Ще зовсім трішки і церковні дзвони сповістять велику радість – Христос Воскрес! Тож господині до цього свята, яке цього року припадає на 24 квітня, готують смачні та ароматні паски, рецептами яких залюбки діляться з читачами.
Я завжди любив спостерігати, як мама працює з тістом, тож згодом і сам опанував усі його секрети, – розповідає Артур Кожидло, шеф-кухар зі Львова. – Останні роки випікаю паску за різними рецептами, проте улюбленим є саме мамин.
Отже, потрібно:
-
- 100 г свіжих дріжджів
- 250 г цукру
- 0,5 л молока
- 7 жовтків
- 3 яйця
- 1 кг борошна
- 200 г коров’ячого масла
- 20 мл соняшникової олії
- 6 г солі
- цедра 1 лимона
- 100 г темних
- 100 г світлих родзинок.
Молоко розігріваю до 35° і додаю дріжджі та 2 ст. ложки цукру. Перемішую і залишаю на 15 хвилин. Тим часом перемішую борошно і сіль. А цукор, жовтки та яйця міксером збиваю до консистенції крему. Об’єдную молочно-дріжджову та яєчно-цукрову суміші, по частинах вводжу борошно. Замішую тісто і додаю розм’якшене масло та попередньо ошпарені, обсушені та обсипані борошном родзинки. Знову все вимішую і залишаю тісто на 3 години в теплому місці. Тоді обминаю його і залишаю на півтори години. Після цього ділю на частини, формую майбутні паски і викладаю у форми. До речі, тісто має займати не більше 1/3 форми. Залишаю, поки паски «піднімуться» до країв, змазую збитим з водою яйцем і ставлю в духовку.
КУПИТИ
Перші 15 хвилин чоловік випікає паски за температури 180°С, а тоді зменшує до 160°С і випікає до готовності, зазвичай це ще пів години. Готові вироби прикрашає білковою глазур’ю – 0,5 склянки води влити в каструльку і додати стільки ж цукру. Варити до утворення густого сиропу. Тоді збити до густих піків яєчний білок, повільно влити в нього сироп, перемішати і викласти на верхівки пасок.
Тим часом Лілія Мацько, знана господиня з міста Борислав, що на Львівщині, готує паску «Закарпатська», яку дуже полюбляє її чоловік, маленький онук та донька.
– Вона дуже ароматна, смачна, містить багато сухофруктів і довго не черствіє, – каже пані Лілія. – Отже, насамперед готую опару – в посудину наливаю злегка підігріте молоко, якого знадобиться 1 л, додаю 100 г пресованих дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 10 ст. ложок борошна (його беру від загальної кількості). Ретельно перемішую, ставлю в тепле місце на 40 хвилин. Тим часом 300 г цукру, 5 яєць, 1 ч. ложку солі, 15 г ванільного цукру, 1 ст. ложку горілки перемішую і додаю 50 г натурального меду та 300 г розтопленого масла (82%). Коли цукор розчиниться, додаю опару і, вимішуючи, підсипаю борошно, якого знадобиться 1 кг 900 г. Продовжуючи вимішувати, додаю 100 мл соняшникової олії і залишаю на 1 годину.
Після цього додаю пів кілограма порізаних на шматочки сухофруктів. Це може бути курага, родзинки, чорнослив, журавлина, в’ялена вишня, або ж суміш – це на ваш вибір. Залишаю на півтори години і, поділивши на частини, кладу у форми. В центр слід поставити дерев’яну шпажку, щоб виходило повітря. Пасочки я прикрашаю сплетеними з цього ж тіста косичками. Тоді ж виймаю і шпажки. Коли тісто піднялося, змазую його збитим з водою жовтком і ставлю в духовку за температури 170°С. Маленькі випікаються 30-35, а великі – 50-60 хвилин.
В родині Катерини Лосевої, досвідченої господині з міста Новоград-Волинський, що на Житомирщині, обов’язково готують сирну та шоколадну паски. Останню особливо люблять діти.
Для її приготування потрібно пів літри теплого молока, 50 г пресованих дріжджів, 1 упаковка ванілі, 0,5 склянки білого і стільки ж тростинного цукру, 2 яйця, 50 мл соняшникової олії, по 100 г какао і чорного шоколаду, 150 г кисломолочного сиру, 4 склянки борошна, 100 г в’яленої вишні або журавлини, – ділиться рецептом газдиня. – В молоко додаю ванільний, білий та тростинний цукор і перемішую доти, поки він не розчиниться. Тоді додаю половину борошна і замішую опару. Ставлю її на пів години в теплому місці.
Після цього жінка замішує тісто, додаючи яйця, олію, сир, какао, розтоплений шоколад і другу половину борошна. Вимішувати потрібно доти, поки тісто не прилипатиме до рук. Воно має бути м’яким і еластичним. Наприкінці слід додати вишні або журавлину. Тісто треба поставити в теплому місці на півтори години.
– Тим часом змащую жиром форми і, розділивши тісто, формую паски і викладаю у форми, – каже пані Катерина. – Залишаю на 30 хвилин, а тоді змазую збитим жовтком і випікаю за температури 200°С до готовності – 40-50 хвилин. Вийнявши готові паски, змазую їх сумішшю зі 100 г розтопленого молочного шоколаду та 1 ст. ложки соняшникової олії. Опісля пасочки можна прикрасити горішками, кокосовою стружкою, цукатами і сухофруктами.
Олена ОГОРОДНИК.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: