Останнім часом все більше стали писати і говорити про цей вид горіха. Багатьом з наших садівників він не знайомий. Для України пекан є досить екзотичною рослиною, тому що його батьківщиною є Північна Америка.
Це дерево – близький родич поширеного у нас волоського горіха. Вони навіть за смаком дуже сильно схожі. У сприятливих умовах вік цих рослин може досягати до 400 років, а висота крони – 60 м. Ширина стовбура дорослого дерева дорівнює 3 м, а крони – 4 м.
Особливості рослини і її плодів
Пекан є досить невибагливою рослиною, певні види здатні витримувати температури нижче нуля, а також рости в умовах посухи або неродючого ґрунту. Найпопулярнішими сортами, які вже зараз пропонують розсадники, є: Грінрівер, Успіх, Стюарт, Текстан, Майор, Індіана.
Плоди пекана мають високу калорійність, що може стати в нагоді для застосування його в їжу при відсутності апетиту, втомі або занепаді сил. Всього лише декількох плодів достатньо, щоб поповнити запас поживних речовин в організмі. Це пояснюється великим вмістом корисних елементів в горіхах. У них можна знайти безліч вітамінів, кальцій, магній, цинк, залізо, фосфор і калій. Харчова промисловість в основному використовує пекан для виготовлення горіхової олії, яка практично не поступається за своїми смаковими якостями оливковій.
Багатство корисних елементів робить цей горіх дуже корисним для медицини, особливо відзначається його благотворний вплив при лікуванні і профілактиці онкологічних захворювань. Олія з цих плодів відмінно допомагає для зміцнення імунітету, позбавлення від головних болів, а також при лікуванні простудних хвороб. Вона дозволяє полегшити стан при укусах комах, появі подразнення або сонячних опіках. Для цього необхідно зробити примочки або компреси.
При занадто великій сухості шкіри рекомендується навіть втирати олію з пекана в шкіру. Це дозволить наситити її корисними елементами, що містяться в ній.
Деревина цієї рослини успішно застосовується при виготовленні меблів. Красива фактура і хороші експлуатаційні характеристики дозволяють робити з неї дуже якісні і естетично приємні елементи інтер’єру і обстановки приміщення.
Проте, незважаючи на таку кількість корисних властивостей, пекан не надто поширений в нашій країні. В основному це пов’язано з незнанням, як його правильно вирощувати. А також з невисокою морозостійкістю окремих форм. Тому далеко не скрізь пекан добре переносить зимівлю.
Однак на півдні країни, особливо поблизу морського узбережжя, для пекана складаються оптимальні умови. А в центральних і північних районах потрібно висаджувати його в захищених місцях – подібно персику, біля південних стін будівель, або на дворі. А також спробувати різні сорти цього горіха, щоб відібрати найбільш пристосовані.
Агротехніка вирощування і розмноження
Головне при посадці цього дерева – правильний вибір місця. Для цього найкраще підійде розпушений родючий ґрунт, що володіє хорошим дренажем. Не варто використовувати ділянку, на якій неглибоко залягає вода. Найкраще, якщо на ній забезпечується хороша пропускна здатність повітря і води.
До освітлення ця рослина не така вимоглива і може однаково добре виростати як на затінених, так і на добре освітлюваних ділянках. Вона в змозі перенести сильні заморозки, якщо вони не будуть затяжними. Щоб вона краще і швидше росла, потрібний рясний полив. Це дозволить збирати великі врожаї, а плоди матимуть насичений горіховий смак. Спочатку деревця будуть рости зі швидкістю близько 20 см на рік, але через деякий час темпи зростання збільшаться.
Допускається вирощувати пекан в тепличних або кімнатних умовах, а також в оранжереї. При вирощуванні в сухому приміщенні, необхідно регулярно обприскувати його водою. Поява плодів починається через 4-8 років після висадки.
Для розмноження цієї рослини можна застосовувати такі способи: насіння; щеплення; окулірування; живцювання.
Найпопулярнішим з них є висаджування з насіння. Робиться це восени або навесні. Для цього збираються зрілі і вже опалі плоди дорослого дерева. Дуже важливим моментом є те, щоб горіхи опали самі, а не під дією будь-якої сили, включаючи сильний вітер та інші фактори. Вони повинні мати приємний запах і не мати темних плям.
Якщо садити планується навесні, то необхідно попередньо здійснити стратифікацію. Посадку необхідно здійснювати в середині весни, попередньо обробивши і загартувавши ядра. Оптимальною щільністю посадки вважається від 10 до 15 саджанців на 1 м, при відстані між рядами не менше метра.
Посадку слід здійснювати на добре освітлюваній ділянці. На ній не повинна довго затримуватися волога, а також вона повинна бути добре захищена від вітру. При близькості ґрунтових вод практично гарантовано те, що рослина підгниє, не встигнувши навіть вкоренитися. Після посадки необхідно добре удобрити ґрунт і не забувати регулярно поливати.
Осіння посадка дуже схожа на весняну, але проводити стратифікацію вже не обов’язково. Насіння висаджуються в борозенки близько 10 см глибиною і його засипають ґрунтом. Через 3 роки дерево можна пересаджувати на місце постійного зростання. Найкраще робити це в яму з габаритами 0,6х0,6 м. При підвищеній кислотності необхідно внести певну кількість вапна.
Коли горіх пекан досяг зрілості, він обзаводиться стійким імунітетом до різних садових шкідників і захворювань. Якщо умови росту сприятливі, то навіть одне дерево буде приносити дуже велику кількість горіхів. Дорослий екземпляр здатний давати до 200 кг плодів. І так до досягнення ним трьохсотрічного віку.
Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном. м. Харків.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Гінкго білоба – святе дерево сходу
- Як пересадити дерева
- Дві причини, чому персик не плодоносить
- Чарівниця софора