Ендивій – листовий цикорій

Ендивій - листовий цикорій
Реклама

Посіяв у минулому році салат ендивій,
але врожай був не дуже. Які в нього вимоги до агротехніки?

Олександр ВЕРБА,
м. Краматорськ
Донецької обл.

Багато хто помилково вважають ендивій сортом салату, хоча в дійсності це хоч і схожа на салат рослина, але з роду цикорій. В їжу використовують листя цикорію, іншими словами, – це цикорний салат або «листовий цикорій». Для поліпшення смакових якостей його вибілюють. Як овоч особливу цінність він представляє в осінній та зимовий період.

Ендивій пред’являє досить високі вимоги до ґрунтових умов. Земля під цю культуру повинна бути легкою. Гній бажано внести ще під попередню культуру. Ділянку під ендивій краще розташувати на відкритому місці. Виняток становить культура весняного посіву, яку слід злегка притіняти.

Посів проводять з трьома інтервалами, з березня по серпень. Висівають в борозенки на глибину 1-1,5 см, відстань між рядами 30 см. При появі першого справжнього листка проводять проріджування, залишаючи проміжки між рослинами у сортів з кучерявим листям 22-23 см, а у широколистих – 30 см. Під час вегетації ендивій необхідно регулярно поливати, особливо в жарку погоду, так як посуха сприяє ранньому переходу рослини до цвітіння.

Дорослі рослини приблизно 12 тижнів після посіву (липень-жовтень) потрібно обережно обв’язати обривками мочала або стрічками (листя перед обв’язкою повинне бути сухим). Це запобігає виляганню на землю нижніх листків і зменшить ризик їх загнивання. Потім приступають до відбілювання рослин. Щоб розтягнути збір врожаю на тривалий період, відбілюють по 2-3 рослини. З цією метою рослину закривають великим пластиковим горщиком, повністю виключивши потрапляння всередину світла. Для вентиляції залишають невелику щілину між краєм горщика і ґрунтом. Відбілене таким чином листя стає солодким і готовим до вживання вже через 2-3 тижні. Взимку період відбілювання подовжується приблизно вдвічі.

Зимостійкі широколисті сорти цикорію висівають у парники або інші укриття в кінці серпня-на початку вересня. Урожай збирають з березня по квітень.

Коли листя цикорію набуває кремово-білого забарвлення, його зрізують біля самої землі гострим ножем. Вибілене листя погано зберігається, тому його потрібно використовувати як можна швидше.

Підготував Денис ТЕРЕНТЬЄВ.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ