Красуня осені — калина

Красавица осени — калина
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Збір і зберігання
  2. Застосування
  3. Страви з калини
  4. Рецепт з калини для серця
  5. Спиртова настоянка

Для України калина не просто рослина з красивими і цілющими ягодами, це ще й наша культура, народний символ. Калину здавна оспівували в піснях, складали про неї легенди. Це деревце дівочої краси, молодості і здоров’я. У селах прийнято саджати калину поруч з будинком, тоді цілющий засіб завжди під руками. Адже в ньому корисно все.

Споконвіку плоди калини були однією з найважливіших частин святкового застілля: з ними пекли пироги, ватрушки, хліб, готували дуже смачний калиновий квас, варили варення і кисіль «калинник», квасили капусту, а з калинового соку готували пастилу і мармелад. Ягодами калини прикрашали святкові короваї, а візерунки із зображенням калини вишивали на весільних рушниках. Не було на селі хати, де б на горищі не висіли зібрані про запас грона калини, якими ласували після баньки або з холоду.

Ботанікам так не вдалося визначити достовірно, звідки родом калина. Сьогодні вона поширена повсюдно від субтропічних до північних широт. Калина любить тінь і вологу, тому в дикій природі її можна зустріти в густих лісах, на вирубках, на узбережжі озер і річок. І, звичайно ж, багато хто вирощують її в своїх садах. В наших широтах вона цвіте в кінці травня – перших числах червня.

Деревце калини являє собою багатоствольні кущі. Плоди калини темно-червоні, зібрані в суцвіття-щитки. Всередині кожної ягідки плоска кісточка або її насіння. Смак плодів трохи гіркуватий, але є й такі сорти калини, які не гірчать. Тільки не варто їх ставити в один ряд з першими сортами. Справа в тому, що гіркота в ягодах калини обумовлена вмістом у них цілющих речовин – ірідоїдів. Ягоди калини збирають восени після перших заморозків. Можна зібрати їх і раніше. Однак саме під впливом невеликих морозів її м’якоть набуває солодкості і буквально насичена вітамінами А, С і Е. Тому її використовують для підвищення імунітету організму.

У ягодах калини в 2 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у цитрусових, а за вмістом солей заліза вони перевершують лимони і апельсини в 5 разів.

Збір і зберігання

Збирають калину після перших легких заморозків виключно в суху погоду. Щоб не пошкодити ягоди зрізують разом з парасольками і зберігають всю зиму в засушеному, замороженому або вареному вигляді. Але найчастіше їх перетирають із цукром і зберігають у холодильнику у вигляді желе.

Перед заморожуванням у морозильній камері ягоди потрібно вимити, просушити, відокремити від плодоніжок і розкласти в целофанові пакети і скласти в камеру. Потім, якщо в холодильнику є функція швидкої заморозки, треба включити її на 30 хвилин: це дасть можливість ягодам зберегти структуру і не деформуватися, а також позбавить їх від гіркоти.

Для сушіння ягоди кілька днів пров’ялюють на вулиці на свіжому повітрі, а потім досушують у духовці при температурі 60°С. Потім їх відокремлюють від плодоніжок та іншого сміття і зсипають у невеликі мішечки з тканини: це дозволяє повітрю вільно циркулювати в них, і ягоди не псуються. Можна зберігати їх в пучках, підвісивши на заскленому балконі, в сараї або в літній кухні.

Протипоказання! Калина має здатність згортати кров, тому її не можна застосовувати людям, схильним до утворення тромбів. Через високий вміст пуринів її не можна застосовувати при захворюваннях суглобів, подагрі. Вагітним теж слід утриматися від прийому калини.

Вживати в їжу можна тільки ягоди червоної калини, а ягоди чорної калини отруйні!

Застосування

Калина широко популярна в народній медицині. Вона володіє судинорозширювальними, антибактеріальними, протисудомними і заспокійливими властивостями. Ягоди калини корисно вживати в їжу в будь-якому вигляді – свіжому, сушеному, вареному при багатьох захворюваннях – гіпертонії, атеросклерозі, гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, застуді та ін. Вони володіють сильним сечогінним ефектом і добре нормалізують роботу серця, підвищують імунітет, виводять з організму радіонукліди.

Ягоди калини не всі можуть вживати у свіжому вигляді через їх гіркоту. Тому в лікувальних цілях застосовують сік зі свіжих ягід, який змішують з медом. Сік отримують, розчавлюючи ягоди дерев’яним товкачем. У ньому містяться вітаміни В, С, РР, залізо, калій, селен та інші мікроелементи.

Свіжий сік добре виліковує захворювання шкіри: висипання на шкірі, лишаї, фурункули. Змочіть в свіжому соку бавовняну серветку і прикладіть до хворого місця на 10 хвилин. Жінкам для масок краси також можна використовувати сік калини. Він покращує кровообіг. Шкіра обличчя посвіжішає на очах. Робіть примочки з свіжого соку ягід на шкіру обличчя і шиї, включаючи область декольте. Потім змийте теплою водою і нанесіть живильний крем. Через місяць після таких процедур ви помітно помолодшаєте.

Калина – це відмінний засіб в період епідемії грипу і застуди. Щоб зберегти ягоди калини на зиму, їх розтирають разом з медом у співвідношенні 1:1. Готовий засіб зберігають у холодильнику. Приймають внутрішньо по 1-2 ст. ложки 3 рази на день.

Якщо ви зірвали голос, сік калини допоможе швидше відновити голосові зв’язки. Також він допоможе при бронхіальній астмі. При нежиті закапувати в кожну ніздрю по 1-2 краплі свіжого соку.

Ягоди калини можна висушити і додавати в чай. Це вітамінна добавка до їжі, адже в плодах калини міститься величезна кількість вітаміну С. Чай з сушених плодів допоможе гіпертонікам знизити тиск. А якщо ви нервуєте і погано засинаєте, теж можете спробувати зміцнити нерви цими ягодами, заварюючи їх у складі трав’яного збору.

Страви з калини

З ягід калини готують джеми, киселі, вина, десерти, а також їх можна використовувати для приготування м’ясних і рибних страв.

  • Сироп. Візьміть 1 л свіжого калинового соку, 2 кг цукру, 10 г лимонної кислоти. У підігрітий сік засипте цукор і почекайте, коли він повністю розчиниться. Потім зніміть піну, додайте лимонну кислоту, поставте на слабкий вогонь і прокип’ятіть 5 хвилин. Потім процідіть, розлийте в скляні ємності і закрийте стерильними кришками.
  • Желе з соку. Вимиті ягоди обшпарте окропом, охолодіть і відіжміть з них сік. Змішайте його з цукром у пропорції 1:1,5 до повного розчинення. Отриману густу масу вилийте в стерильні банки ємністю 0,5-1 л і поставте їх у холодильник на верхню полицю. Коли приблизно через добу желе застигне, зав’яжіть горлечка пергаментним папером і зберігайте в холодильнику або при кімнатній температурі в темному місці, щоб желе не втратило яскраве забарвлення.
  • Калина в цукрі. Приготуйте 1 кг плодів калини, 200 г цукрової пудри, 5-10 м крохмалю. Промиті плоди складіть у велику каструлю або миску, пересипте сумішшю цукрової пудри, крохмалю і через 5-10 хвилин просушіть на папері 10-12 годин. Подавайте до чаю в якості десерту. Такі ласощі дуже сподобаються дітям.
  • Желе з ягід. Візьміть по 1 кг калини і цукру. Ягоди промийте і бланшуйте гарячим окропом для зменшення гіркоти і розм’якшення шкірки. Через 5-6 хвилин, воду злийте, залийте ягоди 2 склянками теплої води і варіть до розм’якшення. Потім протріть через сито або подрібніть в блендері, змішайте з цукровим піском і відваріть протягом 50 хвилин на слабкому вогні. Готове желе, охолодіть, розкладіть в чисті банки і зберігайте в холодному місці.
  • Кисіль. Візьміть 100 г свіжого соку калини, 280 г цукру і 90 г картопляного крохмалю. Розведіть сік навпіл з гарячою водою, а крохмаль – в невеликій кількості теплої води і влийте сік. Додайте цукор, поставте на слабкий вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння.
  • Морс. Візьміть 0,5 склянки свіжого соку калини, цукор за смаком. Змішайте сік з 1 л окропу, додайте цукор, розмішайте, охолодіть і на 3-5 годин поставте в холодильник. Подавайте в холодному вигляді.
  • Сік. 1 кг ягід, 200 г цукру. Відіжміть з ягід сік, вичавки залити водою, прокип’ятити 5-10 хвилин на слабкому вогні і процідіть. Готовий відвар змішати з соком, додайте цукор, перемішайте і охолодіть. Такий сік можна використовувати в якості основи для приготування різних напоїв.
  • Калина в меду. Цілісні грона калини промийте теплою водою, дайте їй стекти, а потім обсушіть. Підігрійте мед, щоб він став рідким, умочіть в нього грона калини і обсушіть. У такому вигляді їх можна зберігати близько півроку.
  • Квас. Візьміть 1 кг свіжих ягід калини, стільки ж сирого буряка, 1 склянку цукру. Натріть буряк на дрібній тертці, залийте 1 л води і зваріть. Ягоди калини промийте, залийте 1 л холодної води і 5-7 хвилин кип’ятіть на слабкому вогні. Змішайте обидва відвари, додайте цукор і доведіть отриману суміш до кипіння. Готовий квас охолодіть, розлийте по пляшках і поставте в холодильник. Його краще пити холодним. Цей напій володіє судинорозширювальним ефектом.

Рецепт з калини для серця

Калина дуже добре зміцнює серце. Це просто знахідка для людей з ішемічною хворобою. Народна медицина пропонує такий засіб для лікування серця: візьміть 3 склянки ягід калини, потовчіть їх і перекладіть в трилітрову банку; залийте їх 2 л окропу і дайте настоятися. Через 5 годин розчиніть в настої півлітрову банку меду і поставте його в холодильник. Приймайте по чарці (65 г) калинового настою 3 рази на день перед їдою протягом 1 місяця.

Спиртова настоянка

Калину часто настоюють на горілці, коньяку або спирті, приймають у вигляді настою. На 0,5 кг ягід беруть 0,5 л алкоголю високої якості. Ягоди можна брати прямо в суцвіттях. Заливають плоди спиртом і настоюють у темному прохолодному місці протягом 1 місяця. П’ють по 1 ст. ложці 3 рази на день як імуностимулюючий засіб. Для гіпертоніків ягоди настоюють на коньяку з додаванням меду. На 1 частину ягід беруть 1 частину меду і 1 частину коньяку. Все змішують і настоюють у темному місці. Приймають по 1 ст. ложці 3 рази на день під час їди.

Те, що корисні плоди калини, ми розібралися. Але в цій рослині цілющими властивостями володіють також листя, квіти, гілочки, кора, коріння і навіть кісточки. Квітки калини використовують при захворюваннях шкіри, відвар з листя для тих самих цілей. Настій кори – загальнозміцнююча вітамінна добавка. Настоєм кореня лікують розлади травлення, а кісточки можна подрібнити в порошок і використовувати для зміцнення серцево-судинної системи.

Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт.
Спеціально для тижневика «Хазяїн».

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ