Зміст
- Печінка, запечена з цибулею і яблуками
- Куряча печінка з сиром
- Яблука, фаршировані печінкою і сиром
- Відбивні з сердечок
- Хрусткі шлуночки
- Запечені сердечка
- Мариновані шлуночки
- Господиням на замітку
Страви із субпродуктів за смаком нічим не гірше, ніж страви, приготовані з тієї ж яловичини, свинини або птиці. Печінка дуже калорійна і, що важливо для господинь, готується буквально протягом декількох хвилин. Багато оригінальних страв можна також приготувати з серця, курячих шлуночків. До того ж, це обійдеться набагато дешевше, що важливо в наш час.
Печінка, запечена з цибулею і яблуками
- 500-600 г курячої печінки
- 2-3 цибулини
- 1 стакан сметани
- 1 велике яблуко
- сіль
- спеції – за смаком.
Курячу печінку наріжте на шматочки, посоліть і обваляйте в борошні. Викладіть в змащену олією форму для запікання щільно один до одного. Цибулю наріжте тонкими півкільцями і обсмажте. Печінку покрийте шаром смаженої цибулі, посипте спеціями.
Яблуко почистіть і натріть на крупній тертці. Викладіть поверх цибулі. Змастіть сметаною, змішаною з сіллю і спеціями. Закрийте форму фольгою і запікайте 10 хвилин при температурі 200°C, потім зніміть фольгу і запікайте ще 10 хвилин.
Куряча печінка з сиром
- 500 г курячої печінки
- 150 г твердого сиру
- 1 цибулина
- 150 г сметани
- борошно
- сіль
- перець – за смаком.
Курячу печінку промийте, посоліть, поперчіть. Обваляйте її в борошні і обсмажте в сковороді на рослинній олії. Ріпчасту цибулю почистіть, наріжте і обсмажте окремо. Обсмажену цибулю викладіть на курячу печінку, залийте сметаною, зменште вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте. Слідкуйте, щоб печінка не пригоріла. Сир натріть на тертці, посипте ним печінку, накрийте сковороду кришкою і ще трохи стушкуйте – до розплавлення сиру.
Яблука, фаршировані печінкою і сиром
- 3-4 великих яблука
- 250 г курячої печінки
- 100 г сиру
- 50 г копченої грудинки
- 1 цибулина
- сіль
- спеції – за смаком.
Грудинку наріжте дрібними кубиками і злегка витопіть на невеликій кількості олії, додайте цибулю і обсмажте її. Сир наріжте дрібними кубиками, печінку наріжте дрібними шматочками і викладіть в сковороду з цибулею. Смажте, помішуючи, щоб печінка тільки схопилася. Масу остудіть. Додайте в неї сир, сіль, спеції.
У яблук зріжте верхню частину, виріжте м’якоть з серцевиною, залишаючи стінки товщиною близько 3 мм. Яблука дуже щільно наповніть підготовленим фаршем. Накрийте яблучною кришкою і добре притисніть. Укладіть яблука в змащену форму, запікайте в розігрітій до 200°C духовці протягом 25-30 хвилин.
Відбивні з сердечок
- 700-800 індичих (курячих) сердечок
- 3 яйця
- 2 ст. ложки сметани
- 3 ст. ложки борошна
- 1 пакетик розпушувача
- сіль
- спеції – за смаком.
Сердечка промийте, зріжте верхню частину з протоками і жиром, надріжте уздовж з одного боку і розгорніть як книжку. Відбийте в пласт з внутрішньої сторони, посоліть, поперчіть, складіть в миску і залиште на 30 хвилин.
Яйця збийте зі сметаною, борошном, розпушувачем і дрібкою солі. Кожну пластинку умочіть в отриманій суміші. Викладіть на сковороду з розігрітою олією. Обсмажте з одного боку, переверніть, зменште вогонь, варіть 3-4 хвилини під кришкою і відразу подавайте на стіл.
Хрусткі шлуночки
- 500 г курячих шлуночків
- 1 цибулина
- сіль – за смаком.
Шлунки очистіть від жовтих плівок, промийте і обсмажте в сковороді на рослинній олії. Додайте воду і тушкуйте майже до готовності. Шлунки повинні стати зовсім м’якими. Цибулю наріжте, додайте до м’яса і тушкуйте, поки вся вода не википить. Потім шлунки обсмажте до рум’яної скоринки і посоліть.
Запечені сердечка
- 500 г курячих сердечок
- 4-5 картоплин
- 1 цибулина
- 100-150 г сиру
- 200 г сметани
- 2 ст. ложки борошна
- сіль
- перець – за смаком.
Сир натріть на крупній тертці. Курячі сердечка промийте, видаліть зайвий жир і протоки, обсмажте на сковороді з рослинною олією і викладіть в глибоку форму для запікання. Картоплю почистіть і наріжте шматочками, обсмажте на рослинній олії разом з ріпчастою цибулею. Обсмажену з цибулею картоплю викладіть на курячі сердечка. Сметану розведіть склянкою води, додайте борошно і добре перемішайте. Цією сумішшю залийте сердечка, посоліть і поперчіть за смаком, зверху посипте сиром і запечіть в розігрітій до 180-200°C духовці до рум’яної скоринки.
Мариновані шлуночки
- 500 г курячих шлуночків
- 1 цибулина
- 50-60 г 5%-вого оцту
- 0,5 склянки соняшникової олії
- 1 ст. ложка соєвого соусу
- 1 ч. ложка солі
- 0,5 ч. ложки цукрової пудри
- 5-6 зубчиків часнику
- 1 пучок петрушки
- 0,5 ч. ложки духмяного перцю.
Цибулю наріжте півкільцями. Шлуночки промийте і відваріть в підсоленій воді до повної готовності. Вийміть з бульйону, остудіть, наріжте соломкою, складіть в миску. Додайте цибулю, соєвий соус і цукрову пудру, посоліть, поперчіть і перемішайте. Соняшникову олію розжарити на сковороді і вилити її на шлунки, намагаючись полити їх всі. Додайте видавлений часник, посічену зелень і оцет. Посоліть, поперчіть, якщо необхідно, і поставте в холодильник на ніч.
Є. В. ВІННІКОВА,
м. Харків.
Господиням на замітку
- Субпродукти містять фосфор, який забезпечує нормальну роботу мозку, а також сприяє зміцненню зубної емалі.
- Серце багате залізом і майже не містить жиру, що робить його хорошим помічником у боротьбі із зайвою вагою.
- Цинк, що міститься в субпродуктах, допомагає нормальному оновленню тканин організму людини.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Влаштуємо рибний день
- Баклажани: заготівлі для зими
- Аромати літа збережемо на зиму
- Кабачки на всі смаки