Реклама
Home Виноград Чи можна зрошувати лозу під час дозрівання врожаю?

Чи можна зрошувати лозу під час дозрівання врожаю?

Можно ли орошать лозу во время созревания урожая?

Читати російською мовою

Засперечалися ми з сусідом:
наскільки небезпечна посуха для винограду
і чи можна зрошувати виноградник
під час дозрівання врожаю?
Він каже, що поливати не можна,
щоб ягода не розтріскалася,
але ж в посуху ягоди й так дрібніли і в’яли.
Поясніть, як правильно?
Микола ГЛУЩЕНКО,
Харківська обл.

На жаль, питання наш читач поставив вже в самому кінці сезону, і поки ми підготували відповідь, вже щось робити пізно. Хіба що – зробити вологозарядковий полив виноградника на зиму, що покращить зимівлю його коренів. А інша інформація вам стане в нагоді вже в наступному сезоні.

Як відомо, виноград досить посухостійка культура. Це обумовлено добре розвиненою кореневою системою і провідними тканинами.

Хоч виноградний кущ на голову перевершує інші плодові культури за здатністю протистояти нестачі вологи в ґрунті, проте цей фактор все ж негативно позначається на розвитку рослини і формуванні врожаю.

Існує кілька зовнішніх ознак, що вказують на нестачу води. По-перше, сповільнюється ріст пагонів і пасинків, а верхівка пагона випрямляється. По-друге, змінюється колір зелені на тьмяно-сіро-зелений. По-третє, листки також втрачають пружність, підсихають по краях, а в подальшому при затяжній посусі й зовсім жовтіють і опадають. По-четверте, якщо вже сформовані грона, то при нестачі вологи ягоди як стиглі, так і ще зелені стають в’ялими і засихають, рухаючись знизу.

Молоді кущі більш уразливі перед явищем посухи, так як у них ще слабо розвинена коренева система. Також і кущі з високою продуктивністю страждають від нестачі вологи, так як всі запаси води йдуть на розвиток врожаю.

Посуха буває атмосферною і ґрунтовою, причому друга часто є наслідком першої. Атмосферною посухою називається затяжний період часу з відсутністю опадів, високими температурами і сухістю повітря. Це явище посилюється суховіями, що згубно впливає на стан рослин. Ґрунтова посуха виникає також через малі запаси води після осінньо-зимового та весняного періодів. Також причиною ґрунтової посухи є посилене споживання вологи рослинами в період вегетації при відсутності поливів або опадів.

Коли атмосферна посуха затягується, вона тягне за собою і ґрунтову. У рідкісних випадках цього не відбувається, якщо тільки незважаючи на відсутність опадів повітря настільки вологе, що волога конденсується в ґрунтових капілярах і надходить до коріння винограду.

У більшості ж випадків повітря настільки висушене, що конденсація вологи просто неможлива. Тоді виноград гостро потребує поливів, особливо на виноградниках, розташованих на піщаних, супіщаних і щебнистих ґрунтах, де волога не здатна довго утримуватися і накопичуватися. Найкраще вологу утримують чорноземні ґрунти і суглинки.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Як протистояти згубному впливу посухи?

Щоб максимально затримати в ґрунті вологу, його необхідно регулярно розпушувати, щоб при поливах або опадах не утворювалися кірки, що перешкоджають проникненню води глибоко в ґрунт. А ось часто застосовувані перекопування і боронування ґрунту з ігноруванням обороту пласта призводять до того, що верхній шар ґрунту постійно руйнується і ґрунтові капіляри не пропускають вологу.

Другою умовою збереження вологи є мульчування ґрунту. Матеріалом для мульчування може бути скошена трава без насіння бур’янів, солома або торішнє сіно, також допускається використання торфу, компосту або перепрілого гною. З обережністю слід використовувати деревну тирсу або стружки, – вони підвищують кислотність ґрунту і більше підходять для лужних ґрунтів.

Всупереч поширеному переконанню, що заповнення міжрядь на винограднику злаковим дерном допомагає боротися з посухою, такі дії тільки створюють додаткову потребу в зволоженні та витягають воду з ґрунту в період посухи. Особливо такий захід протипоказаний на виноградниках у посушливих кліматичних районах.

Виходячи з вищевказаного, можна зробити висновок, що найкращим способом боротьби з негативним впливом посухи є полив виноградника. Поливати можна через систему крапельного зрошення або підземного поливу. Також застосовують метод поливу через борозни в міжряддях і лунки навколо, які після поливу потрібно закопати назад (при цьому часто вносять у них перегній і добрива, що дає додатковий ефект!). Уникайте застосування дощування і поверхневого поливу, так як при посусі вся вода випарується, не встигнувши потрапити до кореневої системи, а ґрунт буде схильним до засолення.

При сухій погоді в степових посушливих районах до початку дозрівання ягід полив проводять кожні 7-10 днів, рясно і бажано ввечері, коли спаде денна спека. Якщо виноград вирощують із застосуванням зрошення, то поливи припиняють за місяць до дозрівання врожаю. Однак цей метод працює тільки в тих районах, де випадає достатня кількість опадів, не менше 600-700 мм на рік, причому велика їх частина випадає на період дозрівання врожаю.

Урожай винограду починає дозрівати з серпня. Якщо в цьому місяці досить опадів, додаткового поливу виноградник не потребує. Але якщо триває посуха, то рослини відчувають гострий дефіцит вологи. Листя винограду в’яне і засихає, може жовтіти або червоніти. Ягоди в’яляться і засихають, що призводить до втрати врожаю. В’янення ягід відбувається знизу грона і поширюється вгору, після чого засихає гребінь.

Найбільш уразливі перед посухою високопродуктивні сорти винограду. У них потужні пагони, великі ягоди, велика кількість грон, тому такі рослини найбільш потребують великої кількості вологи в ґрунті. Через її брак можливе якісне і кількісне погіршення врожаю, ягоди будуть дрібними і менш солодкими, якщо зовсім не засохнуть. Значить, якщо в період дозрівання ягід винограду триває посушливий період і вологи не вистачає, то полив однозначно повинен здійснюватися і в цей час.

Слід зазначити, що поливати виноградник після посухи слід у кілька прийомів, уникаючи надмірного заливання в перший полив. Темп і ступінь зволоження слід нарощувати поступово, щоб не викликати розтріскування ягід і зараження рослин грибковими захворюваннями. Це допоможе уникнути втрати врожаю.

Для результативності зрошення в період дозрівання ягід винограду важливий обраний спосіб поливу. Поверхневий полив ґрунту має найнижчу ефективність в даному випадку, він не забезпечує глибинне зволоження ґрунту і не дає корінню достатньої кількості води. Трохи краще показує себе полив по борознах, які прокопують в міжряддях, однак при такому способі поливу втрачається багато вологи через її випаровування з поверхні землі. Такі поливи можуть привести до засолення ґрунту і зниження його якості та повітропроникності. Полив виноградника дощуванням також малоефективний, особливо в денний час.

Найраціональнішим методом є підґрунтовий полив, який забезпечує спеціальна система і крапельне зрошення. При такому поливі вода подається безпосередньо в пласт ґрунту, в якому знаходиться коренева система рослини, що забезпечує надійне живлення вологою всмоктувальних коренів. При такій системі поливу можна регулювати кількість води для кожного виноградного куща індивідуально, залежно від потреб у зволоженні.

Зелені операції також важливі в боротьбі з втратою вологи рослинами. Потрібно своєчасно проводити прищипування, пасинкування пагонів і чеканку. Якщо кущ сильно перевантажений урожаєм, то частину його необхідно зняти раніше, навіть якщо він не дозрів. Це дасть можливість іншим гронам не втратити повноцінний вигляд і насичений смак.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.

Парад сортів

Торнадо

Відповідаємо на питання Л.Д. ГОЛОВКА
з м. Оріхів Запорізької обл.

Шановний Леоніде Дмитровичу! Торнадо – один з сортів селекції В. М. Калугіна. Відноситься до ранньо-середнього терміну дозрівання (125-130 днів). Тип квіток двостатевий, маса ягід – 15-25 г, а грон – 1-2 кг. Відмінний товарний вигляд, висока врожайність. Проводити досліди з лозою оригінатор почав з 2013 року, а зараз Торнадо вже користується популярністю у виноградарів.

Грона дуже великі, гарно виконані, нещільні, циліндро-конічної форми. Більшість грон за кілограм, окремі досягають до 2,5 кг.

Ягода дуже велика, одномірна, овальної форми, червоно-фіолетового або темно-фіолетового забарвлення з пруїном. Вага ягід при доброму догляді – 20-25 г.

Смак гармонійний, приємний. Всі, хто куштують, відзначають високі смакові якості. М’якоть щільна і соковита одночасно.

Урожайність підвищена, дає по два грона на пагін, причому вже з перших бруньок лози плодоносні.

За словами оригінатора В.М. Калугіна – це вперше на його ділянці дворічний кущ видав таку врожайність і при такій великій товарній ягоді.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply