Зміст
Салат люблять і знають так само, як селеру, петрушку або кріп. Без цієї зелені, як правило, не обходяться кулінари практично всієї земної кулі. В Європі та Азії почали вживати в їжу різні види салатів значно раніше, ніж у нас.
Латук
У поняття «латук» (лат. «lac» – молоко) входять рослини, що містять молочний сік, який виділяється при переломі стебла. Розрізняють два різновиди – листовий і качанний.
Полюбився салат латук за м’який смак і ніжне листя. Він є не тільки гарніром, але в умілих руках кухаря може стати повноцінною стравою. Цей салат легкий у догляді, і не має значення, який ви обрали сорт: будь-який можна вирощувати протягом року, тому і новоспечений городник зможе виростити цю зелень.
Салат латук має оптимальне поєднання білків, вуглеводів і мінеральних речовин. Ця салатна зелень допомагає боротися з надмірною вагою, омолоджує організм, є профілактичним засобом від раку.
Айсберг
Дуже смачний, соковитий і хрусткий вид салатної зелені, родом з Північної Америки. Своїм зовнішнім виглядом нагадує білокачанну капусту. Формує головки різної щільності. Головки можуть досягати ваги 1 кг.
Для його культивування потрібно підготувати на ділянці сонячне і тепле місце, любить полив, але не заболочування, і вимагає захист від равликів і слимаків. Час посадки і збору врожаю –
з травня по вересень. У зірваному вигляді зберігається в холодильнику до двох тижнів.
Дуже смачний в поєднанні з різними овочами. Вживання «айсберга» допомагає знизити вагу, оскільки він дуже низькокалорійний.
Цикорний салат вітлуф
Він характеризується довгим товстим коренем, що нагадує ріпу (довжиною до 35 см) і йде в їжу качанчиками, які розбирають на листя. Вітлуф досить зручно ростити в садах. Для нього буде потрібно сонячне місце, злегка поживний ґрунт з хорошими дренажними властивостями. На відкритому повітрі його висівають з травня по липень, а при перших заморозках висмикують із землі і висаджують в контейнер, який ставлять в темне місце. І в зимовий час ви зможете отримати вітамінну свіжу зелень.
Цей салат багатий вітамінами А, С, РР, групи В, мікро- і макроелементами – калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, мідь, молібден. Він очищає кров і печінку, регулює і відновлює життєво важливі процеси в організмі.
Ендивій
Ендивій за хімічним складом близький до кульбаби. Серед зеленних культур він є рекордсменом за вмістом каротину. Ендивій нормалізує обмін речовин в організмі, забезпечує повноцінну роботу нервової системи.
Сам салат вражає своїм зеленим скуйовдженим, трохи коренастим листям, яке чимось нагадує кучеряву петрушку. Цінується за скоростиглість і як ранній вітамінний продукт.
Щоб домогтися гарного врожаю ендивія, слід збагатити ґрунт поживними речовинами і гумусом. Місце під посадку має бути сонячним і захищеним від вітру. Для отримання постійних врожаїв слід висівати салат кожні 14 днів.
Польовий салат
Польовий, або як його ще називають – кукурудзяний салат, насправді є дикою рослиною, яка раніше росла по краях доріжок, немов бур’ян. Його маленьке темно-зелене листя утворює невелику розетку. Застосовується при хворобах нирок, шлункових захворюваннях, покращує травлення. Допомагає він і в регенерації клітин, тому його вживання позитивно позначається на стані шкіри.
Він не пред’являє багато вимог для гарного росту. Його висівають з серпня по вересень і збирають до початку холодів. Витримує короткочасні заморозки, добре росте в теплиці. Ідеальні для польового салату легкі ґрунти, удобрені перепрілим гноєм, і посів на сонячній ділянці.
Радиккьо
Цей салат має багато імен – ескаріол, італійський цикорій, радиччіо. Форма округла, колір листя винний, з білими прожилками. Радиккьо містить лактукопікрин і лактуцин, які надають йому гіркуватого смаку і володіють знеболюючими і седативними властивостями. Також радиккьо багатий антиоксидантами, які захищають серце від хронічних захворювань, а макро- і мікроелементи, що входять до його складу, відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густину волосся, зміцнюють зуби, покращують стан шкіри.
Його слід висівати з квітня по липень в півтіні або на сонці, ґрунт повинен бути пухким з великою кількістю поживних речовин, вимагає частого поливу. Гіркий смак видаляється при термічній обробці. Радиккьо використовують в салати, різотто і як доповнення до м’ясних страв.
Римський салат
Римський салат, або ромен – дуже старий сорт, який був відомий ще древнім єгиптянам, вважається одним з улюблених салатів Юлія Цезаря. Салат ромен являє собою подовжений качан з зеленим хвилястим листям довжиною до 40 см. Розетка листя повинна бути перев’язана при досягненні певного розміру, тоді середина качанчика залишиться ніжною і яскраво-зеленою.
У цьому салаті містяться клітковина, натрій, багато мінералів (у тому числі молібден), вітаміни і бета-каротин. При регулярному вживанні в їжу підвищується працездатність, поліпшується травлення, знижується ймовірність серцевих нападів.
Для успішного росту віддає перевагу сонячному місцю, вимагає родючий ґрунт і регулярний полив. Салат ромен можна готувати на пару або використовувати як шпинат.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Закладаємо грибну плантацію
- Огірки: зелені, хрусткі, пупиристі
- Мікрозелень – нова мода в овочівництві
- Цукіні: прибулець з Мексики