Який салат посадити?

Какой салат посадить?
Витлуф
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Латук
  2. Айсберг
  3. Цикорний салат вітлуф
  4. Ендивій
  5. Польовий салат
  6. Радиккьо
  7. Римський салат

Салат люблять і знають так само, як селеру, петрушку або кріп. Без цієї зелені, як правило, не обходяться кулінари практично всієї земної кулі. В Європі та Азії почали вживати в їжу різні види салатів значно раніше, ніж у нас.

Латук

У поняття «латук» (лат. «lac» – молоко) входять рослини, що містять молочний сік, який виділяється при переломі стебла. Розрізняють два різновиди – листовий і качанний.

Полюбився салат латук за м’який смак і ніжне листя. Він є не тільки гарніром, але в умілих руках кухаря може стати повноцінною стравою. Цей салат легкий у догляді, і не має значення, який ви обрали сорт: будь-який можна вирощувати протягом року, тому і новоспечений городник зможе виростити цю зелень.

Салат латук має оптимальне поєднання білків, вуглеводів і мінеральних речовин. Ця салатна зелень допомагає боротися з надмірною вагою, омолоджує організм, є профілактичним засобом від раку.

Айсберг

Дуже смачний, соковитий і хрусткий вид салатної зелені, родом з Північної Америки. Своїм зовнішнім виглядом нагадує білокачанну капусту. Формує головки різної щільності. Головки можуть досягати ваги 1 кг.

Для його культивування потрібно підготувати на ділянці сонячне і тепле місце, любить полив, але не заболочування, і вимагає захист від равликів і слимаків. Час посадки і збору врожаю –
з травня по вересень. У зірваному вигляді зберігається в холодильнику до двох тижнів.

Дуже смачний в поєднанні з різними овочами. Вживання «айсберга» допомагає знизити вагу, оскільки він дуже низькокалорійний.

Цикорний салат вітлуф

Він характеризується довгим товстим коренем, що нагадує ріпу (довжиною до 35 см) і йде в їжу качанчиками, які розбирають на листя. Вітлуф досить зручно ростити в садах. Для нього буде потрібно сонячне місце, злегка поживний ґрунт з хорошими дренажними властивостями. На відкритому повітрі його висівають з травня по липень, а при перших заморозках висмикують із землі і висаджують в контейнер, який ставлять в темне місце. І в зимовий час ви зможете отримати вітамінну свіжу зелень.

Цей салат багатий вітамінами А, С, РР, групи В, мікро- і макроелементами – калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, мідь, молібден. Він очищає кров і печінку, регулює і відновлює життєво важливі процеси в організмі.

Ендивій

Ендивій за хімічним складом близький до кульбаби. Серед зеленних культур він є рекордсменом за вмістом каротину. Ендивій нормалізує обмін речовин в організмі, забезпечує повноцінну роботу нервової системи.

Сам салат вражає своїм зеленим скуйовдженим, трохи коренастим листям, яке чимось нагадує кучеряву петрушку. Цінується за скоростиглість і як ранній вітамінний продукт.

Щоб домогтися гарного врожаю ендивія, слід збагатити ґрунт поживними речовинами і гумусом. Місце під посадку має бути сонячним і захищеним від вітру. Для отримання постійних врожаїв слід висівати салат кожні 14 днів.

Польовий салат

Польовий, або як його ще називають – кукурудзяний салат, насправді є дикою рослиною, яка раніше росла по краях доріжок, немов бур’ян. Його маленьке темно-зелене листя утворює невелику розетку. Застосовується при хворобах нирок, шлункових захворюваннях, покращує травлення. Допомагає він і в регенерації клітин, тому його вживання позитивно позначається на стані шкіри.

Він не пред’являє багато вимог для гарного росту. Його висівають з серпня по вересень і збирають до початку холодів. Витримує короткочасні заморозки, добре росте в теплиці. Ідеальні для польового салату легкі ґрунти, удобрені перепрілим гноєм, і посів на сонячній ділянці.

Радиккьо

Цей салат має багато імен – ескаріол, італійський цикорій, радиччіо. Форма округла, колір листя винний, з білими прожилками. Радиккьо містить лактукопікрин і лактуцин, які надають йому гіркуватого смаку і володіють знеболюючими і седативними властивостями. Також радиккьо багатий антиоксидантами, які захищають серце від хронічних захворювань, а макро- і мікроелементи, що входять до його складу, відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густину волосся, зміцнюють зуби, покращують стан шкіри.

Його слід висівати з квітня по липень в півтіні або на сонці, ґрунт повинен бути пухким з великою кількістю поживних речовин, вимагає частого поливу. Гіркий смак видаляється при термічній обробці. Радиккьо використовують в салати, різотто і як доповнення до м’ясних страв.

Римський салат

Римський салат, або ромен – дуже старий сорт, який був відомий ще древнім єгиптянам, вважається одним з улюблених салатів Юлія Цезаря. Салат ромен являє собою подовжений качан з зеленим хвилястим листям довжиною до 40 см. Розетка листя повинна бути перев’язана при досягненні певного розміру, тоді середина качанчика залишиться ніжною і яскраво-зеленою.

У цьому салаті містяться клітковина, натрій, багато мінералів (у тому числі молібден), вітаміни і бета-каротин. При регулярному вживанні в їжу підвищується працездатність, поліпшується травлення, знижується ймовірність серцевих нападів.

Для успішного росту віддає перевагу сонячному місцю, вимагає родючий ґрунт і регулярний полив. Салат ромен можна готувати на пару або використовувати як шпинат.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ