Зміст
- Класичне вишневе варення
- Вишня з волоським горіхом
- Вишневе варення з апельсином
- Варення із вишні з кісточками
- Готуємо варення з черешні
Коли стигнуть вишні та черешні – це найбільш очікувана пора для багатьох. Хочеться наїстися цих ягід аж так, щоб вистачило до наступного врожаю. Гарний спосіб зберегти чималу кількість врожаю – приготувати з ягід варення з різними смаками на зиму.
Вишневе варення є в асортименті заготівель, мабуть, у кожної господині. Водночас, воно здавна вважалося одним із вишуканих завдяки відмінному смаку, незрівняному аромату та гарному кольору. Це варення навіть назвали королівським.
Вишневе варення буває з кісточками й без. Хоч їсти варення з кісточками не дуже зручно, воно простіше у приготуванні і має більш насичений аромат. А дехто стверджує, що варення із кісточками набагато смачніше. Його треба споживати у першу чергу, бо з часом з кісточок починають виділятися шкідливі для здоров’я токсини.
Видаляти кісточки найзручніше дідівським методом – звичайною шпилькою. Таке варення можна зберігати кілька років.
Класичне вишневе варення
Ягоди на варення ретельно перебрати, промити під проточною водою кілька разів, витягти кісточки. Вишні перекласти в емальовану каструлю, засипати цукром та поставити на середній вогонь. Ягоди й цукор беруться у пропорції 1:1. Коли варення закипить, зробити слабкий вогонь. Регулярно солодку страву треба помішувати, бо цукор пригорить. Після закипання варити не більше 5 хвилин. Пінку потрібно обов’язково знімати. Під час приготування каструлю накривати кришкою не треба. Після того, як варення повністю охолоне, його необхідно ще двічі поставити варитися, щоб покипіло 5 хвилин. Так варення стане густим.
Вишня з волоським горіхом
Корисне варення із поєднанням ягід та волоських горіхів. До того ж, це варення більш поживне і ситне. Рецепт можна застосовувати для вишні та черешні. Для варення знадобляться: 1 кг ягід, 200 г волоських горіхів, 1 кг цукру, 250 мл фільтрованої води, 10 г кориці, 5 г лимонної кислоти, 2 г ванілі.
Насамперед, ягоди звільняємо від кісточки. Останні покласти в окремий посуд і залити водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Для насиченого аромату додати трохи кориці. Потім відвар кісточок процідити через дрібне сито чи марлю. Далі приготувати сироп: в отриманий відвар висипати ванілін і цукор – ретельно перемішати та довести до кипіння. Сироп варити не більше 10 хвилин. Пінку обов’язково знімати.
Подрібнені волоські горіхи перемішати із вишнями або черешнями. В ідеалі дрібними шматочками горіхів треба фарширувати ягоди, але для цього потрібно надто багато часу.
Фаршировані або перемішані з горіхами ягоди залити сиропом, поставити на вогонь і варити на повільному вогні 5 хвилин, але щоб ягоди залишилися цілими. Наостанок додати лимонну кислоту. Готове варення розлити у банки і закрутити.
Вишневе варення з апельсином
Потрібні інгредієнти: вишня – 1 кг, цукор – 700 г, апельсин – 1-2 шт, паличка кориці – 1 шт.
Спочатку обсипати вишню цукром, дочекатися появи соку. Потім перемішати, довести суміш до кипіння, додати у каструлю вичавлений сік апельсина. Варити варення півгодини, а потім – в залежності від того, на скільки густим воно має бути. Перед зніманням каструлі з вогню у варення покласти паличку кориці й цедру апельсина. Варення розлити по банках.
Варення із вишні з кісточками
Для приготування знадобиться: вишня – 3 кг, цукор – 3 кг, вода – 0, 5 л.
Після того, як ягоди перебрали і помили, потрібно приготувати сироп. Для цього у воду, яка закипіла, висипати цукор, але не увесь, а трішки більше 2 кг. Нехай сироп покипить близько 1 хвилини, а тоді ним залити ягоди і залишити настоюватися протягом 12 годин. Після цього до вишні висипати решту цукру й варити на середньому вогні. Варення має покипіти 5 хвилин. Тоді його зняти з вогню, залишити знов на 12 годин. Потім ще поставити на вогонь, варити та дати покипіти 5 хвилин. Таку процедуру повторити ще раз. Насамкінець до варення додати трохи лимонної кислоти, щоб продукт не зацукрився, ванільний цукор – для яскравішого аромату варення.
Готуємо варення з черешні
Для приготування різного варення з черешні підходять як червоні, так і білі сорти ягід. У будь-якому випадку, колір варення буде гарним. Кількість цукру реально регулювати на свій смак. Варення з черешні не має надто насиченого смаку, але воно ніжне.
Традиційний рецепт
Для нього потрібно всього два інгредієнта: черешня – 1 кг, цукор – 1 кг.
З промитих ягід потрібно вийняти кісточки. На дно каструлі налити 3 ст. ложки води, висипати ягоди і покласти цукор. Поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння. На малому вогні проварити ще 2 хвилини. Повністю остудити варення і довести до кипіння ще на 2 хвилини.
Ягідне варення з апельсином і яблуками
Для дещо незвичного смаку цього варення знадобляться: солодкі черешні – 1 кг, цукор – 1 кг, яблука – 2-3 шт., апельсини – 4 шт.
З черешень та апельсинів вийняти кісточки, інакше варення може гірчити. Ягоди змішати з тертими на дрібній тертці яблуками, цукром, подрібненими апельсинами. Суміш поставити на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Варити до повного розчинення цукру, знімати пінку. Потім збільшити вогонь і варити 6 хвилин. Варення розлити у невеликі банки.
Варення черешні з вишнею
Неочікувана комбінація ягід придасть легку кислинку смаку. Варення вийде доволі соковитим. Для нього потрібні: черешня солодка – 6 кг, вишня – 3 кг, цукор-рафінад – 5 кг, лимон – 100 г. Для зменшення порції відповідно зменшити й інгредієнти.
Перебрані, промиті черешні й вишні перемішати та засипати рафінадом. Почекати, доки вони пустять сік. Додати подрібнений лимон, поставити на вогонь, варити близько 3,5 години. Зайвий сік злити і кип’ятити окремо. Після того, як варення звариться, змішати ягоди й сік і варити протягом 1 години. Варення розливають у банки гарячим.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Кролятина на столі
- Квіти кабачка – це смачно! Чим здивувати домашніх
- Смажена редиска
- Смаколики із жимолості