Вересень – гаряча пора для городників, особливо для тих, яким вдалося зберегти урожай в аномальних погодних умовах. Середня температура помітно знижується, а в деяких районах в третій декаді вересня бувають перші осінні заморозки. І хоч це осінній місяць, найчастіше у нас зараз ще літо. І видає осінню пору тільки передчасний листопад деяких деревних порід, яким не вистачило вологи в цьому році та вони раніше пішли на спокій. На грядках зріє врожай пізніх овочів та другий, а то й третій урожай скоростиглих: капусти кольрабі та кольоровий, ранньої картоплі, гороху, огірків, всілякої зелені. Погодні умови зараз стали складніше, але зате у нас теплий вегетаційний період став більш розтягнутим, і ми можемо отримувати більше врожаю за рік, ніж раніше. А також вирощувати не властиві нашому регіону сорти і види овочів з довгим вегетаційним періодом.
Зазвичай заморозків немає до жовтня. Складно вперед передбачити що буде в нинішньому сезоні, але є всі тенденції до того, що літо ще затримається, може, ще й весь жовтень. Багато орієнтуються на довгострокові прогнози синоптиків, але їм складно вірити, коли на сайтах погоди часом вони змінюються на протилежні. Сподіватися на погоду теж не варто. В ізраїльській же пустелі теж вирощують врожаї, та ще й нам поставляють. І на спеку скаржитись нема чого, в ОАЕ на порядок спекотніше, але люди ж там живуть. Навіть критий гірськолижний курорт побудували в Дубаї, посеред пустелі! Так, клімат на планеті змінюється, врожаї вирощувати все складніше, тому старі «дідівські» методи вже не завжди діють. Але технології теж удосконалюються, цивілізовані країни переходять до закритого ґрунту, де простіше контролювати всі умови, і врожаї при цьому зростають на порядок. Та й гарантія є, що посів не виб’є черговий град, що не висушить суховій, чи не зрівняє з землею шторм і не скосять зграї шкідників. Добре, що основного елемента для рослин – сонячного світла – в надлишку, тому його втрати при вирощуванні рослин в теплицях навіть йдуть їм на користь.
Овочівники, хто хоче продовжити сезон свіжих овочів, вже зараз, завчасно готують над грядками тунельні укриття, які врятують овочі від заморозків. Адже часто буває, що вдарили перші заморозки, а потім їх немає ще цілий місяць-півтора. Це скільки врожаю може вирости за цей період! Причому восени вже не так жарко, і багато овочів, особливо зелені, бувають на порядок краще, ніж влітку.
У відкритому ґрунті триває масове збирання овочів. Збирають у міру потреби головки (суцвіття) капусти: кольоровий і броколі, кольрабі та інших форм. Не перевелися ще на городах кабачки, патисони, перці, баклажани. Якщо до кінця місяця все ж назрівають заморозки і не передбачається використовувати укриття, проводять останні збори огірків, прибирають лагенарії, люфа та інші гарбузові, бамію. Капуста, особливо білокачанна, пізніх лежких сортів, відмінно переносить заморозки, тому може стояти в ґрунті до стійких морозів. У це спекотне літо її качани росли повільно, але за осінній час, коли спаде спека, вони підростатимуть прямо на очах. Це ж стосується і листової капусти, яка взагалі може зимувати в ґрунті, і викопувати її немає сенсу – оскільки її кочериги погано зберігаються в підвалі. А так листя можна ламатиме навіть взимку (замерзлі).
Картопля, головним чином рання, вже давно викопана. Однак пізні сорти, особливо вирощувані при постійному зрошенні, можна прибирати лише зараз. Тільки почекайте, коли підсохне бадилля. До слова, косити бадилля картоплі для прискорення її дозрівання, як це іноді рекомендують, не треба. При його висиханні в бульби переходять пластичні речовини, вони збільшуються в розмірі та краще визрівають.
Дозрівають плоди різних фізалісів, їх чашечки при цьому жовтіють і висихають, стають ніби пергаментними і обпадають. Пора подбати про їх чистосортність та вибрати насіння з кращих рослин, що відповідають сортовим ознаками. На насіння відбираю найперші та великі плоди фізалісу з двох-трьох найбільш врожайних сортових рослин за умови стабільності популяції сорту. У разі варіабельності форм застосовую індивідуальний відбір з декількох найбільш характерних рослин. Насіння з кожного куща при цьому вибираю і висіваю окремо. Після випробувань залишаю в подальшому кращу популяцію, з якої відбираю насіння для подальшого розмноження. Звертаю увагу – фізаліс досить легко перезапилюється. Для мексиканського фізалісу треба просторова ізоляція не менше 1 км, тому частину квіток, з яких виростуть насіннєві плоди, ізолюю ще до розкриття ватяними ізоляторами. Або, в крайньому випадку, сорти розміщую в різних кінцях ділянки, чергуючи з іншими культурами, і згодом відкидаю всі нехарактерні форми. Разом з тим різні види фізалісу не перезапилюються, і можна садити поруч сорти Мексиканський, Суничний і Перуанський. Насіння фізалісу зберігає схожість до 4-5 років, тому збирати його щороку немає потреби.
Завершивши збирання врожаю, готують ділянку під урожай майбутнього року. Коли мороз прихопить ґрунтову кірку (інакше вона сильно затоптується), прибирають рослинні залишки та відходи. Забороняється залишати кочериги капусти – на них збережуться хвороби. Картопляну ділянку очищають від бур’янів, і особливо від пирію повзучого – улюбленої їжі дротяників. Бур’яни, що віддалені з ґрунту і залишені в міжряддях, затримують ріст багатьох культурних рослин.
Також продовжуйте скошування трави на прилеглій до ділянки території та закладайте її в компостні купи. Це зменшить в наступному році появу бур’янів. Якщо скошена трава вже має насіння, то компостуйте її окремо і використовуйте для глибокого внесення. Наприклад, при закладці високих гряд або посадці саджанців.
Готують ділянку для посадки озимого часнику. Готують гряди для підзимовий посів моркви, редиски, буряка столового та інших холодостійких рослин, які висівають в листопаді по злегка мерзлому ґрунті. Продовжують прибирання лікарських овочевих рослин: викопують корені хрону звичайного, кореневища щавлю кінського, коренеплоди петрушки, коріння кульбаби, зрізають рослини кмину звичайного, насінники моркви посівної, суцвіття календули, листя кропиви дводомної.
Продовжують догляд за пізньостиглими і багаторічними овочевими рослинами: капустою білокачанної пізньої і брюссельської, літніми посадками цвітної капусти, осінніми посівами редиски та інших столових коренеплодів. Проведіть зрізання надземної частини багаторічних рослин. Дощів поки немає, і багаторічні культури страждають від нестачі вологи. Полийте і замульчуйте ґрунт на посадках лофанта та інших багаторічних прянощів, пам’ятайте також про інші прянощі та квіти.
У городі відзначте найбільш розвинені коренеплідні рослини для пізнього викопування з метою вигонки свіжої зелені в зимовий період.
В середині місяця починають прибирати буряк столовий, а потім моркву. Буряк з діаметром коренеплодів більше 5 см прибирають до перших заморозків та відразу після них. При збиранні його листя скручують, але не обривають. Своєчасно прибрані коренеплоди краще зберігаються. При різких коливаннях вологості ґрунту морква починає розтріскуватися (особливо скоростиглі сорти ранньовесняного посіву). При одиничних випадках розтріскування її прибирають, підкопуючи лопатою. Пошкоджена морква швидко загниває і погано зберігається.
Частину врожаю моркви обов’язково залиште зимувати в ґрунті – так по весні ви отримаєте свіжу солодку моркву. Тільки не забувайте при настанні стійких холодів укрити її посадки.
На початку місяця прибирають насінники багаторічних луків і цибулі ріпчастої. Ще можна заготовити насіння кавуна, дині, огірка, гарбуза, томатів. Зібране насіння не можна залишати на неопалювальній дачі або в господарських будівлях. Багато культур після цього втратять схожість. Насіння гарбузових, що зберігалося при температурі нижче +10°С і особливо при мінусовій температурі, при посіві в наступному році погано зійде і сформує переважно чоловічі квітки. Насіння бобових, навпаки, зберігають при низьких (від +2 до +8°С) температурах (на дверцятах холодильника), щоб не дати можливість розвинутися квасолевій зернівці (брухус). Для цього його навіть рекомендується проморозити в холодильнику. Знижена температура не має шкідливого впливу на посівні якості насіння бобових рослин.
Денис Терентьєв.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Маш – золотиста квасоля
- Який жук троянді не товариш
- Осіння профілактика проти шкідників і хвороб саду
- Календар рибалки: вересень