Готуємо обід з гарбуза

Суп з гарбуза
Реклама

Зміст

    1. Суп з гарбуза
    2. Котлети м’ясні з гарбузом
    3. Каша з гарбуза
    4. Сирна запіканка з гарбузом

Ще у ХVI столітті на Русі гарбуз став одним з найпопулярніших продуктів. Його використовували в харчуванні поряд з ріпою: томили і солили, варили з нього каші та юшки. Багато страв з гарбуза можна сміливо назвати дієтичними. Вони мають жовчогінну дію, сприяють нормальній роботі шлунка і кишечника, можуть бути включені в раціон хворих на цукровий діабет і страждаючих ожирінням. Ось рецепти деяких з них.

Суп з гарбуза

  • 1 ст. ложка м’ясного фаршу
  • 1 склянка нашаткованого гарбуза
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 1 -1,5 л води
  • сіль – за смаком.

М’ясний фарш розводимо до консистенції середньої густоти сметани холодною водою, додаємо рубану ріпчасту цибулю, нашатковану соломкою моркву, олію. Ставимо масу в холодильник приблизно на 1 годину. Потім підготовлені овочі та м’ясо заливаємо гарячою солоною водою, додаємо нашаткований соломкою гарбуз і швидко доводимо до кипіння.

Суп варимо 8-10 хвилин і відразу ж подаємо на стіл, заправляючи за смаком сметаною, майонезом або кислим молоком.

Котлети м’ясні з гарбузом

  • 1 склянка м’ясного фаршу
  • 1 склянка пропущеного через м’ясорубку гарбуза
  • 2 ст. ложки манної крупи
  • 1 цибулина
  • 2 яйця
  • 0,5 склянки молока
  • сіль – за смаком.

М’ясо пропускаємо разом з гарбузом через м’ясорубку. Додаємо в отриману масу яйця, манну крупу, молоко і сіль. Все ретельно вимішуємо, щоб маса стала однорідною та еластичною. Потім ставимо фарш в холодильник на 1-2 години, щоб він загуснув і не розтріскувався при запіканні. У форму або сковороду викладаємо фарш у вигляді невеликих котлет і запікаємо в гарячій духовці 15-20 хвилин. Відразу ж подаємо на стіл, приправляючи майонезом або сметаною.

Гарбуз додає готовим котлетам приємного солодкуватого смаку. Їх можна рекомендувати дітям і страждаючим захворюваннями шлунка та кишечнику, так як вони приготовані без смаження. До цієї страви можна подати як гарнір злегка припущений гарбуз, що залишився від приготування котлет.

Каша з гарбуза

  • 1 склянка пшона
  • 2 склянки гарбуза
  • 1 цибулина
  • 2 ст. ложки вершкового масла
  • 1 ст. ложка сухого листя малини
  • сіль – за смаком.

Пшоно ретельно промиваємо в теплій воді. Промитий гарбуз розрізаємо на частини, очищаємо від шкірки, насіння з м’якоттю пропускаємо через м’ясорубку. Потім гарбуз нарізаємо соломкою, цибулю подрібнюємо.

На дно каструлі кладемо рівним шаром половину гарбуза, на неї укладаємо шар пшона, а зверху овочі, що залишилися: гарбуз, цибулю і листя малини. Каструлю ставимо на вогонь, попередньо заливши в неї солону гарячу воду (приблизно на 3-4 пальці вище верхнього шару овочів). Потім суміш без перемішування доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин при повільному кипінні. Посуд знімаємо з вогню, щільно закриваємо кришкою і настоюємо кашу 20-30 хвилин. Подаємо кашу, перекинувши вміст каструлі на блюдо так, щоб нижній шар овочів опинився зверху. Страву можна приправити вершковим маслом.

Сирна запіканка з гарбузом

  • 1 склянка жирного сиру
  • 2 склянки нашаткованого соломкою гарбуза
  • 3 яйця
  • 2 ст. ложки родзинок
  • 1 яблуко
  • сіль – за смаком.

Сир протираємо крізь сито, додаємо промиті родзинки, подрібнене яблуко, яйця і гарбуз. Масу перемішуємо, викладаємо в суху форму і запікаємо в гарячій духовці при температурі 200-220 градусів близько 25 хвилин. Подаємо запіканку у формі, в якій вона готувалася. Заправляємо сметаною або кефіром. У такий запіканці можна використовувати різноманітні фрукти та ягоди: курагу, чорнослив, грейпфрут, айву, журавлину, брусницю, чорницю (наскільки дозволить ваша фантазія).

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ