Календар виноградаря. Жовтень

0
760
Виноград в октябре
Виноград в октябре

Читати російською мовою

Зміст

  1. Збираємо виноград.
  2. Готуємо приміщення для зберігання.
  3. Догляд за виноградником.
  4. Обрізка і розмноження виноградника.
  5. Укриття виноградника.
  6. Стережіться мишей
  7. Посадка саджанців винограду.

Основні роботи закінчуються

У жовтні завершуються основні роботи на винограднику. Насамперед закінчують збирання врожаю винограду. Із зібраних ягід виготовляють вина і соки. Виноград також маринують, варять варення і компоти, а також закладають зрізані грона винограду на зберігання.

Збираємо виноград

При збиранні винограду для подальшого його зберігання необхідно дотримуватися наступних правил. Треба закладати грона сортів з гарною лежкістю, переважно пізніх термінів дозрівання, з товстою шкіркою і щільною м’якоттю.

Виноград слід прибирати в суху, теплу, сонячну погоду, після того, як просохне роса.

Урожай, що зібраний в дощову або туманну погоду, зберігається погано. Крім цього, збирати виноград необхідно дуже акуратно, щоб не пошкодити ягоди. Їх зрізають секатором у самого пагона, беручи за гребненіжку або підтримуючи долонею знизу. Пам’ятайте, що робити це потрібно обережно, щоб не стерти з ягід восковий наліт. Саме він захищає їх від механічних пошкоджень і загнивання.

За допомогою щипців або ножиць необхідно видалити сухі та гнилі, недозрілі та перестиглі ягоди. Після цього виноград поміщаємо в сухі ящики гребненіжками вгору. Краще разом з підкладкою з паперу або гофрованого картону, соломи або великих деревних стружок листяних порід дерев.

Готуємо приміщення для зберігання

Якщо виноград заготовляють для короткочасного зберігання на пару місяців, то ящики встановлюють в підвалі або приміщенні. Слідкуйте, щоб температура в ньому не опускалася нижче 0. Грона, що зрізані з частиною лози або без неї, можна просто розкласти на полицях. Або підвісити за допомогою гачків, товстих ниток і дроту. При такому способі ягоди зберігають гарні смакові якості до 3 місяців. Хоча частково можуть підсихати і обсипатися.

Щоб виноград міг зберігатися більш тривалий час, його зберігають на відрізку пагона.

Грона зрізають таким чином, щоб вище них залишалося одне міжвузля, а відрізок пагона, що залишився нижче грона, був завдовжки 10-15 см, опускають в добре закріплену в похилому положенні пляшку, наповнену водою, краще кип’яченою або з додаванням в неї марганцівки або таблеток активованого вугілля.

Зберігати виноград треба в сухому і темному приміщенні з хорошою вентиляцією без сторонніх запахів. У ньому не має бути цвілі, комах, мишей. Температура повітря цього приміщення може коливатися в межах 0-6°С. Це можуть бути літні кухні, сараї, сухі підвали. Перед укладанням винограду на зберігання їх бажано не тільки добре прибрати, але і побілити стіни вапняним молоком з домішкою залізного купоросу, окурити сіркою, спалюючи її, достатньо 10-15 г на невелике приміщення.

Догляд за виноградником

Щоб на виноградних кущах якнайкраще визріли лози і вони добре перенесли зимові морози, необхідно якомога довше зберегти листовий апарат. Для цього необхідно проводити комплекс заходів, щоб не допустити пошкодження листового апарату та не повністю доспілих пагонів осінніми заморозками. У ясні та тихі ночі ґрунт швидко остигає і можливі заморозки.

Найчастіше вони трапляються в низинах, куди стікає важке холодне повітря. На схилах і пагорбах температура повітря зазвичай вище на кілька градусів. Інтенсивність заморозків значно знижується в тих місцях, де ґрунт покритий густою рослинністю або добре зволожений.

Восени при зниженні температури повітря на поверхні ґрунту від 0 до –2°С згубний вплив заморозків на рослини зазвичай є незначним. Спостерігається пошкодження частини листя, а також пагонів, що не визрілі. Якщо температура на поверхні ґрунту знижується до –2-4°С, то гине листя, неприбраний урожай і лоза пагонів, що не визріла. Якщо температура повітря опускається нижче –4°C, особливо в той час, коли ще не повністю визріла лоза, то можливе пошкодження основних бруньок. А це може призвести до втрати врожаю у майбутньому році.

Наприклад, восени 2015-го такої сили заморозок привів до сильного пошкодження багатьох виноградників. Врожаю в наступному році на них не було. Довелося докласти багато зусиль для їх відновлення. Прямий захист виноградників від заморозків восени утруднений насамперед тому, що рослини досягають своїх максимальних розмірів. Через це укрити їх за допомогою підручних матеріалів: плівкою, агроволокном, – досить складно.

Тому до теперішнього часу найбільш відомим і поширеним способом боротьби із заморозками є задимлення. Однак воно ефективно тільки в безвітряну погоду і найчастіше застосовується при зниженні температури повітря нижче 0°С.

Поливи ґрунту підвищують температуру приземного шару повітря на 2-3°С. Їх бажано проводити напередодні можливих заморозків. В крайньому випадку, напередодні очікуваного заморозку можна під виноградними кущами розставити ємності, що наповнені водою. Також підвищує стійкість виноградних рослин до заморозків обприскування виноградних кущів кріопротекторами. Наприклад, Марс-У, Вимпел тощо.

Обрізка і розмноження виноградника

З другої половини жовтня починають обрізку виноградників, що укриваються на зиму. Під час обрізки кущів винограду відбирають і заготовляють лозу для розмноження сортів живцями. Живці перед закладкою на зберігання необхідно вимочити протягом 1-2 діб. Для захисту від цвілі треба опустити живці в розчин фунгіцидів: Фундазол 30 г на 10 л води, Еупарен 20 г на 10 л води. Потім просушити і укласти на зберігання у вологий пісок. Якщо живців багато, то їх можна зберігати в пластикових мішках.

Проводять також попередню обрізку кущів винограду, які на зиму не укриватимуться. Крім цього, після обрізки виноградника, що вкривається на зиму, знімають лози зі шпалер і укладають їх на землю. Щоб знищити зимуючі стадії грибків, що викликають захворювання рослин, їх обробляють розчином мідного купоросу (100 г на 10 л води) або залізного купоросу (400 г на 10 л води). В останні роки на багатьох виноградниках спостерігається ураження кущів винограду антракнозом і чорної плямистістю.

Для того, щоб знищити зимуючі стадії цих грибкових хвороб, а також кліщів, червців та інших шкідників, виноградні кущі необхідно перед укриттям обробити препаратами ДНОК (100 г на 10 л води) або Нітрафен (300 мл на 10 л води). Перенесення такої профілактичної обробки виноградника на весну є малоефективним.

Укриття виноградника

Після проведення обробок роблять укриття кущів на зиму землею або за допомогою пристрою тунельних вкритій за допомогою плівок, дерев’яних щитів, листів шиферу тощо. Ці роботи бажано завершити до настання стійких морозів, оскільки при низьких температурах легко ламається лоза при укладанні та промерзлою землею важко вкривати кущі.

Стережіться мишей

При укритті виноградників за допомогою тунельних вкритій необхідно подбати про захист кущів від пошкодження мишами.

Найкраще боротися з мишами за допомогою отруєних приманок, що містять в своєму складі родентицид-бродіфакум. Ця речовина діє на механізм згортання крові. Така приманка для мишей діє вже на 2-3-й день. У гризунів настає задуха, починається внутрішня кровотеча, від якої на 4-8-й день настає їх загибель. Оскільки така приманка не викликає гострого харчового отруєння, то гризуни не можуть визначити причину нездужання і попередити родичів про небезпеку.

Отруйні приманки, що містять в своєму складі бродіфакум, містять в своєму складі борошно, соняшникову олію, цукор, спеціальні ароматизатори. Тому гризуни із задоволенням їх поїдають. Оскільки в цих препаратах містяться протимікробні та антигрибкові речовини, то вони не втрачають своєї ефективності впродовж усієї зими.

Посадка саджанців винограду

З початку жовтня починають посадку саджанців на постійне місце. У цей період саджанці бажано викопувати разом з грудкою землі. При цьому зберегти неушкодженою кореневу систему. Хоча б частково! Такі саджанці краще приживаються і, отже, в подальшому сильніше ростуть.

Перед посадкою їх треба дезінфікувати, опустивши кореневу систему на кілька хвилин в 0,3%-вий розчин Бі-58 або Фуфанону. Після цього їх обробляють глиняний бовтанкою і висаджують на місце. Саджанці, що призначені для весняної посадки, укладають для зберігання в підвал. Пам’ятайте, що вони збережуться краще, якщо коренева система перебуватиме в шарі зволоженого піску.

С. І. Криуля.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: