Реклама
Home Дім Картопля на вашому столі

Картопля на вашому столі

Картопля на вашому столі

Читати російською мовою

Зміст

  1. Картопляне карі
  2. Крокет
  3. Кугеліс
  4. Картопляні вафлі
  5. Човники з грибною начинкою

Хоча історія картоплі й не йде корінням в дохристиянське минуле наших предків-слов’ян, однак, закріпившись на знову зайнятій у ХVIII столітті території, цей овоч не здає своїх позицій. Готувати його можна по-різному і любов до нього у нас, можна сказати, в крові.

Картопляне карі

  • 1 кг картоплі
  • 300 г сиру
  • 250 мл молока
  • 4-5 ст. ложки топленого вершкового масла
  • 1 ст. ложка карі
  • 1 ст. ложка насіння коріандру
  • 4 лаврові листки
  • 1 ч. ложка солі
  • 0,3 ч. ложки чорного меленого перцю.

Картоплю очистьте і наріжте великими шматками. У сковороді розігрійте вершкове масло і обсмажте його до рум’яної скоринки. Після цього додайте сир, молоко, сіль і спеції. Перемішайте. Накрийте кришкою, тушкуйте на маленькому вогні до тих пір, поки сир і молоко не з’єднаються, перетворившись на однорідну масу. Подавайте гарячим, прикрасивши нарубаною зеленню.

Крокет

  • 100 г твердого сиру
  • 50 мл молока
  • 4 картоплини
  • 2 яйця
  • 4-6 ст. ложки борошна
  • 1 ст. ложка вершкового масла
  • 1 ч. ложка спецій для картоплі
  • панірувальні сухарі
  • сіль – на смак
  • рослинна олія (для фритюру).

Картоплю очистьте, відваріть до готовності в підсоленій воді. Молоко підігрійте. Готову картоплю розімніть у пюре з молоком, вершковим масло, сіллю і спеціями. Сир натріть на тертці, всипте в пюре і перемішайте.

До речі, сир можна не натирати на тертці, а нарізати на кубики за числом кульок і помістити всередину кожної з них.

Отриману масу остудіть, вбийте одне яйце і ще раз добре перемішайте. Борошно просійте через сито і поступово введіть у картопляну масу. Замісіть однорідне тісто і скачайте його в ковбаску. Картопляну «ковбаску» наріжте скибочками і з кожної сформуйте невелику кульку. В окремій чашці злегка збийте виделкою яйце, що залишилося, занурте в нього крокети, запаніруйте в сухарях і обсмажте в добре розігрітому фритюрі. Готові крокети викладіть на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир. Подавайте в гарячому вигляді з гірчицею або будь-яким іншим соусом.

Щоб визначити ступінь нагріву олії, киньте в неї шматочок хліба: якщо вона зашипить – олія вже готова до смаження, не зашипить – потрібно ще підігріти. Але якщо олія починає диміти, значить, вона розігрілася вище 200°С, а це вже багато.

Кугеліс

  • 2 кг картоплі
  • 500 г свіжого сала
  • 1 склянка молока
  • 2 цибулини
  • 2 яйця
  • сіль і перець – на смак
  • рослинна олія для смаження.

Картоплю очистьте і натріть на середній тертці. Сало (без шкірки) наріжте на невеликі кубики і обсмажте на олії до рум’янцю. Молоко трохи підігрійте. Цибулю дрібно наріжте.

Сало повинно залишитися жирним. У глибокому посуді змішайте картоплю, сало і тепле молоко. Додайте яйця, цибулю, спеції і перемішайте. Суміш викладіть у форму для запікання глибиною 5-6 см. Випікайте 1 годину в розігрітій до 180°С духовці. Подавайте страву гарячою або теплою.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Картопляні вафлі

  • 350 г картоплі
  • 2 цибулини
  • 1 яйце
  • 4 ст. ложки борошна
  • 3 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ст. ложка картопляного крохмалю
  • 2 зубчики часнику
  • 0,75 ч. ложки солі
  • щіпка чорного меленого перцю.

Картоплю і цибулю очистьте та натріть на дрібній тертці. Якщо вийшло дуже багато соку – частину злийте, але залиште в посуді крохмаль, який виділився при натиранні та осів на дні. Часник очистьте і пропустіть через прес. У глибокому посуді з’єднайте картоплю з цибулею, часником, сіллю і перцем. Добре вимішайте. Потім вбийте яйце, всипте крохмаль, просіяне через сито борошно, влийте соняшникову олію і знову все добре перемішайте. На середину розігрітій змащеній олією вафельниці викладайте по 2 ст. ложки маси (для однієї вафлі). Випікайте приблизно 3 хвилини. Подавайте зі сметанним соусом (сметана, подрібнений часник, нарубана зелень).

Човники з грибною начинкою

  • 4 великі картоплини (краще правильної форми)
  • 400 г печериць
  • 150 г твердого сиру
  • 100 г сметани 20% жирності
  • 50 г рослинної олії
  • 1 цибулина
  • сіль і перець – на смак.

Сир натріть на крупній тертці в окремий посуд. Картоплю дуже добре вимийте за допомогою щітки і обсушіть паперовими рушниками. Потім розріжте кожну картоплину навпіл уздовж і акуратно, за допомогою ложки видаліть серединку так, щоб не пошкодити стінки майбутнього човника. В результаті у вас повинен залишитися шар товщиною 5-7 мм. Щоб заготівлі не потемніли, опустіть їх повністю в холодну воду. Гриби і цибулю очистьте та дрібно наріжте. На розігрітій рослинній олії спочатку обсмажте гриби (до тих пір, поки не піде рідина) і після цього додайте цибулю, сметану, посоліть і поперчіть на свій смак. Тушкуйте на невеликому вогні 15 хвилин. Човники вийміть з води і просушіть паперовими рушниками. Усередині їх злегка присипте сіллю і перцем. Після цього викладіть грибну начинку. Поставте човники на змащене олією деко і запікайте в розігрітій до 200°С духовці 15-20 хвилин. Вийміть деко з духовки і кожен човник присипте натертим сиром. Відправте ще на 15-20 хвилин у духовку. Подавайте гарячими.

Ірина СЕЛЮТІНА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply