У серпні дозріває урожай здебільшого вирощуваних у нас сортів винограду, в першу чергу столових. Кращий час для його збору – ранкові години, як тільки просохне роса. Якщо вдень температура повітря дуже висока, то це краще робити у вечірній час. Ягоди винограду вживаються як в свіжому вигляді, так і переробляються в соки, варення, маринади, а також виноград сушать.
У серпні закінчують проведення зелених операцій на винограднику. Підв’язують верхівки пагонів, карбують їх, якщо вони виросли вище верхнього дроту, видаляють пасинки другого порядку. На кущах слаборослі пагони карбувати не треба.
Якщо опади тривалий час в період дозрівання врожаю не випадають або їх випадає мало, треба зробити помірні поливи виноградних кущів, але якщо випадають рясні опади, то ґрунт навколо кущів і в міжряддях потрібно розпушити вилами з оборотом пласта або прокультивувати для зменшення вологості.
У серпні можливі спалахи грибкових захворювань, в першу чергу оїдіуму. Щоб цього не допустити, після збирання врожаю виноградні кущі потрібно обробити такими фунгіцидами, як Стробі, Вектра, Топаз, Фалькон.
Найбільшу загрозу урожаю виноградника, що дозріває, представляють різні види гнилей. Збиток, який вони можуть нанести, може бути досить значним. Найбільше проблем виноградарям доставляє сіра гниль. Нею уражаються всі зелені частини куща і однорічна деревина. На уражених листках з’являються бурі плями. Дуже велику шкоду може завдати сіра гниль паросткам після пошкодження їх градом або оїдіумом. Такі пагони легко обламуються, можуть відмирати, восени найчастіше не визрівають. На ягодах, що дозрілі, сіра гниль стає збудником оцтової гнилі, якщо вони вражені гусеницями виноградної листовійки або мають пошкодження від градобія або сонячних опіків. Цілі незрілі ягоди пошкоджуються зрідка. Але загроза їх ураження сильно зростає, коли вони починають розм’якшуватися. Такі ягоди можуть пошкоджуватися грибком без будь-яких пошкоджень. Вони спочатку забарвлюються в сіро-бурий колір. При вологій погоді на них утворюється сірий наліт, який пилить при дотику. Якщо тривалий час утримується суха погода, то уражені ягоди зморщуються і засихають. Грибок може вражати також однорічну деревину виноградного куща, надаючи їй жовтувато-біле забарвлення. Збудник сірої гнилі швидко розвивається, при температурі повітря 20-30°С спори проростають через 5-9 годин. Але для їх проростання потрібні хоча б краплі води, ранкової роси зазвичай цілком достатньо, а вона в серпні – справа звичайна. Боротьбу з сірою гниллю, особливо при ураженні ягід і гребенів, можна успішно вести за допомогою таких фунгіцидів, як Ронілан 0,1%-вої концентрації, Роврал 0,1-0,15%-вої концентрації, Еупарен 0,2%-вої концентрації, Топсін М 0,1%-вої концентрації, Сумілекс 0,1%-вої концентрації. Максимальна кратність обробок цими препаратами – 4 рази. Але, на жаль, в період дозрівання врожаю ці препарати застосовувати заборонено, тому що ягоди, що дозрівають, будуть непридатні до вживання в їжу. Тому в період дозрівання врожаю захист ягід від поразки їх сірою гниллю полягає у видаленні частини листя навколо грон і попередженні їхнього зіткнення із землею. Якщо виявлені ознаки ураження ягід, що дозрівають, сірою гниллю, то грона необхідно обробити розчином соди (10 г на 10 л води) або рожевим розчином марганцівки кілька разів з перервами в 3-4 дня.
Крім сірої гнилі, значні втрати урожаю може завдати поширення на винограднику білої і чорної гнилей. Біла гниль вражає виноградні рослини в жарку і вологу погоду в період розм’якшення ягід, які буріють, всихають і зморщуються, надалі набувають брудно-біле забарвлення. Листя засихає, їх колір стає брудно-зеленим. На пагонах утворюються бурі плями.
Чорна гниль поширена значно менше, ніж інші гнилі, але вона може привести до майже повного знищення врожаю. На зелених пагонах, черешках листя, на гребенях грон і ніжках ягід хвороба проявляється у вигляді подовжених плям зазвичай чорно-сизого кольору. Заражені ягоди мають вигляд як би обварений окропом, вони зморщуються, стають чорно-синіми і падають.
У період дозрівання врожаю можна боротися з сірої і чорної гнилями за допомогою агроприйомів, що сприяють кращому провітрюванню кущів. Після збирання врожаю кущі винограду з ознаками їх ураження гнилями необхідно обробити препаратами, що містять мідь. Використовують 1%-ву бордоську рідину, хлорокис міді, Абіга-Пік, Купроксат, Метеор, Цихом. З системних фунгіцидів можна застосовувати Байлетон, Топаз.
У разі необхідності захищають урожай від ос та птахів. З осами можна боротися за допомогою пасток.
У другій половині літа для лову ос потрібно використовувати в якості приманок мед, цукор, що розчинені у воді, залишки компоту, пиво, шматочки кавуна або дині. Для їх пристрою можна взяти звичайну порожню 1,5-2-літрову пластикову пляшку, бажано з великим діаметром, зрізати з неї верхній конус. У нижній частині пляшки зробити отвори для вентиляції і для дротяної дужки. На дно пастки потрібно закріпити невеликий контейнер, наприклад, зроблений з півлітрової пластикової пляшки, для розміщення в ньому приманки. У пастках треба своєчасно міняти приманки і видаляти ос, що піймалися.
Виноград, що дозріває, як магніт притягує птахів. Недостиглі ягоди їх не приваблюють. З початком розм’якшення або фарбування ягід в них інтенсивно накопичується цукор. У цей період птахи можуть завдати великої шкоди врожаю. Зазвичай вони клюють одну ягоду один раз, забирають тільки свіжий сік, потім іншу ягоду. Насіння з ягід винограду птахи не викльовують. Ягоди, що клювали птахи, привертають ос, які знищують залишки врожаю. Кращим засобом для захисту від птахів є сітки. Захистити окремі грона можна за допомогою старих пакувальних сіток для овочів або виноградні грона помістити в мішечки, зшиті з агроволокну, яке добре пропускає повітря і тому виноградні грона в таких мішечках можуть дихати, не запарюються. Щоб менше привертати птахів на виноградник, необхідно своєчасно прибирати урожай, що дозріває, особливо сорти винограду, що мають темне забарвлення (Кодрянка, Страшенський тощо). Відзначено, що в першу чергу птиці ушкоджують ягоди саме цих сортів.
Урожай зібрали – підживіть кущі
Після збирання ягід винограду обов’язково треба подбати про майбутній урожай. За літо для росту пагонів, листя, ягід виноградна рослина витягує велику кількість поживних речовин із ґрунту. Тому відновлення балансу родючості ґрунту дозволить забезпечити повноцінний урожай в наступному сезоні. У серпні для підгодівлі виноградних рослин заборонено використовувати добрива, що містять в своєму складі азот. Добре використовувати розчини, які містять 30 г суперфосфату і 15 г калійного добрива, краще сірчанокислого калію на 10 л води, монофосфат калію (20-30 г на 10 л води) або витяжку деревної золи, для приготування якої 5 склянок золи настоюють 2-3 доби в 10 л води. Приготований настій потрібно злити з осаду, процідити, а потім обробити їм рослини.
Підживлення можна робити як кореневе, так і позакореневе, для яких ефективно використовувати комплексні добрива, наприклад, Плантофол, Растворин, що містять мікроелементи, але не містять азот. Кореневе підживлення поєднують з поливами. Позакореневе підживлення потрібно проводити з інтервалом в 7-10 днів. Воно сприяє визріванню лози. Якщо виникає загроза її не визрівання через тривале дозрівання ягід, особливо при перевантаженні кущів, то краще пожертвувати частиною врожаю, зрізавши окремі грона, щоб краще визріли пагони – основа урожаю майбутнього року.
У шкілки саджанців видаляють на пагонах пасинки, пагони-двійники, забезпечують вертикальний ріст пагонів, поступово скорочують поливи і підживлення, за винятком фосфорно-калійних добрив.
Якщо серпень дощовий і прохолодний, у пізніх сортів винограду виникає загроза не визрівання врожаю, тому частину грон на кущах краще видалити, щоб інші змогли дозріти до заморозків.
С. І. Криуля.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: