Зміст
- Бісквітний пиріг із жимолостю
- Компот із жимолості
- Сирний торт з полуницею (без випікання)
- Коктейль какао-полуниця
- Самбук – повітряний десерт з полуниці
- Гаряча черешня
- Млинці із зеленню
- Пиріг із першої зелені
Першу свіжу зелень можна додавати в усі страви: салати, омлети, супи, закуски. А ще з неї, як і з ранніх ягід, можна приготувати смачні десерти, напої.
Бісквітний пиріг із жимолостю
- 450 г ягід жимолості
- 200 г цукру
- 200 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 4 яйця
- 5 г розпушувача тіста
- ванілін та сіль – по щіпці.
Розм’якшене масло збити з цукром до консистенції крему. Не зупиняючи збивання, в масу по одному додаються яйця, а потім – розпушувач, борошно і сіль.
Тісто помістити в застелену пергаментом форму. Зверху викласти ягоди. Пекти пиріг при 180°C впродовж 35 хвилин. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою. Прикрасити пиріг можна цукровою пудрою.
Компот із жимолості
- 100 г ягід жимолості
- 400-500 мл води
- 2 десертні ложки цукру
- 0,5 ст. ложки квіткового меду
- дрібка солі.
Помиті ягоди залити водою і поставити варити на повільному вогні. Після закипання варити 10-15 хвилин. Накрити кришкою і дати настоятися приблизно 20 хвилин. Проціджувати за бажанням. Додати цукор, перемішати. Кислоту від жимолості нейтралізувати дрібкою солі, бо скільки цукру не класти – смак залишатиметься надто кислим. Сіль у компоті не буде відчуватися.
У теплому компоті розчинити мед. Це надасть йому незвичного насиченого смаку.
Сирний торт з полуницею (без випікання)
- 300 г полуниці
- 400 г пісочного печива (будь-якого)
- 400 г сиру (будь-якого)
- 200 мл сметани
- 0,5 склянки цукру
- 100 г вершкового масла
- 20 г желатину
- 1 пакетик желе (бажано зі смаком полуниці)
- ваніль – на смак.
До желатину влити 100 мл води і залишити набухати. Накришити в миску печиво, додати розтоплене масло та розмішати. Викласти в роз’ємну форму. Розрівняти корж та поставити у холодильник.
Збити сир зі сметаною і цукром, додати ваніль. Сюди влити розігрітий желатин і розмішати. Дістати з холодильника корж, викласти шар із сиру і знов помістити у холодильник.
Розвести желе з пакетика по рецептурі. Полуницю промити і нарізати пластинами. Їх потрібно красиво укласти на шар сиру. Залити незатверділим желе. Торт має постояти ще 5 годин у холодильнику. Після застигання форму видалити.
КУПИТИ
Коктейль какао-полуниця
- 1 чашка полуниці (невелика)
- 1 склянка молока
- 1 склянка пломбіру
- 0,5 склянки какао
- 2 ст. ложки цукру.
Помиту й просушену полуницю помістити у блендер. Додати молоко, цукор та старанно перемішати. Висипати какао, перемішати ложкою. Додати пломбір та збити всю суміш блендером. Розлити у гарні склянки і встромити яскраві трубочки.
Самбук – повітряний десерт з полуниці
- 200 г полуниці
- 50 г цукру
- 2 яєчних білки
- 10 г желатину
- 4 ст. ложки води.
- Яйця мають бути свіжі та якісні, бо білок використовується у сирому вигляді.
Розмішати желатин і холодну воду. Дати повністю набрякнути (приблизно пів години, якщо желатин швидкорозчинний – 10 хвилин.)
У промиті ягоди додати цукор і збити блендером. В окрему посудину покласти яєчні білки і збити до міцної піни. Така піна вийде, якщо миска була суха. Підігріти желатин до розчинення крупинок і вилити у полуницю. Все ретельно розмішати і додати збиті білки. Самбук розкласти у красиві піали та помістити у холодильник для застигання. Десерт доцільно прикрасити ягодами.
Гаряча черешня
- 500 г черешні
- 200 г мюслі (вівсяні пластівці)
- 60 г масла топленого
- 0,5 склянки цукру.
З промитої черешні видалити кісточки. Ягоди викласти у вогнетривку форму для випікання, посипати цукром і залишити пускати сік. У мисці перемішати мюслі або пластівці з розтопленим маслом. Отриману масу викласти поверх черешні. Запікати 15-20 хвилин при температурі 190°C. Десерт споживати гарячим.
Млинці із зеленню
- 200 мл молока
- 200 мл теплої води
- 1 склянка борошна
- 1 яйце
- 2 ст. ложки олії
- 1 ч. ложка цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- свіжа зелень – на смак.
У глибокій посудині розбити яйце, всипати цукор, кілька дрібок солі та збити міксером. В утворену масу влити одночасно молоко і теплу воду – перемішати.
Через сито просіяти в посудину борошно, збиваючи вінчиком. У тісто влити трохи олії, щоб її щоразу не доливати на сковорідку.
Помиту зелень подрібнити та додати у тісто. Можна взяти кріп, петрушку, кінзу, зелену цибульку. Таке тісто добре перемішати ложкою.
На змащеній олією сковорідці випікати тонкі млинці із зеленню. У такі млинці можна загорнути будь-яку несолодку начинку. Смакувати зі сметаною та будь-яким улюбленим соусом.
Пиріг із першої зелені
Його можна приготувати як із листкового тіста, так і з дріжджового.
- 500 г листкового тіста (2 листи)
- 200 г кропу
- 200 г сиру
- 200 г бринзи
- 20 г вершкового масла
- 1 яйце (для змащування)
- перець.
Для начинки подрібнити кріп, видаляючи жорсткі стебла. Обидва види сиру натерти на крупній тертці. У сковороді розтопити вершкове масло, покласти туди кріп і тушкувати на невеликому вогні впродовж 2 хвилин. Потім додати сир, поперчити, перемішати і зняти з вогню. Залишити вихолоняти.
Форму для запікання (приблизно 24 см) змастити вершковим маслом. Потрібно розкачати 2/3 тіста і викласти у форму, щоб краї трохи звисали. На тісто рівним шаром викласти начинку та загорнути на неї краї. Розкачати тісто, яке залишилося, викласти посередині, з’єднати краї, защипуючи пальцями. Накрити пиріг рушником і дати постояти 20 хвилин. Після цього змастити тісто збитим яйцем і зробити отвір у центрі пирога для виходу пари. Поставити пиріг в попередньо розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. Він повинен стати золотистого кольору. Смакує краще охолодженим.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Домашні пряники: смак дитинства
- Ікра грибна оригінальна
- Несолодкі страви з гарбуза
- Малинове розмаїття