайну ложку соди, погашеної оцтом і сіллю за смаком. Отримане тісто добре перемішую і викладаю у форму.

Пекти пиріг в розігрітій до 180°С духовці.

Т. В. Чернявська.
м. Пирятин Полтавської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя