Посадила аличу (сорт не запам’ятала), у перший рік плодоношення м’якоть плодів була червонуватого кольору, а на другий рік стала жовтою. У чому причина?

Світлана Петрівна ЧУДОЧКІНА, с. Трудівське.

Забарвлення плодів, в тому числі м’якоті, залежить не тільки від сортових особливостей, але й умов, у яких ці плоди дозрівають. Тому з року в рік, і навіть в залежності від місця розташування плодів у кроні дерева, їх колір може дещо різнитися. Найбільш інтенсивне забарвлення будуть мати плоди в роки з найбільшою кількістю сонячних днів.

Відповідно, якщо при їх дозріванні встановилася дощова і похмура погода, або плоди мало висвітлюються сонцем, то їх колір буде менш яскравим. А плоди, які освітлені сонцем, будуть мати більш насичений колір з рум’яною засмагою, обумовленою виробленням у них під впливом інтенсивного освітлення пігментів – антоціанів.

До того ж, колір плодів змінюється при дозріванні. Сучасні сорти гібридної аличі великоплідної мають тривалий період технічної стиглості, коли їх забарвлення зовні вже нагадує стиглі плоди, але колір м’якоті й смак їх ще менш солодкий (не дозрілі плоди мають і більш кислий смак, ніж ті, що досягли повної стиглості). Такі плоди зазвичай більш щільні, транспортабельні й тому їх зривають для продажу.

А для особистого споживання краще дочекатися повного дозрівання, при якому алича стає м’якою (визначається на дотик), м’якоть набуває інтенсивного забарвлення і накопичує більше цукрів. Словом, швидше за все, ви зірвали аличу раніше, ніж вона досягла повного дозрівання.