Зміст
- Замочуємо солому
- Знезаражування
- Готуємо приміщення
- Поміщаємо міцелій
- Догляд
- Проростання грибів
- Збирання врожаю
- Вирощування на пеньках
Гливи – невибагливі гриби, які дають високопродуктивний швидко зростаючий урожай. Вони дуже терпимі до коливань температури, вологості, рівня освітленості і рівня вуглекислого газу, що робить їх відмінним вибором для новачків в цій справі.
Розглянемо процес вирощування глив на соломі. Для цього вам знадобляться: солома (середа для вирощування грибів); контейнери (для замочування соломи); пластикові мішки (або багаторазові контейнери для зберігання соломи); гумки або мотузки (для зав’язування мішків); вата (для фільтрування забруднень); бочка або барабан (для пастеризації соломи); матеріал вкладиша (для утримування мішків всередині бочки); газовий пальник (для нагріву бочки); спрей для відбілювання (для очищення кімнати, де вирощуються гриби); ложка, рукавички, чистий одяг, маска для обличчя; приміщення з попаданням зовсім малої кількості сонячного світла, яке може утримувати вологу в повітрі; можливо, пластикова плівка (щоб зберегти вологість і зменшити кількість виникаючої цвілі); міцелій грибів; пульверизатор для води (підвищує вологість всередині приміщення); термометр і гігрометр (щоб стежити за температурою і вологістю).
Замочуємо солому
Довжина соломи має становити приблизно 5-10 см. Занурте солому в водонепроникні контейнери з водою на 24 години. Вимийте її, сполосніть і ретельно висушіть, а потім помістіть в 5-літрові пластикові мішки, готові до пастеризації.
Знезаражування
Встановіть барабан на газову плиту, налийте в нього близько 40 л води. Додайте відповідну платформу на дно барабана, яка буде утримувати мішки, але при цьому дозволить підніматися пару. Заповніть підготовленими мішками з соломою. Нагрійте барабан, пропаривши мішки приблизно 60 хвилин (температура повинна бути близько 35-90°С). Після охолодження перенесіть їх в приміщення для вирощування.
Готуємо приміщення
Приміщення для вирощування має бути чистим і слабо освітленим (не прямими сонячними променями), здатним утримувати вологу в повітрі, а також забезпечувати потік повітря (вентиляція). Пластикове захисне покриття можна використовувати для герметизації ділянки, щоб допомогти зберегти вологість і зменшити ймовірність появи цвілі і комах. Для знезараження приміщення розпорошіть розчин хлорки 1:20 (5%) уздовж стін і кутів (будь-яка область, де може рости цвіль). У приміщенні повинна бути температура від 20-25°C.
Поміщаємо міцелій
Перед тим як вносити міцелій в мішки з соломою, переконайтеся, що ви прийняли душ і наділи чистий одяг. Помийте руки антибактеріальним милом або надіньте стерильні рукавички. Маска для обличчя і шапочка для волосся також не завадять. Відкрийте мішки з соломою і міцелій. Взявши стерильну ложку, покладіть кілька ложок міцелію в солому, роздеріть його, злегка перемішавши.
Як правило, чим більше міцелію ви додаєте, тим швидше буде колонізуватися субстрат (при 1 л міцелію можна закласти близько 10 мішків). Зважте мішки, щоб зменшити ймовірність зараження хворобами і комахами.
КУПИТИ
Догляд
Після внесення міцелію мішки слід залишити для його розвитку. Протягом цього часу він поширюється по всій соломі. Залежно від вологості і температури, цей процес може зайняти від 3 до 5 тижнів. Під час інкубації світло непотрібне. Проте, переконайтеся, що в мішках досить свіжого повітря.
Важливо стежити за мішками на наявність ознак цвілі і шкідників. Поки солома ще в мішках, у вас не повинно бути проблем з комахами або мишами. Однак найкраща політика боротьби з проблемами і зараженням – це профілактика. Можна обробити деякі поверхні від цвілі і комах, тримати вікна і двері закритими. Регулярно перевіряйте мішки на наявність цвілі і видаляйте всі заражені із зони вирощування. Чорна цвіль, знайдена в соломі, може вказувати на неефективну стерилізацію. Зелена цвіль може бути викликана забрудненим міцелієм (неефективна стерилізація зерна), високою вологістю (низький рівень міцелію і погано проведена стерилізація соломи).
На цьому ранньому етапі краще просто видалити заражені мішки. Втрати до 10% через забруднення зазвичай вважаються прийнятними. Нарешті, коли в мішках починають проростати грибниці, можна побачити початкові стадії плодоношення (або закріплення).
Проростання грибів
Як тільки почалося проростання самих грибів, прийшов час видалити підкладку. Збільште вологість в приміщенні, регулярно обприскуючи його водою з пульверизатора (уникайте розпилення безпосередньо на гриби). Ви також можете намочити підлогу і залишити відкриті ємкості з водою в приміщенні (рекомендується вологість 90-95%).
Збирання врожаю
Коли гриби починають плодоносити, важливо підтримувати високу вологість. Як і раніше, перед обприскуванням дайте повітрю проходити через зону вирощування (гриби вимагають постійного джерела свіжого повітря). Температура в приміщенні повинна становити 12-18°С. При збиранні краще виламувати гриб повністю, сильно закрутивши його біля основи, щоб не залишилося частинок плодових тел.
Гливи дають урожай з інтервалом в 2 тижні. Перший збір становить до 70% врожаю, другий – до 20%, а на третій припадає близько 10%. Як правило, після збору другого врожаю, мішки замінюють.
Вирощування на пеньках
Цурки довжиною 20-80 см замочують у чистій воді протягом тижня. Їх встановлюють у викопані лунки глибиною 20 см. Заздалегідь на дно лунок кладуть вологі тирсу і насипають шар міцелію. Після установки біля основи цурок їх присипають землею. На верхній поперечний розріз насипають теж міцелій і накривають його вологою тирсою або соломою.
Цурки розміщують в затіненому місці і стежать, щоб пеньки завжди були вологими. У спекотні дні їх накривають. Спостерігають, щоб в районі пеньків земля була постійно вологою. Давати урожай такі пеньки будуть 3-4 роки.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: