Реклама
Home Виноград Роботи на любительському винограднику в середині літа

Роботи на любительському винограднику в середині літа

Д. Терентьев подвязывает виноград.
Д. Терентьев подвязывает виноград.

Читати російською мовою

Зміст

  1. Зелені операції
  2. Перещеплення винограду
  3. Цвітіння винограду
  4. Полив і підживлення
  5. Боротьба з бур’янами
  6. Профілактичні роботи
  7. Боротьба з осами
  8. Захист від граду
  9. Робота з одно-, дворічними насадженнями

У липні відбувається найактивніше зростання винограду: наливаються ягоди, росте лоза, пасинки і вусики. Рослина потребує великої кількості поживних речовин і води. Але саме зараз, як правило, стоїть найспекотніша погода. Все це необхідно враховувати, коли ви починаєте планувати роботи на своєму винограднику.

У липні потрібно продовжити роботи з зеленими частинами виноградного куща, правильно і своєчасно проводити полив і підживлення, організувати боротьбу з бур’янами і осами, захистити виноград від можливого граду і проводити профілактику. Розглянемо все по порядку.

Зелені операції

У липні відбувається інтенсивне зростання ягід. Від того часу, як вони зав’язалися і до того, як почнуть ставати м’якше і забарвлюватися в свій колір, підвищення маси відбувається в два етапи. Вони розділені проміжком часу в 7-10 днів. У цей період у зв’язку з біологічними особливостями винограду ріст ягід припиняється. Але це не повинно лякати виноградарів-початківців.

Рослина акумулює енергію для росту ягід і перетворення вуглеводів на цукор. У цей період відбувається нарощування кореневої системи для того, щоб рослина могла отримувати більше поживних речовин з ґрунту. Збільшується зростання лози. У цьому ви можете переконатися за маківкою, що загнулася. У зв’язку з цим збільшується кількість листя, активно ростуть пасинки другого порядку. Тому необхідно регулярно їх прищипувати.

Не нехтуйте цим, інакше до початку осені на кущі винограду виросте надмірна кількість листя.

Фото 1. Виноградний вус молодого пагона примотали до опори плівкою. Сам пагін ще занадто тонкий для підв’язки.
Фото 2. Степлер для підв’язування лози.

По мірі росту лози її необхідно підв’язувати до опори вручну або скористатися для цього спеціальним інструментом – степлером-напівавтоматом для підв’язки лози (див. фото 1, 2). При цьому намагайтеся однаково розподілити її по опорі, щоб не було загущення, а також, щоб листя рівномірно освітлювалося і добре провітрювалося.

Це послужить хорошою профілактикою інфекційних хвороб. Слідкуйте за вусами, що відростають. По мірі відростання вони чіпляються за грона винограду, переплітаються між листям і лозами. Зазвичай їх рекомендують видаляти за допомогою секатора або відрізати ножем. Але можна і використовувати їх природну здатність утримувати лозу, обкручуючи акуратно пасинки навколо дроту і навіть зав’язуючи їх на вузлик (див. фото 3). Потім вус ще сам закрутиться і стягне кріплення.

Особливо зручно таким чином підв’язувати молоді верхівки пагонів, які звичайною підв’язкою можна передавити. Їх взагалі можна прив’язувати, примотуючи до опори вусиками, а зверху їх стягуючи підв’язувальною поліетиленовою стрічкою.

Фото 3. Підв’язування винограду вусиком.

До речі, саму стрічку для підв’язки винограду зручно використовувати, нарізавши поперек (як ковбасу) харчову пакувальну плівку. Таким чином виходять мотки тонкої еластичної плівки, зручні для підв’язки пагонів. Вони дуже щільно фіксують пагони, і, в той же час, не передавлюють їх як шпагат або дріт, оскільки тонкі смужки пакувальної плівки легко розтягуються.

У липні грона позбавляють дрібних ягід, обрізаючи їх маленькими ножицями або спеціальним секатором. В кінці липня на найбільш ранніх сортах ви можете помітити вирівняну коронку на верхівці пагонів. Це говорить про те, що прийшов час прищипнути пагони (цей прийом називається карбуванням), які виросли до пів метра і більше.

Глибоке карбування проводиться в кілька етапів. Досвідчені виноградарі радять проводити карбування трохи вище верхнього дроту шпалери. Слідкуйте за тим, щоб на пагоні з гроном залишилася достатня кількість листів для підтримки нормального фотосинтезу. Їх повинно бути не менше 25-27 штук.

Спочатку прищипують сильні пагони, а потім середні. До середини місяця видаляють нижнє листя від початку пагона і поруч з гроном. З одного боку, це сприяє доброму провітрюванню ягід, сонячне світло більше потрапляє на них, тим самим прискорюється дозрівання і поліпшується забарвлення.

Але будьте обережними! Деякі сорти, особливо темні, можуть отримати сонячний опік. Також листя захищає виноград від граду і від скльовування птахами. Перед тим, як вирішити – видаляти листя чи ні, враховуйте сорт винограду, тип опори і те, як кущі розташовані щодо сонця. Цю операцію потрібно робити за обставинами і не перестаратися. Адже листя – це фабрика синтезу речовин, і наше завдання залишити його якомога більше. Але і не можна допустити зайвої витрати речовин на зростання зайвих пагонів.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Перещеплення винограду

Якщо вас не влаштовують деякі кущі винограду, незалежно від причин і віку кущів, ви завжди можете скористатися старим і надійним способом, щоб замінити наявний сорт на новий – це перещеплення.

Вам необхідно буде придбати вподобані сорти винограду або гібридні форми, зберегти їх без пошкодження до моменту щеплення, провести роботи з підготовки винограду до щеплення, підготувати необхідний інструмент і перещепити кущ.

Один з найпоширеніших способів перещеплення називається «Чорне в зелене» – задерев’янілий живець прищеплюється на зелений пагін. Кращий період для його проведення – це період цвітіння плюс два тижні до і два тижні після нього.

Як правило, цей час настає після двадцятих чисел травня і триває до кінця червня. Не пропустіть його. Через два роки на місці куща з дрібними і несмачними ягодами, що не подобався вам, ви отримаєте потужний кущ з прекрасним урожаєм.

Цвітіння винограду

Цвітіння – найвідповідальніший момент за весь вегетаційний період виноградного куща. Ми не можемо бачити момент запліднення винограду, але від того, як пройде запилення суцвіть залежить весь майбутній урожай, його якість і кількість.

Існує думка, що в період цвітіння винограду його не можна чіпати, а краще навіть взагалі не підходити до нього. Вважаю,що це занадто перебільшено. Звичайно, коли виноград цвіте і приблизно ще протягом семи днів квітки слабо прикріплені до китиці. І якщо ви будете необережні під час роботи з кущем, то від різких механічних дій квітки можуть обсипатися і грона будуть напівпорожніми. У цей період слід дотримуватися обережності, але роботи не слід припиняти, адже їх в цей час достатньо.

Якщо ви не робите прищипування над суцвіттям перед тим, як воно зацвіте, то підв’яжіть лозу до шпалери, трохи вкоротіть пасинки. Залиште по одному листку від основи пагона до верхньої квітучої китиці. Решту пасинків видаліть. Над верхньою квітучою китицею залиште кілька листків пасинка. Не слід прибирати всі пасинки дощенту. Ці листки будуть служити додатковим запасом фотосинтезу.

Все літо робота проходить з сильними і середньосильними пагонами, так як слабкі були обламані ще в травні. Під час цвітіння на них може бути до трьох суцвіть. Далі є два варіанти, що робити з суцвіттями, які утворилися. При першому варіанті ви можете залишити на пагоні тільки найбільше суцвіття, а всі інші видалити, щоб вони не відбирали на себе поживні речовини і енергію. А можете нічого не видаляти, щоб відцвіли всі пагони. Правда, в цьому випадку період цвітіння буде більше. Але це і є головний секрет.

Через мінливість погоди в період цвітіння винограду може значно похолодати, можуть пройти холодні тривалі дощі. Це не кращим чином вплине на якість запилення єдиного залишеного вами грона. А після встановлення сприятливої погоди для запилення винограду всі грона будуть якісно запилені та дадуть добрий урожай.

Є ще один важливий момент, який не слід залишати без уваги. Якщо після завершення цвітіння ви бачите на лозі занадто дрібні, недостатньо запилені ягоди, не поспішайте їх прибирати. Зачекайте ще хоча б сім днів, щоб ягоди доросли до розміру з квасолину. Тепер ви не помилитеся і точно побачите, які грона дадуть хороший урожай, а які слід обрізати.

Видаляти непотрібні грона краще в кілька заходів. Спочатку потрібно видалити грона, які погано запилилися, мають безліч дефектів, а також третє і четверте гроно. Після цього проступаємо до другого етапу.

Є таке поняття, як коефіцієнт навантаження куща. Він різний для кожного сорту, але можна знайти середнє значення. Щоб його порахувати, потрібно загальну кількість грон розділити на суму пагонів на винограді. Наприклад, на 50 пагонах росте 50 китиць. У цьому випадку К=1. Це вважається перевантаженням рослини, урожай може не дозріти або до зимових холодів кущ винограду буде дуже слабким. Лоза не визріє і взимку загине.

Не забувайте, що в цьому випадку виноград потребує додаткового підживлення і доброго поливу, що допоможе частково компенсувати навантаження. Для того щоб отримати ідеальні грона винограду, коефіцієнт повинен дорівнювати приблизно 0,5. В цьому випадку одна китиця вирощується двома пагонами, кущ недовантажений, йому достатньо всіх поживних речовин. Як правило, беруть середнє значення К=0,75 (на 10 пагонів припадає 7 грон винограду).

Полив і підживлення

При нестачі вологи і високій температурі повітря рослина зменшує температуру листя шляхом підвищення випаровування вологи. Ґрунт також стає збезводненим. Запобігти цьому можна шляхом мульчування ділянки. Так ви скоротите випаровування вологи з ґрунту, нормалізуєте температуру ґрунту, стабілізуєте наявність мікро- і макроорганізмів. Також мульчування перешкоджає росту бур’янів.

У липні виноград особливо потребує поливу, адже йде активне дозрівання ягід, вони наливаються соком, збільшуються в розмірі. Після того, як завершені роботи з нормування кущів винограду, слід визначити ступінь вологості ґрунту на рівні до пів метра. Це можна зробити за допомогою вологоміра або самостійно, поклавшись на свій досвід. У період росту ягід вологість ґрунту повинна становити близько 80-85%.

Існує один надійний спосіб визначення достатньої вологості ґрунту. Для цього між рядами винограду викопайте ямку необхідної глибини, візьміть жменю землі, стисніть її в щільну грудку і від рівня грудей вільно відпустіть її. Ґрунт вважається добре зволоженим, якщо грудка не розбилася при падінні; якщо вона розламалася на кілька великих шматочків – ґрунт вологий, але додатковий полив йому не зашкодить. І якщо грудка розлетілася на дрібні шматочки – це сигнал того, що ґрунт висушений і рослина терміново потребує поливу.

На даний вегетаційний період досвідчені виноградарі радять проводити полив наступним методом. З двох сторін дорослого куща між рядами викопайте неглибокі (на штик лопати) канали. Наповніть їх водою до того моменту, як вода перестане активно вбиратися в землю.

Тепер можете зробити кореневе підживлення винограду. Для цього використовують розведений у воді коров’як, настої трав, розчинений компост, деревну золу і суперфосфати.

Після того, як ви внесли підживлення, пролийте канали ще раз водою і після її повного вбирання засипте зверху землею. Якщо ви мульчуєте ділянку, то покладіть мульчу на місце. Зрошувати нижню сторону листя можна за допомогою дрібнодисперсного факела до моменту, коли краплі почнуть скочуватися.

Препарати ви можете вибрати на свій розсуд. Наприклад, добре себе зарекомендував італійський Плантафол, змінюючи склад макро- і мікроелементів для кожної фази росту. Підживлення по листу слід проводити 2-3 рази на місяць. Підживлення можна поєднувати з заходами профілактики. Якщо ви хочете скористатися біопрепаратами і ЕМ-технологіями, то повинні знати, що вони мають три істотних мінуси. По-перше, ціна – вона набагато вище, ніж у хімічних препаратів; по-друге, проводити обприскування потрібно часто – 1 раз на тиждень; по-третє, можливо таке, що препарат не зробить очікуваної дії.

В цілому ж, існує велика безліч способів поливу. Це і поверхневий, коли між рядами винограду або навколо кожного куща прокопуються канали і заповнюються водою; аерозольний або дрібнодисперсний – листя, землю і приземний шар повітря зрошують за допомогою спеціальних апаратів або обприскувачів; дощування, крапельний або підґрунтовий полив.

Найкращим справедливо вважається крапельний полив. Хоча він і має високу вартість, але вона швидко окупається, а ефект від такого поливу вище, ніж від інших. Але в будь-якому випадку кожен виноградар вибирає свій, зручний для нього спосіб поливу.

Найбільш якісною для поливу вважають дощову воду. Гірше використовувати воду зі свердловин або колодязів, так як невідомий її сольовий склад. Найгіршою водою для поливу вважається вода з-під крана. Перед застосуванням її протягом доби необхідно відстояти, щоб випарувався весь хлор.

Яку б воду ви не використовували, перед застосуванням її потрібно трохи підігріти. Для кущів першого року життя вода повинна бути теплою – до 35°С.

Найбільш ефективними вважаються два літніх поливи. Перший – в червні, через 8-10 днів після того, як пройшло цвітіння винограду, і зайва зав’язь обсипалася. Другий полив – перед тим, як починається дозрівання ягід. Води необхідно лити багато, щоб ґрунт просочився нею на пів метра в глибину.

Під час інтенсивного поливу корисно буде вносити в ґрунт кореневе підживлення з мікро- і макроелементами. Коли ягоди починають розм’якшуватися з підживлення потрібно прибрати азот. Щоб простимулювати дозрівання ягід і підвищити накопичення в них цукру, застосовують листове підживлення фосфором і калієм, а також Плантафолом.

Також можна застосувати витяжку суперфосфату і деревної золи (приготовані окремо): 300 г на 3 л води. Після того, як відбулося освітлення і відціджування, концентрат розводять у 10 л води. Розпилення по листю проводять у вечірній час в той день, коли розчин був приготований.

Боротьба з бур’янами

Існує один надійний спосіб позбавлення бур’янів – це мульчування. Якщо не хочете мульчувати ділянку, то необхідно проводити регулярні прополки, покоси трави, розпушувати ґрунт. Розпушування не тільки допоможе позбутися бур’янів, але і сприяє зменшенню випаровування з ґрунту. Одне розпушування прирівнюється до одного невеликого дощу.

Профілактичні роботи

Після того, як було завершено цвітіння, профілактичні роботи проводяться препаратами проти оїдіуму і мілдью. Через 3 тижні після червневої обробки в ті ж суміші, що застосовувалися в червні, додаємо препарати, які борються з сірою гниллю і обробляємо цим розчином середньостиглі сорти винограду.

Віктор Таранюк видаляє зайве листя на виноградній лозі.

Необхідно перевіряти, чи торкаються нижні грона землі, при наявності підгнилих ягід їх слід видалити. Після рясних дощів ягоди деяких сортів можуть тріскатися. Вони служать осередком зараження здорових плодів, тому їх також слід видаляти.

Боротьба з осами

Раніше для боротьби з осами використовували хімічні препарати, які нібито відлякують комах. Або ж, навпаки, приманюють, наприклад: солодкі сиропи, компотні та пивні пастки. Але жоден з цих способів не приносив очікуваного результату. У деяких випадках оси ставали причиною, через яку виноградарі залишали це заняття.

Але спосіб позбавлення ос існує, і він досить простий. На грона винограду одягають захист – сітчасті мішки з затяжками. Такі сітки не тільки добре пропускають сонячне світло і повітря, але створюють перешкоду для птахів, ос, мух та інших комах. Це не тільки врятує ваш урожай від поїдання пернатими і комахами, але і захистить його від інфекцій, які знаходяться на їх лапках.

Захист від граду

Одним з найбільш результативних способів захисту рослин від граду буде застосування протиградної сітки, яку натягують над кущами, прикріплюючи її до шпалер, або ж над усім виноградником відразу. Крім захисту від граду сітка знизить сонячну активність і трохи вкриє виноград від птахів.

Робота з одно-, дворічними насадженнями

Догляд за молодим виноградом майже такий же, як і за дорослою рослиною: підв’язуємо відростаючі пагони, розпушуємо ґрунт біля коренів, працюємо з пасинками, прополюємо бур’яни, поливаємо, підживлюємо і мульчуємо. Тільки все це необхідно проводити частіше і в меншому обсязі. Урожай потрібно на молодих кущах залишати мінімальним – одне гроно для проби. Не раніше другої половини серпня робимо карбування.

Вкрай важливо завершити полив і удобрення азотом в будь-якому вигляді до початку серпня. Інакше через надлишок азоту і активний ріст лоза може погано визріти, не накопичиться достатньо вуглеводів, відповідальних за те, як виноград перенесе зимівлю, чи буде він здоровим і сильним.

Віктор ТАРАНЮК, виноградар.
Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.
Фото авторів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply