На нашій ділянці ґрунтові води залягають дуже близько до поверхні, тому зробити традиційний погріб або підвал не представляється можливим – вже на глибині 60 см проступає вода. Робити надземну споруду для зберігання врожаю і домашніх заготівель теж нераціонально і затратно – влітку і восени в нашій місцевості жарко, а для охолодження приміщення потрібні примусова вентиляція і кондиціонер. Після довгих роздумів вирішив побудувати погріб-термос: одну його частину зробити напівзаглибленою, а іншу трохи підняти над землею. Правда, сумнівався: чи вийде? Але в підсумку все вийшло так, як і задумав.
Спочатку викопав яму глибиною 55 см, шириною 3,5 м і довжиною 3 м. Дно добре утрамбував глиною. Потім по всьому периметру залив стрічковий фундамент шириною в 4 цегли. По краях фундаменту, залишивши проміжок на дверні прорізи, спорудив дві стінки товщиною в одну цеглу кожну. Висота стінок становить на вході в льох 180 см, а на протилежному боці – 160 см.
Для вентиляції в стінах заклав три азбестові труби довжиною по 120 см і діаметром 80 мм (дві в передній стінці і одну навпроти них). Встановив також двоє дверей (внутрішні – двостулкові). Вільний простір між стінами щільно засипав тирсою і деревною стружкою.
Усередині льоху поставив по кутах стійки з дерев’яних брусів, з бруса ж зробив і обрешітку для шиферного покриття, на яке уклав тирсу шаром в 50 см. Зверху льох перекрив залізобетонною плитою товщиною 20 см і знову вкрив шифером. Висота льоху всередині вийшла в 170 см, так що нагинатися в ньому не доводиться.
Стійки з бруса не тільки підтримують утеплювач, але і служать опорами для полиць. Оскільки в окремі роки навесні льох все ж трохи підтоплюється водою, то нижній стелаж у мене знаходиться на висоті 40 см від підлоги. На ньому розташовуються дерев’яні ящики з картоплею, морква і капуста.
Банки з консервацією і яблука з грушами зберігаю на верхніх полицях ближче до виходу. У погребі завжди прохолодно, навіть у найспекотніші дні влітку. Що характерно, картопля в такій споруді дуже добре зберігається майже до нового врожаю.
П. М. ІЛЬЧЕНКО.
м. Приморськ Запорізької обл.
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Картопля на вашому столі
- Доброта та скромність – кожному до лиця
- Вірити в силу добра
- Мультиварка чи пароварка: що краще?