Зміст
Рослинна їжа – головна складова в раціоні харчування людини. Про популярність квасолі – цінної харчової культури, не доводиться говорити: її знають і використовують в їжу практично всі. І начебто про неї нічого нового не скажеш, а ось про маш – золотисту квасолю, відомо небагатьом. Маш (лат. Vigna radiata) або боби мунг – це однорічна рослина родини Бобові. Прийнято вважати, що батьківщиною маш є Індійський субконтинент, де вона культивувалася ще за 1500 років до нашої ери. Росте зазвичай вертикально, але є кущові і повзучі різновиди. Висота рослини варіюється від 20 до 150 см, листя яйцевидної форми, темно-зеленого кольору. Насіння маш мають розмір гороху і довгасту овальну форму. Смак квасолі м’який і тонкий. Маш часто плутають з соєвими бобами, тому що вони зовні схожі, але на смак різні: маш має горіхову нотку і м’який післясмак.
Скільки користі в одному стручку?
Використання в кулінарії. Вчені стверджують, що за харчовою цінністю боби маш можна порівняти з м’ясом: містять до 28% білка, 4% жиру і масу корисних речовин. Ця легко засвоювана квасоля є універсальною: в їжу йдуть не тільки боби, але і проростки, які є незамінним продуктом для здорового харчування: їх їдять сирими або кладуть в салати. В кулінарії застосування квасолі маш різноманітне: вона йде для приготування супів, як додатковий інгредієнт до різних круп при варінні каш і плову, її додають в овочеві рагу і начинки для пирогів, також використовують при виготовленні індійських солодощів. У ній міститься 50% крохмалю, що робить її основною сировиною для виробництва китайської локшини фунчози.
В раціоні харчування тварин. Зелена маса рослин має високу поживну цінність і йде на корм худобі. Вміст великої кількості корисних речовин сприяє збільшенню надою у тварин.
Лікувальні властивості. Крім харчової цінності, маш представляє інтерес і як лікувальна рослина. В амінокислотному складі білка міститься лізин – незамінна амінокислота, яка збільшує вироблення гормону росту, покращує засвоєння кальцію. Багатий маш клітковиною, вуглеводами, фолієвою кислотою, вітамінами: А, В1, В2, С, Е, РР, мікро- і макроелементами: калієм, кальцієм, залізом, магнієм, фосфором. В пророщеному насінні багато аскорбінової кислоти і рослинного білка. В офіційній медицині маш не використовується, але в народній з великою повагою ставляться до цієї культури і широко застосовують. Маш має протинабрякову і детоксикуючу дію, зміцнює серце і шлунок. З’ясовано, що маш, вживаний в протертому вигляді, обволікає слизову шлунка немов захисна плівка, що ускладнює всмоктування токсинів. У вигляді кашки використовується при лікуванні акне. Також цей вид бобових перешкоджає розвитку ракових захворювань.
Агротехніка
При вирощуванні маш городники повинні застосувати ті ж методи, які використовуються для вирощування квасолі. Маш – теплолюбна рослина, від моменту посадки до збору врожаю проходить 80-120 днів (залежно від сорту). Його можна вирощувати не тільки на відкритій грядці, але і в опалювальній теплиці. Насіння збору минулого року показує найкращу схожість. Маш можна культивувати як повторну культуру. Маш – добрий попередник для інших культур, з огляду на те, що на коренях утворюються бульби, які засвоюють атмосферний азот.
Підготовка ґрунту. Перед посівом необхідно підготувати грядки, місце для яких має бути обов’язково сонячним. Деякі городники рекомендують замочувати насіння для посадки на дві доби до моменту появи проростків. Краще, щоб ґрунт був родючий, добре дренований з рН від 6,2 до 7,2. Якщо ґрунти кислі, то їх необхідно вапнувати. Попередньо видаліть з грядки всі бур’яни, великі камені, розбийте грудки землі і внесіть в ґрунт зрілий компост або перепрілий гній.
Посадка. Насіння можна висівати, як тільки ґрунт прогріється до +15°С і мине загроза поворотних заморозків. У маш погана морозостійкість, тому найменший мороз погубить всі паростки. Глибина закладання становить 2-3 см, з кроком в міжряддях 30-40 см. «Не сійте густо, а то буде пусто». Треба так розташовувати насіння в борозенці, щоб рослини після сходів знаходилися на відстані 15-20 см. Перші сходи маш з’являться протягом декількох днів.
Догляд. На грядці з маш слід регулярно видаляти бур’яни. Оскільки коріння рослини дуже крихке, то траву, що виросла біля неї, необхідно не виривати, а зрізати на рівні землі ножицями. У міжряддях ґрунт необхідно розпушувати. Якщо у вас бідний ґрунт, внесіть добриво з низьким вмістом азоту. Маш – вологолюбна рослина, тому за період росту поливайте її не менше п’яти разів. Після посіву рослина зацвітає через 50-60 днів, а потім продовжує цвітіння протягом ще декількох тижнів.
Збираємо урожай. Зазвичай урожай готовий до збирання на початку або середині вересня. По мірі дозрівання стручки починають темніти. На одній рослині виростає від 30 до 40 стручків, в кожному з яких по 10-15 насінин. Плоди не дозрівають одночасно, тому зрізати рослину для остаточної сушки слід тільки, коли принаймні 60% стручків повністю дозріють. Після дозрівання зріжте рослину і підвісьте лозу вертикально на стіну. Під низ підкладіть білі аркуші паперу, щоб зі стручків, що розкрилися, було зручніше збирати насіння. Ви можете зберігати повністю висушені боби в щільно закритому скляному контейнері в прохолодному приміщенні протягом трьох років.
Хвороби і шкідники
Небезпечним грибковим захворюванням для маш є борошниста роса. При перших ознаках захворювання необхідно вирвати хворі рослини, щоб запобігти зараженню інших. Коренева гниль уражає всю кореневу систему, рослина не розвивається, листя жовтіє, а зав’язь бобів обсипається. Бактеріоз – водянисті плями, які поступово збільшуються в розмірі, поширюються по всій рослині, вона починає засихати і в кінцевому підсумку гине. Щоб цього не сталося, головною умовою має стати дотримання всіх агротехнічних прийомів для цієї культури – це дотримання сівозміни і посів в строго визначені терміни. З комах-шкідників особливо небезпечні попелиця, білокрилка, паросткова муха. Для боротьби з цими шкідниками краще використовувати біопрепарати, якими обробляють рослини до цвітіння.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: