Шафран або король прянощів на вашій дачі

0
1188
Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Читати російською мовою

Зміст

  1. Український шафран
  2. Вирощування шафрану: підготовка ґрунту, посадка, догляд
  3. Розмноження крокусу пурпурного
  4. Застосування

Шафран – найдорожча пряність у світі. Він відомий людям вже більше 4000 років. Весь цей час шафран цінувався майже нарівні із золотом, його і зараз часто називають – «червоне золото». Через нього не раз спалахували кровопролитні війни, а в середньовіччі за фунт шафрану давали найкращого арабського скакуна. Останнім часом вартість 1 кілограма цієї пряності на світовому ринку коливається в залежності від якості сировини від 2 до 12 тис. євро.

Справжній шафран являє собою переплутані клубки довгих ниток червонувато-коричневого або темно-червоного кольору з оригінальним, сильним ароматом і гіркуватим, медово-пряним смаком. Це висушені рильця маточок пурпурного крокусу (Crocus sativus), масове цвітіння якого триває 10-15 днів на рік, а кожна його квітка розкривається тільки на 2-3 дні.

Шафран цінується так дорого, тому що для збору та обробки використовується тільки ручна праця. Рильця повинні бути зібрані в перший же день цвітіння, рано вранці, як тільки розпуститься крокус. Щоб отримати кілограм шафрану, на світанку, поки сонце не висушило товкачики, необхідно зібрати близько 150 000 квітів. З одного гектара можна отримати від 4 до 12 кг шафрану.

Всього в світі на рік виробляється близько 320 тонн шафрану, з них – майже 300 тонн в Ірані. Цю пряність також вирощують в Марокко, Афганістані та Індії, а в Європі її культивують в основному в Іспанії, Франції та Італії.

Український шафран

Виявляється, що шафран можна вирощувати і на теренах України. Це довели херсонські фермери Лариса Боден і Олег Демченко, які стали першопрохідцями українського шафранового бізнесу. За словами Олега Демченка, пурпурний крокус – невибаглива рослина, і його під силу виростити будь-якому дачникові на своїх п’яти сотках. Фермер на власному досвіді переконався, що це нітрохи не складніше, ніж виростити капусту або картоплю.

Вирощування шафрану:
підготовка ґрунту, посадка, догляд

В наших широтах крокус легко акліматизувався і спокійно переживає навіть 25-ти градусні морози. Це рослина посухостійка, вона практично не потребує поливу, витримує температуру до 70°С. Олег Демченко згадує, що перші крокуси він вирощував у теплиці, і частину цибулин при пересадці пропустив. Вони перебували влітку в жаркому приміщенні, де температура в деякі дні піднімалася вище 70°С, що не завадило крокусам восени вирости і зацвісти.

Взагалі, крокус пурпурний дивує своєю разючою стійкістю і жагою до життя. Олег Демченко розповідає, що цибулина крокусу, що закотилася під диван, без вологи і практично без сонячного світла проросла і навіть зацвіла в покладений термін.

Шафран не боїться хвороб і шкідників. Тим більше, в нашій місцевості не поширені хвороби і шкідники, здатні завдати якої-небудь шкоди цій рослині, і він абсолютно не потребує обробки отрутохімікатами.

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Крокус пурпурний любить добре освітлені ділянки, хоча переносить і півтінь. Для посадки підходять місця на височинах, які забезпечують хороший дренаж. Для шафрану краще нестача води, ніж її надлишок. Бажано, щоб земля була родючою і пухкою, хоча ця рослина невимоглива до ґрунту, і в Ірані і Афганістані, де він найбільше поширений, крокус пурпурний зростає буквально на каменях.

Перед посадкою в ґрунт можна додати трохи піску і, якщо ґрунт зовсім бідний, то бажано внести невелику кількість органіки (повністю перепрілого гною або компостної землі). Кислий ґрунт необхідно провапнувати.

Цибулини висаджують в кінці серпня-на початку вересня. Робити це можна і в травні, але крокус проросте лише, коли температура повітря опуститься нижче 18°С, тобто не раніше початку вересня. При весняній посадці ділянку доведеться прополоти кілька разів влітку, щоб знищити бур’яни. Так що висаджувати шафран навесні недоцільно.

Цибулини закладаються на глибину 15 см, таку ж відстань необхідно витримати між рослинами і рядками. Подальший догляд досить простий: прополювання і помірний полив відразу після посадки, а вже в жовтні можна отримати перший урожай. Правда, за умови, що цибулинки крокусу були не надто маленькі (оптимальна вага садивного матеріалу 10-20 г). Якщо посадили дрібні цибулини, крокуси зацвітуть тільки на наступний рік.

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Збирати врожай слід на світанку, якщо стоїть суха погода. Якщо ж у день, коли розквітли крокуси, пішов дощ, то рильця збирають приблизно через годину після закінчення опадів, коли розкриються віночки.

Зібрані рильця потрібно ретельно висушити. Це краще зробити в духовці при температурі не вище 38-40°С. Потім їх слід розкласти в скляні баночки і щільно закрити кришками. У такому вигляді шафран можна зберігати кілька десятків років.

Шафран – багаторічна культура, на одному місці він може рости до 7 років. Вже на другий-третій рік крокус пурпурний розростається так, що заглушає більшість бур’янів в прополці і майже не потребує.

Влітку рослина знаходиться в стані спокою і розквітає в кінці вересня-жовтні. Під час цвітіння крокусів плантація покривається квітками насичено бузкового забарвлення з шістьма пелюстками, спрямованими нагору, причому, з однієї цибулини може вирости кілька квіток. Листя пурпурного крокусу темно-зеленого кольору з білою прожилкою посередині.

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Олег Демченко підкреслив, що квітки крокусу пурпурного бувають тільки бузкового кольору. Якщо хтось пропонує крокуси з білими, жовтими або блакитними квітками і стверджує, що це крокус пурпурний – не вірте. Благородну пряність з таких рослин отримати не вдасться, це просто декоративні крокуси, призначені для використання в квітниках і на клумбах. Крім того, крокус пурпурний цвіте тільки восени. Це стосується всіх країн, де він вирощується. Така особливість цього виду. А квітучі восени – це крокуси декоративні.

Розмноження крокусу пурпурного

Надалі шафран можна розмножувати «дітками» і цибулинами, відокремленими від материнської цибулини. В цьому випадку можна навіть не викопувати кущ, а просто його підкопати і відокремити посадковий матеріал. Для рослини це не шкідливо, а навіть корисно. Так вона омолоджується. Цибулини викопують, коли у крокусу пожовкло листя. Посадковий матеріал висушують і зберігають у темному прохолодному місці. З однієї сотки можна отримати 100-200 кг цибулин.

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Свій шафрановий бізнес Олег Демченко починав з п’яти соток, за три роки площу під крокуси пурпурові він довів майже до гектара, використовуючи свій посадковий матеріал. У цьому році він почав продавати цибулини крокусів. Їх купують і фермери, і дачники. Хтось купив 10 цибулин і збирається використовувати вирощений шафран на власній кухні, хтось планує влаштувати міні-плантацію і співпрацювати з ресторанами і кафе, поставляючи їм королівську пряність, хто хоче вирощувати крокуси в промислових масштабах. Цибулини поїхали в Вінницьку, Дніпровську, Київську та Харківську області. Вони скрізь взялися і зацвіли в перший раз. А як вони перезимують, буде зрозуміло вже в наступному році.

Застосування

Шафран широко застосовується в кулінарії. Ним фарбують і ароматизують вироби з тіста, креми, десерти, напої, у тому числі алкогольні, ковбаси і сири, додають в плов, бульйони з баранини і ягнятини.

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

У народній медицині шафран називають ліками від 100 недуг. У світі існує сотні цілющих рецептів на основі шафрану. Олег Демченко поділився одним з них: 0,25 г шафрану залити літром окропу, настояти дві години і процідити. Зберігати настій в холодильнику. Пити тричі на день по одній столовій ложці. Фермер стверджує, що якщо пити такий настій, всі застуди будуть обходити стороною.

Олена БЕРЕЗКІНА,
спеціально для газети “Хазяїн”.
Фотографії з особистого архіву Олега Демченко.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: