Горох та його секрети: агротехніка, захист, насіння

Горох та його секрети: агротехніка, захист, насіння
Горох та його секрети: агротехніка, захист, насіння
Реклама

Здавна молоді боби гороху вважаються улюбленими ласощами для дітей. Тільки от не завжди бабусі-дачниці можуть побалувати онуків таким частуванням – інший раз посадки гороху пропадають без відомої причини або дають слабкий урожай. Значить треба розібратися, що ж потрібно, щоб горох добре давав врожаї щороку. Тим більше, що висівати його можна в розтягнуті терміни – аж до серпня.

Звичайно ж, починати слід з підготовки насіння до сівби.

Для цього потрібно відібрати кілька сортів гороху різного терміну дозрівання. Найбільш раннім сортом з кущовим, невилягаючим пагоном є Альфа. Рекомендую також звернути увагу на спаржевий цукровий сорт Шуга снеп, який має ніжні м’ясисті стручки, які їдять свіжими і готують разом з горошком. Висівати слід велике здорове насіння, бажано не пошкоджене зернівкою (з дірочками всередині). Не забудьте перед посівом випробувати насіння на схожість. Щоб відсортувати насіння, пошкоджене гороховою зернівкою, і відібрати більш повноваге, його занурюють в 3%-вий розчин кухонної солі (30 г солі на 1 л води). Насіння, яке спливло видаляють, а те, яке осіло на дно промивають у чистій воді, а потім підсушують.

Якщо ви придбали дуже цінний сорт гороху, є сенс використовувати розсадний спосіб посіву. Для цього розсаду вирощують у ящиках на вікнах і в теплицях. Її починають вирощувати за місяць до висадки в ґрунт. У подальшому висаджують в ґрунт на рівній поверхні. Гряди нарізують шириною 1 м, роблять поперечні борозенки на відстані 30 см одна від одної і висаджують рослини в рядках на відстані 10 см одна від одної. Перед посадкою борозенки обов’язково поливають водою. Після висадки розсади плоди дозрівають приблизно через місяць.

Горох з успіхом росте на ґрунтах з широким інтервалом реакції ґрунтового середовища (рН 5,5 – 7). Але краще відводити під цю культуру нейтральні ґрунти, оскільки кислі, перезволожені для гороху непридатні.

Горох є холодостійкою рослиною, особливо холодостійкими є гладконасіннєві сорти. Вони прекрасно витримують короткочасні заморозки до -4-5 ° С. Горох любить сонячні місця, тепла погода під час цвітіння дуже сприятливо позначається на врожайності.

Щоб горох не ушкоджувався хворобами, його попередниками повинні бути коренеплоди, огірки, томати, капуста, картопля. Горох не слід сіяти поряд з бобовими культурами, травами (конюшина, люцерна, квасоля тощо) – в цьому випадку хвороби і шкідники цих рослин швидко перейдуть на нього.

Горох добре росте в міжряддях саду. Тут він ще й служить сидератом – після збирання бобів всю надземну частину рослини треба закласти в ґрунт. Помічено, що сусідство яблунь з горохом взаємно додає урожай. Особисто я ще висіваю горох в лунки з картоплею і в міжряддях томатів.

Якщо дозволяє погода, першу ранньовесняну сівбу гороху слід проводити в першій половині березня. Першим висівають гладконасіннєвий горох, як більш холодостійкий. Цукрові сорти висівають з другої половині березня. Сорти зі зморщеним насінням (такий, зокрема, і сорт Альфа) дуже чутливі до похолодання, тому їх можна сіяти не раніше середини квітня, так як вони проростають, коли температура ґрунту піднімається вище 8 ° С. В принципі, їх можна посіяти і в кінці квітня, але урожай в цьому випадку буде нижче. Перед сівбою не забудьте знезаразити насіння. Це істотно підвищить стійкість рослин до бактеріальних і грибкових захворювань.

Завершують посів гороху, як правило, в кінці травня – початку червня. У спекотну пору він розвивається слабо, але коли настає прохолодна погода, його можна пересіяти, правда, урожай від весняного посіву набагато перевершує літній. Горох сіють за дворядковою стрічковою схемою, що полегшує багаторазовий збір бобів вручну. Відстань між стрічками 50 см, між рядками – 20 см для лущильних сортів (на зелений горошок) і 40 см – для цукрових на лопатку, між рослинами в ряду – 4-6 см. Глибина загортання насіння на важких ґрунтах 3-4 см, на легких – 5-6 см. Норма висіву -15-20 г на 1 кв. м. Після посіву ґрунт зверху прикочують (ущільнюють).

Для полегшення збирання врожаю можна сіяти горох «поясами» – по два ряди з міжряддям 25 см, а потім доріжка шириною 50 см.

Горох в період проростання насіння вимогливий до вологи (не забудьте полити посіви, якщо в цей період встановилася суха погода!) І вельми світлолюбний. Але зате не вимагає органічних добрив. Його рекомендується обробляти на другий рік після внесення гною. Дуже добре розвивається, якщо ґрунт замульчувати.

Коли кущики гороху досягнуть висоти 15 см, їх слід підгорнути. Це підвищить стійкість рослин від вилягання. При посіві «поясами» підгортають тільки один бік кожного ряду, нахиляючи при цьому рослини так, щоб вони взаємно підтримували одна одну. Ґрунт, поки рослини не сплелися, постійно спушують. До початку цвітіння горох не потребує поливу. Потреба у воді різко зростає з моменту утворення зав’язі. Коли горох наливається, його потрібно поливати двічі (20 л води на 1 кв. м). Зрошення перед цвітінням і під час нього подовжує термін цвітіння і тим самим подовжує період збору врожаю.

Цукровий горох (зелений горошок) збирають, коли насіння вже повністю сформувалося, але ще залишається зеленим і соковитим. Не пропустіть цей момент, інакше зелений горошок швидко втратить якість. У теплу суху погоду він перезріває за 2 – 3 дні. В цілому збирання врожаю лущильних сортів на зелений горошок починають, коли зерна в стручку досягнуть максимальної величини і сформуються соковиті та зелені стулки, без ознак сітки на поверхні. Біла сітка на стручках – ознака того, що горошок перезрів.

Лопатки цукрових сортів прибирають в період, коли вони зелені, плоскі, м’ясисті, ніжні та соковиті, з недорозвиненим насінням. Збирання бобів лущильних та цукрових сортів проводять кілька разів за сезон, у міру дозрівання. Врожайність зеленого горошку в стручках і лопаток в середньому становить 1-1,5 кг з 1 кв. м.

Для отримання власного насіння для майбутніх посівів частину бобів залишають на рослинах до повної біологічної зрілості. Коли нижні боби дозріють, рослини висмикують, зв’язують невеликими снопиками і підвішують для дозрівання під дахом (або в будь-якому іншому добре провітрюваному і сухому приміщенні). Після висихання рослин боби обмолочують і зберігають у полотняних мішечках або паперових пакетах. Щоб насіннєвий горох не пошкоджувала зернівка, періодично поміщайте його в холодильник.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ