Кожному селянину або дачникові хочеться мати кожен день на столі свіжі яйця. Для цього необхідно завести хороших курей яєчного напрямку. Серед таких несучок займають своє почесне місце і гібриди Декалб білий, які за рік несуть до 360 яєць. Тобто, вони несуться практично кожен день без перерви навіть на линьку. А витрати на їх утримання мінімальні.
Про породу, її продуктивність та правильне утримання розповідає птахівник з села Марефа Київської області Олександр Малінін.
– Гібрид курей Декалб виведений у США ще в минулому столітті, цей птах користується популярністю, завдяки високій несучості та мінімальній витраті кормів. Ці кури розводяться по всьому світу як у фермерських господарствах, так і в приватних господарствах. Їм немає рівних за несучістю, високим харчовим якостям яєць і простотою в утриманні та догляді. І це при тому, що кури зовні нічим примітним не виділяються.
– А як же вони виглядають зовні?
– Кури зовні з білим або коричневим оперенням. Мають компактне тіло з легким кістяком, округлою грудкою і об’ємним животом. Голова у них невеликого розміру, з листоподібною формою гребінця, червоними сережками середнього розміру і пофарбованим в жовтий колір невеликим дзьобом. Середня вага несучки 1,7 кг, півнів – до 2 кг.
– Ви говорили про їх високу продуктивність…
– І ще раз повторюся, що їм за несучістю рівних немає. Несучки починають відкладати яйця вже в 4,5-5 місяців. Пік несучості настає в 40 тижнів, і падає в 80. Їх яйця мають дуже хороші смакові якості і поживну цінність. Білок у яєць щільний, міцна шкаралупа, що дозволяє транспортувати їх на далекі відстані. Шкаралупа яєць у курей з білим оперенням біла, а у тих, які мають коричневе – коричнева.
Статева зрілість у курей цієї породи настає в 15 тижнів. Тривалість несучості яєць 80 тижнів. Кількість яєць від 330 до 350 на рік. Деякі кури змогли знести і 365 яєць на рік.
Але, на жаль, чим вища продуктивність, тим менше триває її період. У цих курей всього 2 роки продуктивного життя. Потім їх відправляють в суп або холодець.
– Що порадите тим, хто хоче завести цих курей?
– Вони невибагливі в утриманні, але все ж необхідно знати кілька нюансів, дотримання яких, кури добре будуть нестись весь продуктивний період.
Пташник необхідно обладнати так, щоб у ньому була гарна вентиляція, але не було протягів. Підлогу роблять з дерева, підстилка може бути з соломи, листя або стружок. Гнізда для курей обладнують на невеликій висоті, до 80 см від підлоги, так як птахи невеликі і погано злітають. На 1 кв. м пташника можуть перебувати 10-15 курей.
Можна утримувати їх у клітках. А ось для того, щоб кури неслися навіть взимку, в пташнику встановлюють опалення, можна просто поставити масляний обігрівач. Але краще всього кури несуться при температурі 10-12°С. В зимову пору потрібно подбати і про додаткове освітлення. Світловий день повинен тривати не менше 16 годин. Важливо також утримувати пташник в чистоті. Генеральне прибирання в ньому роблять не рідше, ніж 2-3 рази на рік з обов’язковою дезінфекцією.
– Як їх годують і розмножують?
Витрати на годівлю курей Декалб невеликі. Вони з’їдають у добу всього 100-110 г корму. Для цього можна використовувати як покупний комбікорм, так і домашні відходи.
Для того, щоб вони могли нести яйця, в кормах має бути не менше 20% білків. Його можуть отримати кури з зерна, зернобобових культур, вівса, ячменю. Також в їжу підмішують білкові вітамінні добавки, товчену крейду, черепашки, яєчну шкаралупу. Їм необхідно також давати чисту воду.
На жаль, як і всі інші промислові несучки кроси, гібриди Декалб мають слабкі материнські інстинкти. Тому більшість курчат виводяться в інкубаторах. А от яйця в 96% є заплідненими. З них виводяться курчата з 99% виживаністю.
Молодняк швидко вкривається пір’ям і вже 4,5 місяці несучка стає в стрій. Годують курчат, як і всіх інших їх родичів. У перші дні дають або спеціальний комбікорм, або дрібно нарізану зелень з подрібненим яйцем, пшоном, сир, подрібнені зернові. Через 10 днів вони вже можуть поїдати звичайний дорослий корм. Напувають курчат звичайною водою. Не потрібно забувати і про те, що пташенятам потрібні вітаміни і щеплення від курячих хвороб.
Тетяна ФЕДЯЙ.
Рецепт
Курка з «секретом»
- 1 тушка курки
- 50 г вершкового масла
- 2 ст. ложки соняшникової олії
- 2 зубчики часнику
- 1,5 ч. ложки часникового порошку
- 2 гілочки розмарину
- 100 мл овочевого бульйону
- 0,5 лимона
- 1 гілочка м’яти
- овочі,
- сіль,
- чорний перець – за смаком.
Курку вимити, обрізати гузку і обсушити. Покласти її грудкою вниз і з силою притиснути, щоб зламався хрящ грудки, щоб вона не виступала і не пригоріла під час смаження.
Потім курку натерти зверху і всередині сіллю і перцем. За допомогою невеликої лопатки підняти шкірку по всій курячій грудці. Змішати вершкове масло з часниковим порошком. Нанести суміш на грудку курки і вздовж стегенця. Інше масло розтопити. Лимон, часник, половину цибулини і гілочку розмарину помістити всередину курки.
1 морква, 1 кабачок, 4 картоплі і 1,5 невеликі цибулини нарізати, полити олією, посолити і поперчити. Курку покласти в жаростійку форму, зв’язавши їй ніжки. По боках розмістити овочі і залити їх овочевим бульйоном, посипати все розмарином й поклавши гілочку м’яти. Змастити курку розтопленим маслом, що залишилося. Накрити фольгою і запікати в розігрітій до 200°С духовці 1 годину.
Зняти фольгу і знизивши температуру до 180°С, змастити курку бульйоном. Ще запікати 25-30 хвилин до рум’яної скоринки. Сервірувати курку разом із запеченими і свіжими овочами. А під час їжі поливати м’ясо лимонним соком.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Курчата з домашнього інкубатора
- Секрети виведення індичат на власному подвір’ї
- Вирощування голубів
- Варена риба в раціоні курей