Пряні рослини представлені численними родинами, але Ясноткові (Губоцвіті) серед них стоять на першому місці. Багатьом видам цієї родини властиво накопичувати хімічні речовини, що створюють ароматичний букет. Розглянемо деякі з них, для яких неодмінно варто виділити містечко на своєму аптекарському городі. Адже багато місця вони не займуть – достатньо зазвичай 3-5 рослин, а прянощів з них і трави для лікувальних чаїв вистачить надовго.
Котівник лимонний – активно культивується для використання в харчовій промисловості, парфумерії і як декоративна рослина. Дає цінну ефірну олію з сильним лимонним запахом. Рекомендується народною медициною при бронхітах, анемії, неврозах. Також має привабливий аромат для кішок, тому сухою травою котівника набивають іграшки для домашніх улюбленців. Саме через ці властивості рослину в народі називають котячою м’ятою.
Широко поширена практично по всій Європі, в Ірані та Північній Америці меліса лікарська. Вона, як і котівник лимонний, має широкий діапазон використання. Можна застосовувати для заміни чорного і духмяного перцю. Дуже популярна в народній медицині як седативний, протиблювотний і сечогінний засіб.
Широко використовується в харчовій промисловості через приємний цитрусовий аромат змієголовник молдавський, нерідко іменований як «турецька меліса». Рослина поширена в Європі, Азії, Сибіру. Має заспокійливу, болезаспокійливу дію.
Для приготування м’ясних і особливо рибних страв добре підходить лофант анісовий. Вся його надземна частина має приємний анісовий аромат. Пряність має бактерицидні властивості, ефірна олія має антиоксидантну активність.
Повсюдно зустрічається в природі ароматний напівчагарник – материнка звичайна, або орегано. Широко використовується як пряність для засолювання овочів, так як вигідно підкреслює їх смакові якості. Материнку використовують для заварки цілющого чаю, що має протизапальний і антигістамінний ефект.
Базилік камфорний – однорічна трав’яниста рослина з сильним приємним ароматом. Досягає висоти до 60-70 см. Як пряність вирощують у багатьох країнах світу, особливо полюбляють його в Західній Європі та Америці. Існує величезна різноманітність даного виду за багатьма ознаками. Різниться за забарвленням листя, їх формою і розмірами; висотою рослин; за складом ефірних олій.
Монарда дудчаста і монарда двійчаста – багаторічні рослини. Обидва види досить невибагливі, відрізняються дуже великою різноманітністю за висотою, розміром і формою листя, складом ефірних олій. Основна концентрація олій міститься в суцвіттях. Широко використовується при консервації, а також в лікеро-горілчаному виробництві.
Майоран садовий – багаторічна трав’яниста рослина. Ефірна олія майорану має специфічний запах, що нагадує кардамон. Як дика рослина зустрічається на просторах Північної Африки і Малої Азії. Ця рослина дуже цінувалася в Стародавньому Римі та Єгипті у вигляді прянощів, як лікарська і декоративна рослина. При виготовленні перцевих сумішей включають порошок з сухого листя майорану.
За запахом і смаком на майоран схожий чабер гірський – напівчагарник, поширений в США, Західній Європі та Середземномор’ї. Але чабер відрізняється більш різким присмаком перцю. Зелень містить вітаміни С, Р, мінеральні речовини. У медицині використовують відвари, що діють заспокійливо при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також як тонізуючий засіб.
Чабер садовий – однорічна рослина, поширена від Сирії до Середземномор’я. Має гострий пікантний смак і сильний аромат. Щоб уникнути додання страві гіркоти, листя чабру не ріжуть, а використовують цілими. Використовується в медицині як шлунковий засіб у вигляді чаю.
До числа найважливіших ефіроолійних рослин належить чебрець повзучий, який активно застосовується в харчовій і парфумерній промисловості. Для використання в кулінарії підходять верхівки з суцвіттями. Застосовується при солінні, для віддушки ковбас і чаю. До різних м’ясних і овочевих страв додається у вигляді порошку. Широко використовується в медицині як болезаспокійливий, при простудних захворюваннях, у вигляді ароматичних ванн.
Шавлія лікарська – напівчагарник з Малої Азії і Сирії з сильним ароматом і гіркуватим смаком. Дуже широко використовується практично в будь-яких стравах, як аромат для чаю і тютюну. У народній медицині відвар шавлії застосовують для полоскання горла і при кашлі. Незважаючи на походження, в умовах України розвивається нормально, росте на городах, у садах і в дикому вигляді. Посухостійкий, без поливу гірше цвіте і не зав’язує насіння.
Не менш багаті ефіроолійними речовинами і пряно-ароматичні рослини з інших родин. Серед них Айстрові (естрагон, іспанський корінь, різні види полину: гіркий, звичайний, однорічний та інші). До Селерових відносяться фенхель, аніс, коріандр, кервель, селера, кріп і ряд інших. Також своїми властивостями виділяється чорнушка (нігелла).
Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог-агроном.
Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт, травник.
У нашому он-лайн магазині ви можете купити популярний спецвипуск «Пряні та лікарські на грядці»
КУПИТИ
Його укладачі – біолог-агроном Денис ТЕРЕНТЬЄВ і хімік-фармацевт Аліна ЧЕРНЯВСЬКА – в доступній формі розкриють особливості збору і вирощування пряно-лікарських рослин, дадуть рекомендації щодо їх використання в кулінарії, заварювання ароматних чаїв і приготування лікувального зілля. Не пропустіть шанс у квітні передплатити цей та інші спецвипуски газети «Хазяїн» (передплатний індекс 37905 – у будь-якому відділенні Укрпошти), або шукайте його в кіосках і у розповсюджувачів.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Біло-рожеві хмари з дивовижним ароматом
- Прикрасимо сад вейгелою
- Монументальні рослини в саду
- Прекрасний принц – так серед ягідних чагарників називають хеномелес