Насінництво помідорів

0
614
Семеноводство помидоров

Читати російською мовою

Зміст

  1. З теорії насінництва
  2. З яких плодів відбирати насіння
  3. Як дозарювати?
  4. Як правильно витягти насіння?
  5. Сушіння насіння
  6. Зберігання

Настала радісна пора для городників – дозріває багато овочів, серед них всіма обожнювані томати. М’ясисті, налиті соком і різнокольорові вони нагадують кулі на новорічній ялинці. Найбільш вдалі плоди так і просяться в салат, в борщ і на святковий стіл у вигляді закусок, але стоп! Треба ж зібрати насіння, щоб і в наступному році порадувати себе урожаєм. До речі, найбільш багатий урожай дає те насіння томатів, яке відібрали ви особисто з кращих, найбільш врожайних і типових для сорту кущів. Так поступово відбувається поліпшення сорту, підвищується урожай і його якість.

Деякі заперечать, а як же так, сортів на сусідніх грядках багато, вони напевно перезапилилися? На щастя, томати є факультативними самозапилювачами. Комахи відвідують їх квітки рідко, і то в основному тільки джмелі. Але це йде томатам тільки на користь, так як при самозапиленні зберігаються сортові ознаки.

Якщо щорічно відбирати насіння певного сорту з найкращих його представників, то цей сорт можна навіть поліпшити. А таке насіння називають елітою.

Собираем семена. Кажется, совсем недавно увлекся томатами (снимку около 20 лет).
Збираємо насіння. Здається, зовсім недавно захопився томатами (знімку близько 20 років).

До слова, цього року у мене помідорний ювілей! Здається, зовсім недавно захопився томатами. Але минуло вже рівно 20 років, як став серйозно займатися сортовипробуванням і збирати колекцію сортів для своєї університетської наукової роботи. Принаймні, так каже моя мама. Адже їй добре запам’яталося, як «в ім’я науки» довелося відмовитися від посадки картоплі, моркви та інших необхідних овочів, щоб помістити на 15 сотках близько 500 різних сортів томатів.

І звичайно, для курсової роботи достатньо було обмежитися набором з одного, щонайбільше – двох десятків сортів (добре, що мама тоді цього не знала)! Але я так захопився, що захотів зібрати колекцію сортів, що не поступається селекційним станціям. Виявилося це цілком здійсненно тільки за два перших роки практично поодинці (з доглядом допомагали мама з дідусем) виростив, детально описав і зібрав насіння не менш ніж з тисячі сортів томатів. А маленька курсова переросла в диплом, книгу про томати, кілька довідкових брошур, тижневик «Сеньйор Помідор» (виходив до 2019 року, а зараз його замінила рубрика «Томатний клуб» та інші публікації в «Хазяїні»).

Так, вирощування томатів стало більше, ніж захопленням і охопило майже всі сфери мого життя: друзі і сусіди жартівливо називають мене «Томатом» і з радістю випробовують нові сорти, діляться досвідом. Багато з них з часом і самі захоплюються не менше за мене. Як, наприклад, знайомий читачам за своїми публікаціями друг по вузу, теж біолог – Василь Саєнко, що допомагає мені на даний час поширювати насіння. А скільки ще тих, хто вже не мислить життя без своїх помідорних колекцій серед наших читачів!

Ручная промывка сброженных семян 
с помощью сита.
Ручне промивання збродженого насіння за допомогою сита

Тому сьогодні розкрию всі секрети насінництва томатів, освоївши які, ви зможете змагатися з дипломованими насінниками і зробите свій внесок у збереження і поширення цінних сортів томатів.

З теорії насінництва

При зборі насіння помідорів можуть виникнути помилки, які вплинуть на схожість і якість сорту. Нехай і рідко, але все ж буває, що сорти томатів можуть виродитися в результаті спонтанних мутацій і перезапилення. В домашніх умовах можна замість якісних сортів зібрати насіння пересортиці, якщо на грядках немає порядку. Тому варто уважно підійти до відбору насіння.

Якщо ви хочете зібрати якісне насіння, потрібно перестрахуватися і відбирати його не з одного плоду і куща, а з декількох рослин цього сорту. Адже у окремих рослин можуть спостерігатися генетичні відхилення і вірусні захворювання.

У виняткових випадках виробники насіння практикують такий спосіб для відбору еліти – збір насіння з найкращих плодів (одного або декількох) для поліпшення сорту. Водночас, не надто досвідченим любителям рекомендується збирати насіння з кількох кущів. А також залишати страхфонд у вигляді насіння минулих років, щоб відновити сорт в разі невдалого збору насіння в поточному році. Можна для порівняння висаджувати і відразу насінини різних років збору сорту і відбирати серед них кращі екземпляри. Таким чином, селекціонери захищають сорти від виродження і покращують репродуктивні властивості томатів. Але це вже вишукування.

Любителям, щоб сорт не вироджувався, а поліпшувався з року в рік – достатньо взяти насіння з кращих плодів з декількох найбільш врожайних кущів томатів. Помідори зберігають високу схожість протягом 5-7 років, а це означає, що навіть з великою колекцією сортів збір насіння не займе багато часу і при цьому не доведеться витратити багато плодів.

З яких плодів відбирати насіння

Для того, щоб зібрати сортове насіння, потрібно знати, що у вас посаджено. Сорт повинен бути позначений покажчиком з етикеткою. Далі потрібно уважно оглянути кущі і відібрати найкращі плоди без ознак хвороб і гнилі (з 1-3 китиць). Якщо це великоплідні томати, значить, потрібно відбирати самі гігантські плоди на кущі. Але після того, як такі плоди примітили, не потрібно поспішати їх відразу ж зривати.

Нехай знаходяться кущі до повного дозрівання і придбання властивого сорту забарвлення. Нічого страшного, навіть краще, якщо перезріють. Коли ви будете знімати томати, вони можуть розвалитися в руках від своєї стиглості, але головне, щоб в плодах не почалися процеси гниття.

Як дозарювати?

Як вище зазначалося, найкраще дозарювати насіння, залишивши плоди повністю дозріти на кущах. Таким чином, вони отримають більше поживних речовин і дадуть повноцінне насіння. Але гірше не буде, якщо плоди з кущів зняти, коли вони тільки побуріють і залишити їх дозрівати в затіненому місці (дозрівання на сонці погіршує якість насіння).

Іноді буває так, що плоди рідкісного сорту не встигли дозріти до холодів – це теж не страшно. Знімайте їх з куща, дозарюйте до повної стиглості і збирайте насіння.

Непогану схожість у томатів дає насіння, витягнуте навіть із зелених помідорів (але насіння із стиглих плодів дає більш високу схожість), але воно має особливість – рослини, вирощені з нього, будуть розвиватися повільніше на початковій стадії росту. Але при гарному догляді вони швидко набирають силу і дають нормальний урожай. Щоб не виникало труднощів, краще все ж дозарювати помідори на гілках.

Як правильно витягти насіння?

Після того, як томати повністю дозріли, потрібно розрізати їх на половинки поперек (як ніби ви зрізуєте верхівку плоду, але ближче до середини). У двокамерних довгих сливок можна зробити навпаки – ці плоди розрізаються на 2 половинки уздовж. Потім потрібно витягти насіння разом з мезгою в чистий посуд. Це можна робити видавлюванням соку з насінням з плодів, маленькою ложкою і навіть просто пальцями. Саму помідорну м’якоть без насіння можна пустити на виробництво томатного соку або пасти.

Выдавленные в емкости семена.
Видавлене в ємкості насіння

Потім потрібно перелити зібране насіння з мезгою в окремі стаканчики або банки, обов’язково забезпечивши їх етикетками або написами, щоб не заплутатись. Не потрібно доливати в них невелику кількість води, як часто рекомендують. Після бродіння насіння відмінно відокремиться. Якщо погода тепла, то для бродіння достатньо одної доби, якщо прохолодна – пару діб.

Зрозуміти, коли потрібно переходити до наступного етапу, можна при спостереженні. Коли насіння опустилося на дно, значить, воно вже готове. Буває так, що деяке насіння спливає на поверхню води. Від нього слід позбутися, так як це означає, що насіння пустотіле і не дасть врожаю. Те насіння, що залишилося внизу, переносять в дрібне сито і кілька разів промивають його водою. Шматочки томатної м’якоті з маси насіння відокремлюють пальцями, перетираючи на дрібному ситі або струшуючи ємкість з мезгою з насінням. Якщо доводиться промивати кілька сортів томатів в одному ситі по черзі, потрібно обов’язково промивати посуд і стежити, щоб ні одне насіннячко не змішалося з іншим сортом.

Сушіння насіння

Потім промите насіння викладають на шматки паперу, картону або в одноразові тарілочки невеликим шаром і просушують на сонці. Це може бути веранда, двір, лоджія або просто сонячне підвіконня. Не потрібно викладати насіння занадто товстим шаром: воно не просохне, а проросте.

Сушка семян.
Сушіння насіння

Якщо погода сира і холодна, насіння сушать в будинку в сухому і теплому місці, іноді за допомогою вентилятора. Коли воно повністю висохне, то перестане злипатися одне з одним після перетирання пальцями.

Зберігання

Зберігати насіння потрібно в темному провітрюваному приміщенні при невисокій вологості, в паперовій упаковці. Якщо ви впевнені, що насіння дуже добре просохло, то для його зберігання можна використовувати герметичну упаковку – скляні банки з кришками, поліетиленові пакети. Тоді це ще захистить його від шкідників – амбарних жучків і гризунів. Під час пакування насіння на зберігання, потрібно обов’язково підписати його сорт, а також рік збору, щоб не переплутати умови вирощування і терміни дозрівання з іншими сортами томатів.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог,
агроном,
колекціонер томатів.
Фото з архіву автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя