Ароматичний букет

0
27
Ароматический букет
Сладкий садовый майоран. Фото GettyImage

Читати російською мовою

Пряні рослини представлені численними родинами, але Ясноткові (Губоцвіті) серед них стоять на першому місці. Багатьом видам цієї родини властиво накопичувати хімічні речовини, що створюють ароматичний букет. Розглянемо деякі з них, для яких неодмінно варто виділити містечко на своєму аптекарському городі. Адже багато місця вони не займуть – достатньо зазвичай 3-5 рослин, а прянощів з них і трави для лікувальних чаїв вистачить надовго.

Котівник лимонний – активно культивується для використання в харчовій промисловості, парфумерії і як декоративна рослина. Дає цінну ефірну олію з сильним лимонним запахом. Рекомендується народною медициною при бронхітах, анемії, неврозах. Також має привабливий аромат для кішок, тому сухою травою котівника набивають іграшки для домашніх улюбленців. Саме через ці властивості рослину в народі називають котячою м’ятою.

Широко поширена практично по всій Європі, в Ірані та Північній Америці меліса лікарська. Вона, як і котівник лимонний, має широкий діапазон використання. Можна застосовувати для заміни чорного і духмяного перцю. Дуже популярна в народній медицині як седативний, протиблювотний і сечогінний засіб.

Широко використовується в харчовій промисловості через приємний цитрусовий аромат змієголовник молдавський, нерідко іменований як «турецька меліса». Рослина поширена в Європі, Азії, Сибіру. Має заспокійливу, болезаспокійливу дію.

Для приготування м’ясних і особливо рибних страв добре підходить лофант анісовий. Вся його надземна частина має приємний анісовий аромат. Пряність має бактерицидні властивості, ефірна олія має антиоксидантну активність.

Повсюдно зустрічається в природі ароматний напівчагарник – материнка звичайна, або орегано. Широко використовується як пряність для засолювання овочів, так як вигідно підкреслює їх смакові якості. Материнку використовують для заварки цілющого чаю, що має протизапальний і антигістамінний ефект.

Базилік камфорний – однорічна трав’яниста рослина з сильним приємним ароматом. Досягає висоти до 60-70 см. Як пряність вирощують у багатьох країнах світу, особливо полюбляють його в Західній Європі та Америці. Існує величезна різноманітність даного виду за багатьма ознаками. Різниться за забарвленням листя, їх формою і розмірами; висотою рослин; за складом ефірних олій.

Монарда дудчаста і монарда двійчаста – багаторічні рослини. Обидва види досить невибагливі, відрізняються дуже великою різноманітністю за висотою, розміром і формою листя, складом ефірних олій. Основна концентрація олій міститься в суцвіттях. Широко використовується при консервації, а також в лікеро-горілчаному виробництві.

Майоран садовий – багаторічна трав’яниста рослина. Ефірна олія майорану має специфічний запах, що нагадує кардамон. Як дика рослина зустрічається на просторах Північної Африки і Малої Азії. Ця рослина дуже цінувалася в Стародавньому Римі та Єгипті у вигляді прянощів, як лікарська і декоративна рослина. При виготовленні перцевих сумішей включають порошок з сухого листя майорану.

За запахом і смаком на майоран схожий чабер гірський – напівчагарник, поширений в США, Західній Європі та Середземномор’ї. Але чабер відрізняється більш різким присмаком перцю. Зелень містить вітаміни С, Р, мінеральні речовини. У медицині використовують відвари, що діють заспокійливо при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також як тонізуючий засіб.

Чабер садовий – однорічна рослина, поширена від Сирії до Середземномор’я. Має гострий пікантний смак і сильний аромат. Щоб уникнути додання страві гіркоти, листя чабру не ріжуть, а використовують цілими. Використовується в медицині як шлунковий засіб у вигляді чаю.

До числа найважливіших ефіроолійних рослин належить чебрець повзучий, який активно застосовується в харчовій і парфумерній промисловості. Для використання в кулінарії підходять верхівки з суцвіттями. Застосовується при солінні, для віддушки ковбас і чаю. До різних м’ясних і овочевих страв додається у вигляді порошку. Широко використовується в медицині як болезаспокійливий, при простудних захворюваннях, у вигляді ароматичних ванн.

Шавлія лікарська – напівчагарник з Малої Азії і Сирії з сильним ароматом і гіркуватим смаком. Дуже широко використовується практично в будь-яких стравах, як аромат для чаю і тютюну. У народній медицині відвар шавлії застосовують для полоскання горла і при кашлі. Незважаючи на походження, в умовах України розвивається нормально, росте на городах, у садах і в дикому вигляді. Посухостійкий, без поливу гірше цвіте і не зав’язує насіння.

Не менш багаті ефіроолійними речовинами і пряно-ароматичні рослини з інших родин. Серед них Айстрові (естрагон, іспанський корінь, різні види полину: гіркий, звичайний, однорічний та інші). До Селерових відносяться фенхель, аніс, коріандр, кервель, селера, кріп і ряд інших. Також своїми властивостями виділяється чорнушка (нігелла).

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог-агроном.
Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт, травник.

У нашому он-лайн магазині ви можете купити популярний спецвипуск «Пряні та лікарські на грядці»

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Його укладачі – біолог-агроном Денис ТЕРЕНТЬЄВ і хімік-фармацевт Аліна ЧЕРНЯВСЬКА – в доступній формі розкриють особливості збору і вирощування пряно-лікарських рослин, дадуть рекомендації щодо їх використання в кулінарії, заварювання ароматних чаїв і приготування лікувального зілля. Не пропустіть шанс у квітні передплатити цей та інші спецвипуски газети «Хазяїн» (передплатний індекс 37905 – у будь-якому відділенні Укрпошти), або шукайте його в кіосках і у розповсюджувачів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ