Вибирала курячі яйця в супермаркеті, і весь час під руку траплялися марковані цифрами С0 і С1. Поруч зі мною цим же займалася ще одна покупниця, розговорилися. І чесно зізналися одна одній, що не знаємо, про що говорять ці цифри. Вже потім, прийшовши з магазину додому, поцікавилася у всесвітній павутині.
Виявляється, всі упаковки курячих яєць у продаж надходять помічені цифробуквенними позначеннями С і Д плюс цифрами. С – скорочене «столові», Д – «дієтичні». На прилавках звичайних магазинів ми, практично, не бачимо упаковки з буквою Д, тому що термін їх реалізації короткий – всього 7 днів з дати виробництва. Продають такі більше в спеціалізованих магазинах. Вони більш свіжі, містять максимальну кількість корисних речовин. А столові – позначені буквою С – мають більш тривалий термін реалізації (25 днів) і надходять у продаж в основному в усі торгові точки.
Найпопулярніші – С0 і С1. Номер позначає розмір яєць. Починаючи з нуля – побільше, далі вже дрібніше. Ніякого відношення до якості яєць таке маркування не має. Як не впливає на якість і колір шкаралупи. Склад яєць під будь-яким номером з буквою є повністю однаковим. Різниця тільки в розмірах і масі. Саме за цими показниками яйця сортуються за своїми категоріями для реалізації.
Звичайно, в яйці С0 більше вітамінів і мінералів тільки тому, що воно більше за розміром. Вибирати яйця потрібно переважно до своїх потреб. У категорії С0 часто трапляються яйця з двома жовтками. Такі, безумовно, підійдуть для омлетів і яєчень. А ось для випічки треба підрахувати, яку кількість потрібно брати. У рецептах категорії яєць не вказуються, але маються на увазі, зазвичай, що відносяться до С1 і С2. Якщо купили С0, то їх, згідно з рецептурою, буде потрібна менша кількість, десь на третину.
Не хитра «математика», але корисна. Тепер вибирати яйця треба «зі знанням справи».
Людмила ГРИГОР’ЄВА,
м. Одеса.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: