Початок золотої осені

Начало золотой осени
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Город
  2. Сад
  3. Квітник

У вересні ще бувають спекотні дні, але в нічний час доби помітно відчувається прохолода. У цьому місяці крім збору врожаю додаються роботи з підготовки ділянки до зими, але зате в цей період вже не всі овочі вимагають регулярного поливу.

Особливу увагу потрібно приділити саду – провести санітарну обрізку. Овочі, фрукти і ягоди закінчують своє плодоношення – поспішіть їх прибрати. Звичайно ж, продовжуємо поливати, підживлювати наші культури і боротися зі шкідниками в цей осінній місяць.

Город

Прибираємо з городу практично всі овочі з надземним розвитком, крім пізньої капусти. Її продовжуємо регулярно підживлювати і поливати. Адже осінь для капусти – найкращий місяць: настала для неї цілюща прохолода. А в спеку капуста росте погано.

Томати і перець потрібно поспішити прибрати до початку затяжних дощів і нічних похолодань. Якщо температура вдень знизилася до 15 градусів – час прибрати весь урожай пасльонових, так як ці теплолюбні культури плодоносять тільки за умов вище цього температурного значення. До теплолюбних культур також відносяться кабачки, огірки і гарбуз, які теж прибирають в цей період, інакше можуть початися процеси загнивання плодів. У вересні прибирають з грядок ярий часник.

Картопля пізньої посадки зараз теж дозріває (зазвичай її висаджують влітку із залишків продовольчих запасів). Викопують в суху сонячну погоду, так як її відразу треба просушити на відкритому повітрі прямо на грядках, а світло і тепло допоможуть здійснити цей процес швидше. За 1-2 тижні перед прибиранням картоплі скошують її бадилля (для захисту від фітофтори і укрупнення бульб). На звільнене від картоплі місце можна відразу посіяти білу гірчицю або інші сидерати.

Моркву і буряк залишають в ґрунті до жовтня. Потрібно збирати ці культури в першій половині дня, а ввечері зібрати картоплю і коренеплоди в мішки або сітки і віднести в сховище.

Після того як плоди зібрані, потрібно видалити з грядок бадилля (частину бадилля можна відправити на компост), а землю перекопати. Обов’язково потрібно внести в ґрунт добрива – мінеральні та органіку (перегній). Частину грядок можна використовувати для посадки цибулі на перо, кропу, петрушки. Якщо прикрити сходи плівкою, можна швидше дочекатися врожаю з цих культур. У другій половині місяця висівають зубками озимий часник на глибину 5 см. Якщо погода стоїть суха, то всі посіви поливають.

Сад

Вересень – найяскравіший місяць для садівника, тому що в цьому місяці дозрівають фрукти і волоські горіхи. Час зібрати дозрілі яблука, груші і сливи. Плоди повинні бути видалені з дерев в суху погоду, тоді вони будуть довше зберігатися. Пізні сорти яблук і груш почнуть дозрівати в кінці місяця.

У вересні на молодих неплодоносячих саджанцях зерняткових порід для підвищення стійкості і зміцнення деревини прищипують їх верхівки. Але тільки якщо вони все ще продовжують рости. Якщо вже не ростуть – чіпати їх не треба!

З кісточкових прищипувати рекомендується абрикос. З обережністю – 
аличу і сливу. А ось вишню і черешню прищипувати не можна – у них саме на верхівках пагонів зазвичай закладаються ростові бруньки. А нижче закладаються тільки плодові, з яких в майбутньому році виростуть вишні, а приросту не буде.

У цьому сезоні важливо внести в пристовбурні кола дерев калійні і фосфорні добрива, а також перегній – це утеплить кореневу систему перед зимівлею. В кінці місяця можна пересаджувати плодові дерева. Якщо планується посадка молодих саджанців, посадкові ями потрібно готувати заздалегідь.

Живці червоної смородини висаджують в першій половині місяця, чорної смородини – в другій половині вересня. Їх заготовляють з середньої частини пагонів при наявності 5-7 бруньок на майбутньому живці. При посадці їх заглиблюють в ґрунт на 1-2 бруньки, поливають і удобрюють. Після перших морозів саджанці чагарників утеплюють мульчею і хвойним гіллям.

Зрілі кущі смородини і аґрусу також готують до зими. Перекопують навколо них ґрунт, вносять калійні і фосфорні добрива, підгортають кореневу систему родючим ґрунтом. Видаляють сухі гілочки і старі пагони.

У першій половині місяця висаджують розсаду полуниці. У зростаючих кущів видаляють довгі та зайві вуса, грядки проріджують.

У вересні повним ходом кипить робота і у винограднику. Збирають зрілі грона винограду. Після перших заморозків лозу знімають зі шпалер, згортають і укладають на ґрунт, одночасно з неї видаляють ділянки з пагонами, що не визріли. Перемерзла лоза може поламатися, тому не потрібно затягувати її прибирання.

Квітник

У вересні продовжують збір насіння з визрілих однорічників, а також проводять розмноження поділом куща у багаторічників. Видаляють бур’яни, так як вони є переносниками захворювань. Настав час зрізати всі квітучі троянди і нерозпущені бутони на букети. Вони можуть не встигнути розпуститися, а їх наявність на кущах послаблює рослину перед зимою.

У цьому місяці готують до зими квіти і декоративні чагарники. На початку місяця зріжте всі гладіолуси, а через 40 днів (термін дозрівання) викопайте їх цибулини і відправте їх на сушіння і зберігання. Прийшов час садити нарциси, тюльпани і гіацинти під зиму. Деякі квітучі багаторічники все ще можна помістити в контейнери і перемістити їх в кімнатні умови – це продовжить їх цвітіння на кілька тижнів.

Кімнатні квіти у вересні можуть не винести ночівлі на відкритих верандах та терасах, тому заносьте їх в будинок або на засклений балкон.

Поки ще тепло, доцільно обробити їх системними інсектицидами (Актеллік, Бі-58 та ін.) і дати постояти ще тиждень на вулиці. Так ви не занесете в будинок кліщів, які будуть заїдати рослини всю зиму.

Павло ЛАГУТА,
біолог,
агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ