Акценти новорічного столу

Акценты новогоднего стола
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Індичка під сирною скоринкою
  2. Буженина запечена
  3. Олів’є з секретом
  4. Пікантний салат з сиром
  5. Салат з копченим м’ясом, чорносливом та огірками
  6. Ананаси у шампанському
  7. Креативний коктейль

Індичка під сирною скоринкою

  • 500 г філе індички
  • 2 солодких болгарських перців
  • 700 г картоплі
  • 100 г сиру
  • 3 зубки часнику
  • 25 г олії
  • перець духмяний горошком,
  • сіль,
  • перець мелений чорний.

Нарізати філе індички невеликими шматочками та помістити у форму для запікання. Зверху викласти духмяний перець, очищені зубки часнику, поперчити, посолити, залити олією, накрити кришкою й маринувати 20 хвилин. Болгарський перець нарізати соломкою, картоплю – пластинками завтовшки 3-4 мм і викласти поверх індички. Натерти сир і посипати зверху картоплю. Накрити кришкою й поставити на 35 хвилин у заздалегідь розігріту духовку. Запікати без кришки ще 15 хвилин до утворення золотавої сирної скоринки.

Буженина запечена

  • 3-4 кг свинини
  • 1-2 моркви
  • 1 головка часнику
  • перець запашний горошком,
  • приправа для свинини,
  • мелена паприка,
  • перець мелений чорний.

Знадобиться свинячий окіст з вийнятою кісткою. Його добре вимити, обсушити паперовими рушниками, в міру посолити, поперчити з усіх боків. По всій поверхні м’яса зробити проколи, нашпигувати чотиригранними брусочками моркви, зубчиками часнику, духмяним і чорним перцем. М’ясо обгорнути целофаном і залишити у холодильнику на 2 дні. Лист для запікання змастити олією, викласти м’ясо, зверху щільно накрити фольгою. У розігріту до 160°С духовку поставити лист і запікати впродовж 2,5 годин. Потім м’ясо перевернути і знову накрити фольгою та запікати ще приблизно 2,5 години. Готовність слід визначати проколюванням м’яса ножем. Якщо сік і м’якоть світлі, а ніж легко проходить крізь м’ясо, значить, буженина готова.

Олів’є з секретом

  • 200 г телячого язика
  • 200 г телятини
  • 2 перепілки
  • 2 яйця
  • 200 г солоних огірків
  • 200 г картоплі
  • 20 г зеленої цибулі
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 2,5 ст. ложки оливкової олії
  • лимонний сік,
  • рослинні вершки,
  • сіль та перець.

Спочатку слід відварити цибулю та моркву, додати спеції й зелень. Зварити телячий язик. М’ясо обсмажити на сковорідці. Майонез приготувати власноруч: у посудині змішати два жовтка, лимонний сік, оливкову олію та рослинні вершки і залишити у холодильнику на 20 хвилин.

Почистити відварений язик і порізати кубиками, як і варену картоплю, м’ясо, яйця, цибулю, огірки. Змішати всі інгредієнти у великій посудині, додати оливкову олію та майонез.

Пікантний салат з сиром

  • 300 г копченої шинки
  • 2 середніх свіжих огірка
  • 150 г копченого сиру
  • 1 червоний болгарський перець
  • майонез,
  • зелень кропу або петрушки,
  • сіль – за смаком.

Сир нарізати соломкою або кубиками, шинку і перець – тоненькою соломкою, очищені огірки – напівкільцями. Змішати всі інгредієнти і перемастити майонезом. Для естетичності можна прикрасити салат гілочками кропу. Із сіллю треба бути обережним, бо сир і шинка самі по собі містять її у своєму складі.

Салат з копченим м’ясом, чорносливом та огірками

  • 200 г підкопченого курячого філе
  • 150 г маринованих грибів (печериці)
  • 300 г свіжих огірків
  • 3 яйця
  • 1 жменя чорносливу
  • зелень кропу,
  • майонез,
  • сіль,
  • мелений чорний перець.

Копчене м’ясо та огірки нарізати короткою соломкою, гриби – пластинами. Зварені вкруту яйця почистити від шкаралупи та нарізати довільно, промитий чорнослив – соломкою. Якщо він занадто твердий, залити його теплою водою і залишити на 20 хвилин.

Зелень кропу посікти ножем. Порізані інгредієнти викласти у велику посудину. Додати майонез, посолити за смаком, поперчити і все ретельно перемішати. Салат має трішки настоятися і можна смакувати.

Ананаси у шампанському

Крім рому, який має бути на столі у рік Білого Щура, родзинкою можуть стати коктейлі. Вони запам’ятаються небуденним смаком.

  • 1 пляшка шампанського
  • 1 л білого вина
  • 1 ананас свіжий (або банка консервованих плодів)
  • 40 мл апельсинового лікеру або наливки
  • 40 мл вишневого лікеру чи наливки
  • 100-150 г цукру.

Очищений ананас порізати на тонкі дольки, засипати цукром, залити вином, лікером і наливкою. На дві години помістити у холодильник. Після цього у суміш додати шампанське, кілька шматочків льоду. Перед подачею до столу перемішати. Розливаючи коктейль по келихах, у кожний покласти 2-3 шматочки ананаса.

Креативний коктейль

На одну порцію:

  • 110 мл мартіні
  • 30 мл горілки
  • 60 мл виноградного соку
  • 2-3 дольки апельсину
  • листя м’яти, лід.

У келих налити горілку, додати мартіні та виноградний сік, покласти лід і перемішати. Вичавити сік апельсина, прикрасити коктейль свіжою м’ятою і долькою апельсина.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ