Виноградник у грудні

Виноградник в декабре
Реклама

Читати російською мовою

Відомий в Україні виноградар Сергій Криуля розповідає про те, чим зайнятися у грудні виноградарю. Він вважає, що сильно розслабитися не вдасться. Виноградник не дасть розслабитись.

Зміст

  1. Отримуємо знання
  2. Стежимо за погодою
  3. Наводимо порядок
  4. Дбаємо про живці

Грудень – виноградник укритий, закінчено всі сезонні роботи. До середини січня виноградник перебуває у фізіологічному спокої. Але сильно розслаблятися не варто.

Отримуємо знання

Вільний від польових робіт час зимового періоду виноградарі використовують для проведення аналізу минулого вегетаційного періоду, виявлення допущених помилок у виконанні агротехнічних операцій та роблять висновки.

У зимовий період – саме час зайнятися підготовкою до майбутнього сезону, підвищити рівень знань вивченням теорії, поспілкуватися з колегами з обміну досвідом, напрацювати практичні плани щодо вдосконалення агротехніки з догляду за виноградом, а також заготовити у необхідній кількості добрива, засоби захисту та інструмент.

Стежимо за погодою

Але не слід забувати, що зими на більшій частині України малосніжні та характеризуються частими відлигами з різкими похолоданнями. В результаті морозостійкість лоз падає, кущі можуть підмерзати. Щоб хоч якось знівелювати несприятливі прояви погоди, необхідно стежити за кліматичними змінами та вживати відповідних заходів. Можливо, знадобиться додаткове утеплення кущів снігом або будь-якими матеріалами, або ж, навпаки, треба буде забезпечити вентиляцію повітря під укриттям у разі відсутності снігового покриву під час відлиг. Навіть у зимовий період є над чим працювати.

Наводимо порядок

На не вкритих на зиму кущах винограду необхідно передусім подбати про утилізації листя та муміфікованих грон винограду, в яких зберігаються зимуючі збудники таких хвороб як мілдью та сіра гниль. Їх ретельно збирають, закладають глибоко у ґрунт, компостні ями або спалюють. Так само знищують бур’яни, різне сміття, що накопичилося на ділянці.

Кущі, що уражені хронічними хворобами, якщо стоїть суха і не морозна погода, у грудні можна розкорчувати, щоб навесні замість віддалених посадити нові, більш продуктивні, великоплідні, стійкі сорти та форми. Місце їх розкорчування очищають від залишків підземного штамбу та коріння, глибоко перекопують, добре удобрюють перегноєм з додаванням суперфосфату та хлористого калію (на відро перегною 50 г суперфосфату та 30 г хлористого калію). Нову посадку роблять здоровим дворічним саджанцем за рік після видалення хворого куща.

У цей же час можна копати посадкові ями та траншеї для весняної посадки саджанців, завозити органічні добрива: перегній, компост, які закладають у міжряддя або посадкові ями.

До настання морозів вживають заходів для забезпечення успішної перезимівлі винограду: перекопують міжряддя, прикривають головки куща свіжоскопаною землею, а кущі ще не вкритих неморозостійких сортів повністю вкривають.

На присадибних та дачних ділянках найчастіше для влаштування стійок шпалер різних типів використовують металеві труби, рідше куточки, арматуру, залізобетонні та дерев’яні стовпи. Будь-який із цих матеріалів під впливом атмосферних опадів, перепадів температур поступово руйнується. Матеріал стійок схильний до постійної корозії, а дерев’яні стійки швидко гниють. Тому з часом усі стійки поступово втрачають свою міцність, і їх періодично доводиться міняти чи ремонтувати.

Іржавий дріт на шпалерах потрібно вчасно замінити на новий. Краще для цих цілей використовувати оцинкований дріт або звичайний сталевий, який після встановлення для зменшення впливу корозії потрібно пофарбувати.

Дбаємо про живці

Способів зберігання живців у зимовий час існує безліч. Одні виноградарі зберігають лозу, пов’язану в пучки, у вологій тирсі або в піску, інші – в поліетиленових мішках. Іноді зберігають лозу, прикопану в землі, у водопровідних колодязях, у крайньому випадку, в холодильнику.

Але найкраще зберігати живці в підвалі, що дає можливість вести спостереження за збереженням посадкового матеріалу і за необхідності вжити заходів.

Всі ці способи за дотримання правил зберігання дають хороші результати.

У приміщенні, де зберігаються живці, температура повітря має перевищувати 6°С, а вологість повітря має бути помірною. Вибираючи той чи інший спосіб зберігання живців, потрібно враховувати особливості свого сховища і виходячи з цього, вибирати спосіб зберігання лози.

С. І. Криуля.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ