360 яєць на рік – стільки дають кури гібрида Декалб

360 яиц за год - столько дают куры гибрида Декалб
Фото GeetyImage
Реклама

Читати російською мовою

Кожному селянину або дачникові хочеться мати кожен день на столі свіжі яйця. Для цього необхідно завести хороших курей яєчного напрямку. Серед таких несучок займають своє почесне місце і гібриди Декалб білий, які за рік несуть до 360 яєць. Тобто, вони несуться практично кожен день без перерви навіть на линьку. А витрати на їх утримання мінімальні.

Про породу, її продуктивність та правильне утримання розповідає птахівник з села Марефа Київської області Олександр Малінін.

– Гібрид курей Декалб виведений у США ще в минулому столітті, цей птах користується популярністю, завдяки високій несучості та мінімальній витраті кормів. Ці кури розводяться по всьому світу як у фермерських господарствах, так і в приватних господарствах. Їм немає рівних за несучістю, високим харчовим якостям яєць і простотою в утриманні та догляді. І це при тому, що кури зовні нічим примітним не виділяються.

– А як же вони виглядають зовні?

– Кури зовні з білим або коричневим оперенням. Мають компактне тіло з легким кістяком, округлою грудкою і об’ємним животом. Голова у них невеликого розміру, з листоподібною формою гребінця, червоними сережками середнього розміру і пофарбованим в жовтий колір невеликим дзьобом. Середня вага несучки 1,7 кг, півнів – до 2 кг.

– Ви говорили про їх високу продуктивність…

– І ще раз повторюся, що їм за несучістю рівних немає. Несучки починають відкладати яйця вже в 4,5-5 місяців. Пік несучості настає в 40 тижнів, і падає в 80. Їх яйця мають дуже хороші смакові якості і поживну цінність. Білок у яєць щільний, міцна шкаралупа, що дозволяє транспортувати їх на далекі відстані. Шкаралупа яєць у курей з білим оперенням біла, а у тих, які мають коричневе – коричнева.

Статева зрілість у курей цієї породи настає в 15 тижнів. Тривалість несучості яєць 80 тижнів. Кількість яєць від 330 до 350 на рік. Деякі кури змогли знести і 365 яєць на рік.

Але, на жаль, чим вища продуктивність, тим менше триває її період. У цих курей всього 2 роки продуктивного життя. Потім їх відправляють в суп або холодець.

– Що порадите тим, хто хоче завести цих курей?

– Вони невибагливі в утриманні, але все ж необхідно знати кілька нюансів, дотримання яких, кури добре будуть нестись весь продуктивний період.

Пташник необхідно обладнати так, щоб у ньому була гарна вентиляція, але не було протягів. Підлогу роблять з дерева, підстилка може бути з соломи, листя або стружок. Гнізда для курей обладнують на невеликій висоті, до 80 см від підлоги, так як птахи невеликі і погано злітають. На 1 кв. м пташника можуть перебувати 10-15 курей.

Можна утримувати їх у клітках. А ось для того, щоб кури неслися навіть взимку, в пташнику встановлюють опалення, можна просто поставити масляний обігрівач. Але краще всього кури несуться при температурі 10-12°С. В зимову пору потрібно подбати і про додаткове освітлення. Світловий день повинен тривати не менше 16 годин. Важливо також утримувати пташник в чистоті. Генеральне прибирання в ньому роблять не рідше, ніж 2-3 рази на рік з обов’язковою дезінфекцією.

– Як їх годують і розмножують?

Витрати на годівлю курей Декалб невеликі. Вони з’їдають у добу всього 100-110 г корму. Для цього можна використовувати як покупний комбікорм, так і домашні відходи.

Для того, щоб вони могли нести яйця, в кормах має бути не менше 20% білків. Його можуть отримати кури з зерна, зернобобових культур, вівса, ячменю. Також в їжу підмішують білкові вітамінні добавки, товчену крейду, черепашки, яєчну шкаралупу. Їм необхідно також давати чисту воду.

На жаль, як і всі інші промислові несучки кроси, гібриди Декалб мають слабкі материнські інстинкти. Тому більшість курчат виводяться в інкубаторах. А от яйця в 96% є заплідненими. З них виводяться курчата з 99% виживаністю.

Молодняк швидко вкривається пір’ям і вже 4,5 місяці несучка стає в стрій. Годують курчат, як і всіх інших їх родичів. У перші дні дають або спеціальний комбікорм, або дрібно нарізану зелень з подрібненим яйцем, пшоном, сир, подрібнені зернові. Через 10 днів вони вже можуть поїдати звичайний дорослий корм. Напувають курчат звичайною водою. Не потрібно забувати і про те, що пташенятам потрібні вітаміни і щеплення від курячих хвороб.

Тетяна ФЕДЯЙ.

Рецепт


Курка з «секретом»

  • 1 тушка курки
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. ложки соняшникової олії
  • 2 зубчики часнику
  • 1,5 ч. ложки часникового порошку
  • 2 гілочки розмарину
  • 100 мл овочевого бульйону
  • 0,5 лимона
  • 1 гілочка м’яти
  • овочі,
  • сіль,
  • чорний перець – за смаком.

Курку вимити, обрізати гузку і обсушити. Покласти її грудкою вниз і з силою притиснути, щоб зламався хрящ грудки, щоб вона не виступала і не пригоріла під час смаження.

Потім курку натерти зверху і всередині сіллю і перцем. За допомогою невеликої лопатки підняти шкірку по всій курячій грудці. Змішати вершкове масло з часниковим порошком. Нанести суміш на грудку курки і вздовж стегенця. Інше масло розтопити. Лимон, часник, половину цибулини і гілочку розмарину помістити всередину курки.

1 морква, 1 кабачок, 4 картоплі і 1,5 невеликі цибулини нарізати, полити олією, посолити і поперчити. Курку покласти в жаростійку форму, зв’язавши їй ніжки. По боках розмістити овочі і залити їх овочевим бульйоном, посипати все розмарином й поклавши гілочку м’яти. Змастити курку розтопленим маслом, що залишилося. Накрити фольгою і запікати в розігрітій до 200°С духовці 1 годину.

Зняти фольгу і знизивши температуру до 180°С, змастити курку бульйоном. Ще запікати 25-30 хвилин до рум’яної скоринки. Сервірувати курку разом із запеченими і свіжими овочами. А під час їжі поливати м’ясо лимонним соком.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ