Жовтий чай… з насіння. Пажитник сінний

Пажитник и его семена
Пажитник и его семена
Реклама

Нещодавно знайомі, які відпочивали в Єгипті,
пригощали привезеним звідти чаєм.
Здивувало те, що заварювали не листя, як у звичайному чаї,
а насіння, і кольором він жовтий.
Хоч і своєрідний на смак, але сподобався.
Чи не могли б ви більш докладніше розповісти
про цей жовтий єгипетський чай,
чим він відрізняється від усім звичного чорного або зеленого?
Вікторія ГОРБ,
м. Фастів Київської обл.

Зміст

  1. Цілющі властивості
  2. Приготування і застосування

Ви маєте рацію, для більшості українців це екзотика. З жовтим китайським чаєм він не має нічого спільного. У Єгипті ж він не тільки дуже популярний, але і є місцевою визначною пам’яткою для залучення туристів.

А виробляється жовтий єгипетський чай з насіння бобової рослини під назвою пажитник сінний. Втім, ця рослина має й інші назви: шамбала, хельба, фенугрек, чаман, абиш, верблюжа трава та ін.

Що цікаво, пажитник воістину унікальна рослина. Її детальний опис, а також лікувальні властивості зустрічаються в рукописах Авіценни, Гіппократа, в трактатах китайських цілителів. Він досить добре відомий і вивчений на даний час. 

Вирощується як харчова, лікарська та кормова культура в Індії, Китаї, Південній та Середній Європі, Ефіопії, Єгипті, Південній Америці, південному Закавказзі. Являє собою однорічну рослину висотою 40-70 см. Присутність кумарина в хімічному складі надає сильний характерний запах квітам, плодам і листю. Для виготовлення чаю використовуються плоди (боби). Стручки – досить великі, до 10 см завдовжки, а насіння – до 5 мм в діаметрі.

Цілющі властивості

Оздоровчий ефект жовтого єгипетського чаю зумовлений цінністю плодів, які містять різні мікроелементи, амінокислоти, вітаміни та інші корисні речовини. Вони багаті рутином, кумарином, сапонінами, стероїдами, флавоноїдами, ефірними і жирними оліями, танінами, білками, незамінними амінокислотами, вітамінами А, С, В1, В2, фолієвою кислотою та ін.

Фахівці рекомендують приймати жовтий єгипетський чай для лікування і профілактики різних захворювань. Зокрема, його рекомендують при:

  • Хворобах шлунково-кишкового тракту. Чай з пажитника очищає кишечник від слизу і шлаків, має цілющу дію при виразках дванадцятипалої кишки і шлунка.
  • Для зниження рівня «шкідливого» холестерину в крові.
  • При шкірних захворюваннях. Жовтий єгипетський чай сприяє нормалізації роботи печінки і жовчного міхура. А як відомо, саме збої в роботі цих органів проявляються на стані шкіри.
  • Для профілактики і для лікування цукрового діабету (в комплексі).
  • При великих навантаженнях, незбалансованому харчуванні відвар пажитника допоможе уникнути анемії.
  • Чай добре очищає нирки, а в поєднанні з фініковим відваром розчиняє і виводить камені з сечового міхура і нирок.
  • При різного виду артритах в комплексному лікуванні.
  • При застудах є потужним жарознижуючим засобом.
  • Для лікування жіночих хвороб та імпотенції.
  • Для поліпшення лактації під час годування грудних дітей.
  • При захворюваннях органів дихання (бронхіті, синуситі, бронхіальній астмі, пневмонії та ін.).

Це один з найефективніших домашніх лікувальних засобів, що має сильний відхаркувальний ефект.

Крім цього, ви можете сміливо використовувати відварене насіння для косметичного догляду за шкірою і волоссям.

Приготування і застосування

З огляду на те, що використовується не листя, а насіння рослини, звичайний спосіб заварювання в цьому випадку не підходить. Просто залити окропом боби пажитника і дати настоятися, звичайно, можна. Але треба пам’ятати, що насіння так легко не розкриває своїх властивостей. Жовтий чай з Єгипту готується по-особливому рецепту. Його треба варити. Тому, назва «чай» дещо умовна, по суті, це відвар і заварювальний порцеляновий чайник вам не знадобиться.

Насіння необхідно промити і просушити протягом декількох днів. Щоб аромат чаю розкрився повною мірою, насіння прожарити, а потім змолоти. У невелику каструльку налити потрібну кількість води і засипати «заварку» з розрахунку на 200-250 мл – 1 ч. ложку. Чим більше заварки, тим буде міцніше чай.

Кип’ятити на повільному вогні 8-10 хвилин і потім розлити по чашках.

Енергетична цінність 1 ч. ложки насіння – 12 ккал.

Смак жовтого чаю своєрідний і багатий відтінками. У загальній смаковій гамі превалює горіховий присмак.

Чай треба пити злегка остиглим. Цукор краще замінити ложечкою меду. Дуже корисно буде додати імбир, лимон. Воду для заварювання можна замінити молоком.

Оскільки насіння пажитника має яскраво виражений лікувальний ефект, існує безліч рецептів спеціальних чаїв. Наприклад, при анемії фахівці рекомендують заварювати такий чай з фініками. Також густий відвар фініків з пажитником добре очищає нирки і розчиняє камені.

Чай, заварений молоком, рекомендований при імпотенції.

Якщо у заварений жовтий чай додати листя стевії і настояти 5 хвилин, вийде чудовий засіб проти артриту.

У деяких випадках, якщо пажитник використовується в лікувальних цілях, його краще не заварювати, а настоювати протягом 12 годин, і пити настій.

Загалом, як бачимо, жовтий чай з пажитника зміцнює здоров’я, нервову систему. Як допоміжний засіб може використовуватися при боротьбі із зайвою вагою.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ