Гарний інвентар – головний помічник господаря

0
213
Хороший инвентарь - главный помощник хозяина
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Обираємо інвентар 
залежно від його використання
  2. Догляд за інвентарем забезпечить довговічність
  3. Зберігання у режимі готовності

Незамінним для роботи у саду та на городі є різний інвентар для обробітку ґрунту та догляду за рослинами, який впродовж багатьох років не втрачає своєї актуальності. Правильно підібраний інструмент значно спрощує працю, робить її приємнішою та зменшує фізичні навантаження.

Обираємо інвентар 
залежно від його використання

Із величезного асортименту садово-городнього інвентарю у спеціалізованих магазинах треба вибрати найбільш потрібний. До основної групи відносять: лопату, граблі, вила, сапу, секатор, пилку. При виборі варто враховувати ергономічність і зручність.

Лопату обирати слід залежно від використання. Хоча у хорошого господаря їх має бути кілька. Для перекопування городу краще взяти лопату із якісної сталі – вона не схильна до корозії та добре заточується. Обов’язково в арсеналі має бути совкова лопата для сипких матеріалів та пересаджування рослин. Штикова – для важких робіт і найчастіше із заокругленим лезом та штиком 20-30 см. Такою лопатою зручно перекопувати землю та рити ями.

Для гарного розпушування ґрунту після перекопування потрібні вила. Щоб правильно вибрати цей інструмент, треба знати, що їх існує кілька видів: тупі вила – для викопування коренеплодів, лопата-вила – для перекопування та розпушування важких ґрунтів, гострі вила – ними вносять органічні добрива для підживлення рослин.

Для перенесення трави, сіна чи компосту вила повинні бути із довгими зубцями.

У господарстві краще мати квадратну сапу – її використовують для прополки та розпушування ґрунту біля рослин, тоді як трикутну – переважно для розпушування землі. Сапами також підгортають городні культури. Нормальна довжина леза – від 9 до 25 см.

Набір садово-городніх інструментів без граблів буде неповним.

Якщо інструмент потрібен для розпушування в саду та на городі – краще зупинити свій вибір на вузьких граблях. Коли граблі застосовуватимуться для роботи між рослинами – обрати варто широкі із довгим держаком. Аби згрібати бур’яни після прополки, варто віддати перевагу граблям із довгими зубцями. Для збору листя підійдуть віялові граблі з м’якими зубцями. Вони чудово підходять для згрібання скошеної трави.

Неодмінно згодиться секатор. Ним можна користуватися не лише для обрізки дерев та кущів, а й для збору винограду. Перевагу краще надати універсальному секатору – ним можна обрізувати дерева та чагарники, тоді як чагарниковий служить для обрізки кущів.

Пилку обирають, враховуючи те, що нею потрібно робити: щоб розрідити крону, достатньо мати пилку-ножівку, а якщо видаляти гілки, діаметр яких більше 8 см, використовують лучкову пилку.

Садові ножиці бувають різної форми та розмірів, але призначення у них одне: укорочення, обрізка дерев з тонкими гілками, пагонів у чагарниках та навіть трави у пристовбурних колах. Лезо має бути міцним, гострим і з якісного металу.

Догляд за інвентарем забезпечить довговічність

Головне правило – інструменти мають бути чистими. Після кожного використання з них варто видаляти землю та рослинні залишки й добре просушувати. Забруднення, сік рослин, волога здатні дуже швидко псувати інвентар.

З легким нальотом іржі спроможна справитися дротяна щітка. Якщо шар іржі стійкий, інструмент краще обробити спеціальним засобом. Коли ж під рукою немає магазинного засобу, добре очистити лопату можна так: насипати у відро річковий пісок, додати невелику кількість машинного масла, перемішати і кілька разів встромити туди лопату. Так вона стає не лише чистою, а й змащеною.

Вила, граблі, лопати, сапи заливають водою на 20-30 хвилин та відмивають жорсткою мочалкою. Якщо не вдається справитися із сильними забрудненнями чи плямами, у воду слід додати натерте господарське мило або рідину для миття посуду. Після ретельного миття інструменти сохнуть кілька годин на вулиці – щоб волога вийшла із тріщин і стиків.

Зберігання у режимі готовності

Правильне зберігання – гарантія тривалої експлуатації садово-городнього пристосування. Весь робочий реманент бажано тримати вертикально підвішеним на окремі гачки. У сараї має бути сухо, а на інструмент не повинно попадати сонячне світло – воно пересушує дерев’яні частини.

Пилку, секатор можна загорнути в газетний папір. Важливий момент – перед зберіганням секатор необхідно розібрати, змастити всі частини та укласти на зберігання у зібраному вигляді. Зубці пилки варто закрити садовим шлангом – для цього по ньому уздовж роблять розріз. Гостру частину лопати чи сапи часто огортають мішковиною або промасленим папером.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ