Погріб-термос

Погріб-термос
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

На нашій ділянці ґрунтові води залягають дуже близько до поверхні, тому зробити традиційний погріб або підвал не представляється можливим – вже на глибині 60 см проступає вода. Робити надземну споруду для зберігання врожаю і домашніх заготівель теж нераціонально і затратно – влітку і восени в нашій місцевості жарко, а для охолодження приміщення потрібні примусова вентиляція і кондиціонер. Після довгих роздумів вирішив побудувати погріб-термос: одну його частину зробити напівзаглибленою, а іншу трохи підняти над землею. Правда, сумнівався: чи вийде? Але в підсумку все вийшло так, як і задумав.

Спочатку викопав яму глибиною 55 см, шириною 3,5 м і довжиною 3 м. Дно добре утрамбував глиною. Потім по всьому периметру залив стрічковий фундамент шириною в 4 цегли. По краях фундаменту, залишивши проміжок на дверні прорізи, спорудив дві стінки товщиною в одну цеглу кожну. Висота стінок становить на вході в льох 180 см, а на протилежному боці – 160 см.

Для вентиляції в стінах заклав три азбестові труби довжиною по 120 см і діаметром 80 мм (дві в передній стінці і одну навпроти них). Встановив також двоє дверей (внутрішні – двостулкові). Вільний простір між стінами щільно засипав тирсою і деревною стружкою.

Усередині льоху поставив по кутах стійки з дерев’яних брусів, з бруса ж зробив і обрешітку для шиферного покриття, на яке уклав тирсу шаром в 50 см. Зверху льох перекрив залізобетонною плитою товщиною 20 см і знову вкрив шифером. Висота льоху всередині вийшла в 170 см, так що нагинатися в ньому не доводиться.

Стійки з бруса не тільки підтримують утеплювач, але і служать опорами для полиць. Оскільки в окремі роки навесні льох все ж трохи підтоплюється водою, то нижній стелаж у мене знаходиться на висоті 40 см від підлоги. На ньому розташовуються дерев’яні ящики з картоплею, морква і капуста.

Банки з консервацією і яблука з грушами зберігаю на верхніх полицях ближче до виходу. У погребі завжди прохолодно, навіть у найспекотніші дні влітку. Що характерно, картопля в такій споруді дуже добре зберігається майже до нового врожаю.

П. М. ІЛЬЧЕНКО.
м. Приморськ Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ