Зміст
Цибуля з’явилася на Русі в XII столітті й отримала визнання не тільки за свої кулінарні, а й цілющі властивості. Для багатьох страв цибуля просто необхідна, без неї б вони стали зовсім прісними і позбавленими смаку. Цибулю використовують у свіжому, маринованому, тушкованому, смаженому вигляді. Для тих, хто не дуже любить гострі сорти цибулі, можна запропонувати результати селекції – солодкі сорти. А скільки видів цибулі існує, і кожен унікальний по-своєму. Це ріпчаста цибуля, зелена цибуля порей, шніт-цибуля і т. д.
Лікувальні властивості ріпчастої цибулі
Ви знали про те, що її лікувальні властивості вивчають до цих пір, і цибуля не перестає нас дивувати? Її фітонциди активні відносно бактерій, грибків і вірусів. Тому при застуді корисно розрізати на шматочки свіжу цибулину і подихати над їх випарами. Ще один приклад – це бородавки, які викликані вірусом папіломи людини. Цибульний сік допомагає надійно їх позбавитися, що перевірено на досвіді багатьох хворих.
Для профілактики виразки шлунка лікарі радять вживати у їжу свіжу цибулю регулярно. Адже це захворювання викликає бактерія «Хелікобактер пілорі», а цибуля ефективна відносно даних мікроорганізмів.
Якщо вас турбує запах, який може з’явитися після вживання в їжу свіжої цибулі, то від нього можна позбутися, розжовуючи зелень петрушки або корінь лепехи.
Цей природний цілитель допомагає зупинити кровотечу з носа у дітей. Для цього потрібно прикласти до носа головку цибулі і подихати її ароматом. Цибуля ефективна для підвищення гостроти зору. Поріжте цибулину і залийте її склянкою кип’яченої води кімнатної температури. Настоюйте протягом доби і приймайте по половині склянки щодня.
Для лікування остеопорозу також рекомендують їсти цибулю в свіжому вигляді. Вона підвищує міцність кісткової тканини.
У цибулі знайдена унікальна речовина – кверцетин, який запобігає ризику розвитку раку.
Чоловікам цибуля корисна для підвищення потенції і якості сперматозоїдів. Гормональний фон чоловіка нормалізується і організм омолоджується. Хочете поліпшити чоловіче здоров’я – з’їдайте по одній цибулині на день.
З цибулі, пропущеної через м’ясорубку, можна робити маски для волосся і обличчя. Так як шкіра обличчя чутлива, то додайте в цибульну кашку половинку подрібненого огірка, половинку подрібненого коренеплоду моркви і 1 ст. ложку трави звіробою. Ця маска є регенеруючою, омолоджувальною.
В коріння волосся втирайте цибульну кашку, а через 10 хвилин змийте цю маску своїм улюбленим шампунем. При регулярному застосуванні, ви помітите, як прискориться зростання вашого волосся, воно набуде здорового блиску.
Лушпиння теж корисне
Навіть лушпиння ріпчастої цибулі може послужити нам корисно, і не тільки тоді, коли потрібно пофарбувати яйця на Великдень. Заведіть собі правило: не викидайте цибульне лушпиння, а збирайте його. Настій лушпиння цибулі на окропі володіє чудодійними властивостями. Він допоможе при запаленні горла, як відхаркувальний засіб, проносне, для нормалізації серцевого ритму.
При бронхіті роблять компрес на груди з теплого настою цибулиння. Застосовують його також для ополіскування волосся проти випадання і лупи. Та що там говорити, цей засіб корисний навіть для профілактики раку, якщо пити його вранці.
Маленький секрет для господарок: щоб бульйон придбав приємного золотистого відтінку, при варінні м’яса додайте в нього лушпиння цибулі або неочищену цибулину. Буде гарний колір бульйону і крім того – це ще й корисно.
Цибульний сік
У цибулі корисні всі її частини, але сік – це концентрат корисних речовин плоду, природний біостимулятор. Цибульний сік стимулює вироблення травних соків і пригнічує гнильні процеси в кишечнику. Ось чому м’ясо і рибу часто поєднують з цибулею.
При нежиті та кашлі – це ефективний засіб, здатний перемогти бактерії і віруси. У ніс закапують цибульний сік у свіжому вигляді, можна злегка розбавити його кип’яченою водою. При кашлі сік змішують з медом і приймають по 1 ч. ложці 5 разів на день. Даний засіб швидко виводить слиз із бронхів.
Цибульний сік у поєднанні з лимонним соком 1:1 допомагає боротися з алергією, застудою, грипом. При затяжному кашлі буде корисним такий засіб: змішати по 2 ст. ложки соку цибулі і чорної редьки з 1 ст. ложкою меду. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.
Якщо вкусила бджола, скоріше змастіть місце укусу цибульним соком. Знадобиться сік і в косметології для видалення пігментних плям і веснянок.
Зелена цибуля
Зелена цибуля (перо) – справжній полівітамінний комплекс. Вона багата калієм, кальцієм, сіркою, хлором і фосфором. Вміст вітаміну С в зеленій цибулі в 3 рази вищий, ніж у ріпчастій. Також в ній міститься бета-каротин в рекордних кількостях, що збільшує опірність організму до різних хвороб, сприяє процесам регенерації і омолодження клітин.
Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
фармацевт.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Плектантрус – ароматний кімнатний лікар
- Порічка – вітамінний кетяг
- Новозеландський шпинат – вітамінний продукт
- Зелені очищувачі повітря: які кімнатні рослини продовжують нам життя