Інкубація яєць в домашніх умовах

Инкубация яиц в домашних условиях
Суточные цыплята.
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Висока якість яєць – запорука успішної інкубації
  2. Якщо яйце не запліднено – курчати не буде
  3. Перевірка на овоскопі не буває зайвою
  4. Обробка яєць
  5. Викладаємо яйця в інкубатор
  6. Процес пішов
  7. Температурний режим
  8. Режими інкубації

Звичайно, найпростіше купити вже готових, вакцинованих курчат у перевіреного виробника. Але такий шлях більш витратний, і тому багато досвідчених, а іноді й починаючих, птахівників приймають рішення виводити курчат в домашніх умовах: або скористатися «послугами» квочки, або зайнятися інкубацією яєць. До того ж, виводячи курчат з яєць, отриманих від птиці, відсутній ризик занести в пташник з «чужими» курчатами різноманітні небезпечні інфекції.

Висока якість яєць – запорука успішної інкубації

Важливою умовою успішної інкубації є використання якісних, свіжих яєць, отриманих від молодих (віком до 2 років) здорових несучок, щеплених від основних небезпечних хвороб. На інкубаційні якості яєць і життєздатність майбутніх курчат впливає раціон годування несучок, наявність в ньому необхідних вітамінів і мінералів.

Бажано брати яйця не старше 3-х днів, зі збільшенням віку яйця зменшується відсоток виводимості курчат. Тому 7 днів – це максимальний вік яйця, придатного для інкубації. Причому, перші три доби зберігати яйця для подальшої інкубації слід при температурі до 18°С, в подальшому – при температурі 8-12°С. Вологість в приміщенні повинна бути в межах 75-80%. Починаючи з 4 дня яйця потрібно перевертати раз на добу.

Перед закладкою в інкубатор слід уважно оглянути яйця. Вони повинні бути правильної форми, без відколів, тріщин і нерівностей на шкаралупі. Для інкубації не потрібно вибирати дуже великі яйця, тому що у них, як правило, занадто тонка шкаралупа, а в інкубаторі вони будуть перебувати занадто близько один від одного, що погіршить повітрообмін.

Оптимальна вага яйця – 56-63 г, причому в одну закладку краще підібрати яйця, які мінімально відрізняються одне від одного за вагою, бажано не більше ніж на 2-
3 г, інакше курчата будуть вилуплюватися в різний час.

Якщо яйце не запліднено – курчати не буде

Яйця обов’язково повинні бути заплідненими! Так що без здорового, молодого, щепленого півня не обійтися. На 9-12 курок досить мати одного півня.

Деякі птахівники не хочуть возитися з півнями і робити всі щеплення маткового поголів’я, тому купують на птахофабриці вже готові запліднені яйця.

Щоб переконатись, що вам не підсунули партію незапліднених яєць перед інкубацією бажано відібрати кілька яєць з різних лотків і розбити їх, не пошкоджуючи жовток. У запліднених яєць на поверхні жовтка можна розрізнити зародковий диск діаметром 3,5-5 мм у формі кола з білими краями і прозорим центром, всередині якого видно невелика біла пляма, у незапліднених – весь диск однорідно білий.

Перевірка на овоскопі не буває зайвою

Відібрані яйця бажано перевірити на спеціальному приладі – овоскопі. Якщо його немає, можна обійтися яскравою лампочкою і картонним циліндром, в якому вирізують отвір у формі яйця.

При перевірці яєць перед закладкою в інкубатор потрібно переконатися у відсутності мікротріщин шкаралупи, згустків і вкраплень крові, темних плям в білку і жовтку. Жовток повинен бути малорухливим і перебувати строго по центру яйця.

Наскільки яйце свіже, можна судити по повітряній камері з тупого боку яйця. Її діаметр не повинен перевищувати 17 мм, висота – 2-
4 мм. Яйця зі зміщеною повітряною камерою, з рухомою повітряною камерою, рухомим жовтком, з кількома жовтками, з «мармуровістю» шкаралупи (наявністю світлих і темних ділянок шкаралупи) вибраковуються.

Обробка яєць

Просто мити водою забруднені яйця перед закладкою в інкубатор не рекомендують, тому що після такої процедури на них часто починає розвиватися цвіль. Зазвичай для дезінфекції шкаралупу обробляють 1-1,5%-вим розчином перекису водню або блідо-рожевим розчином марганцівки. Після цього яйця не витирають, а залишають сушитися при кімнатній температурі. Ефективна дезінфекція за допомогою ультрафіолетової лампи.

Викладаємо яйця в інкубатор

Інкубатор слід встановити в сухому приміщенні без протягів і різких перепадів температури на рівну тверду поверхню, щоб під час роботи прилад не хитався і не вібрував. Дуже добре, якщо інкубатор має запасне автономне джерело живлення, так як перебої з електрикою можуть звести нанівець велику копітку роботу птахівника. Бажано, щоб температура в приміщенні перебувала в межах 18-22°С.

Всі поверхні інкубатора повинні бути сухими і чистими. Їх бажано попередньо продезінфікувати.

Перед закладанням яєць слід перевірити справність інкубатора і точність температури, що виставляється. Для цього прогріваємо прилад і використовуємо звичайний термометр. У момент закладки яєць температура в інкубаторі повинна бути близько 36°С. Яйця попередньо заносяться в приміщення з температурою 19-22°С, а потім їх викладають на лотки інкубатора, найчастіше, тупим кінцем вгору. Хоча яйця в інкубатор можна укладати як вертикально, так і горизонтально. Це залежить від конструкції інкубатора. У природних умовах яйця лежать горизонтально, але у вертикальному положенні їх простіше перевертати, і вони займають менше місця.

Закладати яйця краще з 17-ої до 22-ої години, щоб курчата вилупилися в денний час.

Процес пішов

Якщо інкубатор автоматичний, нам залишається тільки чекати появи курчат. Пристрій сам буде підтримувати потрібну вологість і температуру, перевертати лотки, потрібно тільки ввести необхідні режими інкубації. Але коштує таке диво техніки недешево, тому багато птахівників обмежуються придбанням механічного інкубатора або взагалі майструють прилад своїми руками.

У будь-якому випадку інструкцію до покупного приладу слід читати дуже уважно і строго дотримуватися наведених у ній рекомендацій.

При використанні інкубатора з ручним керуванням всі маніпуляції з яйцями доведеться проводити самостійно. Щоб не помилитися при перевертанні яєць, на кожному роблять мітки простим олівцем, наприклад, з одного боку ставлять хрестик, а з іншого – галочку.

Яйця в процесі інкубації потрібно обов’язково перевертати для більш рівномірного їх прогрівання. Якщо яйця будуть лежати нерухомо, то зародок може прилипнути до підшкаралупних оболонок і загинути. Курка перевертає яйця майже кожну годину. Бажано і при інкубації повертати яйця з такою ж періодичністю, але зазвичай це роблять не частіше 6-8 разів на добу.

Щоб курчата вилупилися приблизно в один час, яйця, які лежать на крайніх рядах лотків і в центрі, слід час від часу міняти місцями, так як температура з країв на 0,5-1°С нижче, ніж у центрі.

Температурний режим

Вологість і температура при інкубації повинні максимально наближатися до режиму природного висиджування яєць квочкою. Взагалі, курчата можуть розвиватися при температурі 27-43°С і вологості 45-82%. Але краще, якщо ці показники не будуть наближатися до своїх граничних значень. Переохолодження і перегрів яєць погано впливає на розвиток курчат, викликає їх хвороби, а часто й загибель зародків.

У природних умовах температура в гнізді становить 37,5-37,7°С. Крім того, при виведенні курчат під квочкою температура в гнізді коливається, так як курка сидить на яйцях не постійно, а досить часто відлучається до місця годівлі, за рахунок чого відбувається короткочасне охолодження яєць, і здійснюється приплив свіжого повітря.

В середньому за умов, близьких до природних, процес інкубації займає 21 день. При зниженні температури розвиток ембріонів сповільнюється. Процес інкубації може зайняти 22-25 днів. Такі курчата бувають ослабленими, гірше розвиваються. Перегрів яєць, навпаки, прискорює розвиток ембріонів, але курчата, що передчасно вилупилися, виявляються хоча і дуже рухомими, але дрібними і нежиттєздатними, часто з численними крововиливами. При занадто сильному перегріві в перші 12 годин інкубації в яйці видно кров’яні острівці, а на 3-4 добу ембріон прилипає до шкаралупи.

Температуру в інкубаторі потрібно вимірювати безпосередньо близько до шкаралупи. Якщо виявиться, що вона вище, яйця слід відразу ж охолодити до оптимальної температури.

Особливо небезпечний перегрів в кінці процесу інкубації, так як в цей час ембріони самі виділяють багато тепла. Так що, в останні дні інкубації температуру в інкубаторі знижують.

Знижена вологість сприяє посиленому випаровуванню вологи, що призводить до зниження виводимості яєць і життєздатності курчат. Підвищена збільшує час інкубації, сприяє швидкому розвитку бактерій і хвороботворних грибків. Вологість регулюють, використовуючи ємкості з водою, поміщені під лотки.

Режими інкубації

Під час першого періоду, який триває 5-6 днів, починається формування ембріона. Температуру протягом перших двох діб встановлюють на рівні 38°С, вологість – не нижче 60%.

На 3-й день температуру знижують на 0,2-0,3°С, а вологість на 5%. З 4-5 дня інкубатор починають провітрювати.

Яйця перевертають не рідше 6-8 разів на добу.

Другий період інкубації триває з 7 по 11 добу. В цей час у пташеня формується скелет. Температуру зберігаємо на колишньому рівні, а вологість знижуємо до 50%. Перевертати яйця можна рідше – 3-4 рази на добу.

Третій період триває з 12 діб до першого писку курчати. В цей час пташеня остаточно формується. Температуру слід витримувати з 12 по 16 день на рівні 37,5°С, а з 17 – 
37,2°С. Вологість протягом усього цього періоду повинна бути 68-70%. Більш низька вологість призводить до висихання підшкаралуп’яних оболонок, які стають настільки щільними, що курчата не можуть їх прорвати і задихаються.

Щоб додатково збільшити вологість, яйця можна просто окропити водою. У той самий час занадто висока вологість, крім ризику виникнення цвілі, призводить до того, що в оболонках яйця накопичується надто багато вологи, що теж може перешкодити прокльовуванню і викликати загибель курчати.

З 18 дня посилюють вентиляцію, включаючи на максимальну потужність вентилятори, і навіть 2 рази на добу провітрюють інкубатор, відкриваючи його на 10-15 хвилин, так як яйця споживають багато кисню і виділяють діоксид вуглецю, і для розвитку ембріонів необхідний постійний приплив свіжого повітря. Яйця перевертають не рідше 2 разів на добу.

Четвертий період інкубації – найвідповідальніший і довгоочікуваний: це – час, коли відбувається накльовування, і курчата вилуплюються зі шкаралупи. Зазвичай цей період триває не більше доби. Оптимальна температура – 36,9-37°С, вологість – 68-72%. Потрібно проявити терпіння і дочекатися, коли всі курчата вилупляться і обсохнуть, щоб забрати їх всіх одночасно. До цього інкубатор не відкривають, не провітрюють, щоб не затягувати процес виведення пташенят.

Курчат, що вилупилися, витягують з інкубатора і вміщують у коробку з підігрівом до 32-35°С. Поступово знижують температуру, і до 3-5 дня доводять її до кімнатної.

Курчат від яєчних порід оглядаємо через 5 годин, м’ясних – через 10 годин. У здорових пташенят повинна бути закрита пуповина, без слідів крові, міцний дзьоб, щільно притиснуті до тулуба крила, блискучі очі, яскраво-жовтий, м’який пух. Курчата повинні бути рухливі, реагувати на звуки.

Єлизавета КОТОВА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ