Спробуєш смалець – відкусиш палець

Попробуешь смалец - откусишь палец
Реклама

Читати російською мовою

Розкажіть про такий, колись популярний,
а нині забутий продукт, як смалець.
Що це таке і з чим його їдять?
Єлизавета ЗДЕЛЬНИК,
м. Татарбунари Одеської обл.

У не такі вже й далекі часи (50-60-ті роки минулого століття) в українських селах не знали про вершкове масло, а вже тим більше – про маргарин. Їх господиням заміняв смалець, який їли в кожній родині, з ним готували різні страви, його використовували при випічці і, що характерно, практично ніколи не хворіли.

Готували його, як правило, коли забивали свиню – зазвичай напередодні Різдва і запасали на цілий рік наперед. Свинячий смалець – воістину унікальний продукт, який цінували і за калорійність, і за цінність. Він практично не мав ніякого запаху, був білосніжним на колір, мав нейтральний смак. Його можна було просто намазати на хліб і їсти без жодних обмежень, він не мав практично ніяких протипоказань.

Наші діди і прадіди широко використовували свинячий смалець не тільки в кулінарії, але і в народній медицині, лікували за його допомогою безліч захворювань, починаючи від облисіння і закінчуючи алкоголізмом.

Звичайно, продукт під назвою «Смалець» і зараз можна зустріти в багатьох продовольчих магазинах, але з тим домашнім смальцем, приготованим з натуральної сировини, він не має нічого спільного.

А рецепт приготування цього продукту дуже простий: його готують зі звичайного свинячого сала і жирових обрізків (з голови, підчеревини, кишок і т. п.). Спочатку їх вимочують, регулярно змінюючи воду, протягом не менше 12 годин. Потім підготовлену таким чином сировину нарізають дрібними шматочками і починають витоплювати на повільному вогні, поки з неї остаточно не випарується вода. Отримані таким чином шкварки витягують на сито або друшляк, а напівпрозорий жир розливають в сухі банки або в глиняні горщики, щільно закупоривши білосніжну масу.

Шкварки розкладають в окремий посуд і використовують потім для приготування засмажки, при смаженні картоплі та приготуванні інших страв. Просто їдять з хлібом, намазуючи на окраєць.

Смалець використовували для смаження і тушкування м’яса і овочів, додавали в тісто при випічці хліба та інших виробів. А якщо намазати смальцем скоринку чорного хліба і посолити, зверху додати товчений часник, посипати меленим перцем і подрібненою зеленню – куди там різним нинішнім гамбургерам, чізбургерам, піцам або хот-догам?!

Скільки поколінь виросло на звичайному смальці? І що характерно, виросли здоровими.

Незважаючи на те, що в процесі термічної обробки сала частина корисних речовин випаровується, все ж у смальці домашнього приготування зберігається багато вітамінів В4 (холіну) і Е, а також селену. До того ж, як встановили фахівці вже в наші дні, в домашньому салі міститься велика кількість вітаміну D (більше тільки в печінці тріски).

Холін допомагає налагодити обмін жирів і білків в організмі, сприяє нормальній роботі серця, запобігає появі тромбів, сприятливо впливає на печінку. А вітамін Е зміцнює судини, нормалізує згортання крові та регенерацію тканин.

Здавна смалець застосовували в якості лікувального засобу: ним мазали хворі суглоби, лікували мокнучу екзему, застудні та інші захворювання. А при облисінні проблемні ділянки шкіри просто натирали смальцем, а потім змивали теплою водою. Процедуру повторювали кілька разів, і через деякий час волосся починало відростати, а іноді навіть завиватися.

При болях в суглобах їх змащували на ніч смальцем, накривали щільним папером, тепло укутували і залишали до ранку. Якщо до смальцю додавали і мед, то лікувальний ефект був ще кращим.

Широко застосовують смалець і в косметології для очищення шкіри, усунення запальних процесів, зміцнення волосів. Вітамін D, що міститься в цьому продукті, уповільнює старіння шкіри, усуває її лущення і сухість, надає м’якості та бархатистості. Вітамін В4 покращує регенерацію клітин, робить шкіру більш пружною. А вітамін Е розгладжує шкірні покриви. Селен попереджає появу вугрових висипань.

Щоб підлікувати обвітрену шкіру і лущення, можна чудово обійтися виключно смальцем без додавання інших косметичних компонентів. Просто втирайте смалець в шкірні покриви протягом 7-10 хвилин. Головне при цьому – акуратно поводитися зі шкірою навколо очей, де слід наносити смалець легкими рухами. Залишки продукту після цього приберіть вологою серветкою. А для закріплення ефекту можна накласти зверху зволожуючий крем.

Літні люди, напевно, пам’ятають, що наші бабусі та прабабусі смажили картоплю, м’ясо, рибу, овочі виключно на тваринному жирі та набагато менше, ніж ми тепер, страждали від серцево-судинних захворювань. А сьогодні, коли практично всі господині користуються тільки хваленими рослинними оліями, цими недугами страждають майже всі, особливо після 40-50 років.

Тому невипадково в усьому світі в останні роки спостерігається стійка тенденція повернення в кулінарну практику тваринних жирів, тому що вони незамінні для нашого організму. До того ж необов’язково йти в магазин: домашній смалець легко і просто приготувати в домашніх умовах. Головне – використовувати для цього якісну сировину.

Хоча і тут, як і у всякій справі, є свої винятки. Фахівці не рекомендують налягати на смалець повним людям, а також тим, у кого є проблеми з виробленням жовчі, необхідної для перетравлення жирної їжі. А в розумних межах використовувати смалець не тільки можна, але і потрібно.

В. А. МАЛАНКІНА,
лікар-дієтолог.
м. Запоріжжя.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ