Реклама
Home Сад і Город Шафран або король прянощів на вашій дачі

Шафран або король прянощів на вашій дачі

Растим шафран или король пряностей на вашей даче

Читати російською мовою

Зміст

  1. Український шафран
  2. Вирощування шафрану: підготовка ґрунту, посадка, догляд
  3. Розмноження крокусу пурпурного
  4. Застосування

Шафран – найдорожча пряність у світі. Він відомий людям вже більше 4000 років. Весь цей час шафран цінувався майже нарівні із золотом, його і зараз часто називають – «червоне золото». Через нього не раз спалахували кровопролитні війни, а в середньовіччі за фунт шафрану давали найкращого арабського скакуна. Останнім часом вартість 1 кілограма цієї пряності на світовому ринку коливається в залежності від якості сировини від 2 до 12 тис. євро.

Справжній шафран являє собою переплутані клубки довгих ниток червонувато-коричневого або темно-червоного кольору з оригінальним, сильним ароматом і гіркуватим, медово-пряним смаком. Це висушені рильця маточок пурпурного крокусу (Crocus sativus), масове цвітіння якого триває 10-15 днів на рік, а кожна його квітка розкривається тільки на 2-3 дні.

Шафран цінується так дорого, тому що для збору та обробки використовується тільки ручна праця. Рильця повинні бути зібрані в перший же день цвітіння, рано вранці, як тільки розпуститься крокус. Щоб отримати кілограм шафрану, на світанку, поки сонце не висушило товкачики, необхідно зібрати близько 150 000 квітів. З одного гектара можна отримати від 4 до 12 кг шафрану.

Всього в світі на рік виробляється близько 320 тонн шафрану, з них – майже 300 тонн в Ірані. Цю пряність також вирощують в Марокко, Афганістані та Індії, а в Європі її культивують в основному в Іспанії, Франції та Італії.

Український шафран

Виявляється, що шафран можна вирощувати і на теренах України. Це довели херсонські фермери Лариса Боден і Олег Демченко, які стали першопрохідцями українського шафранового бізнесу. За словами Олега Демченка, пурпурний крокус – невибаглива рослина, і його під силу виростити будь-якому дачникові на своїх п’яти сотках. Фермер на власному досвіді переконався, що це нітрохи не складніше, ніж виростити капусту або картоплю.

Вирощування шафрану:
підготовка ґрунту, посадка, догляд

В наших широтах крокус легко акліматизувався і спокійно переживає навіть 25-ти градусні морози. Це рослина посухостійка, вона практично не потребує поливу, витримує температуру до 70°С. Олег Демченко згадує, що перші крокуси він вирощував у теплиці, і частину цибулин при пересадці пропустив. Вони перебували влітку в жаркому приміщенні, де температура в деякі дні піднімалася вище 70°С, що не завадило крокусам восени вирости і зацвісти.

Взагалі, крокус пурпурний дивує своєю разючою стійкістю і жагою до життя. Олег Демченко розповідає, що цибулина крокусу, що закотилася під диван, без вологи і практично без сонячного світла проросла і навіть зацвіла в покладений термін.

Шафран не боїться хвороб і шкідників. Тим більше, в нашій місцевості не поширені хвороби і шкідники, здатні завдати якої-небудь шкоди цій рослині, і він абсолютно не потребує обробки отрутохімікатами.

Крокус пурпурний любить добре освітлені ділянки, хоча переносить і півтінь. Для посадки підходять місця на височинах, які забезпечують хороший дренаж. Для шафрану краще нестача води, ніж її надлишок. Бажано, щоб земля була родючою і пухкою, хоча ця рослина невимоглива до ґрунту, і в Ірані і Афганістані, де він найбільше поширений, крокус пурпурний зростає буквально на каменях.

Перед посадкою в ґрунт можна додати трохи піску і, якщо ґрунт зовсім бідний, то бажано внести невелику кількість органіки (повністю перепрілого гною або компостної землі). Кислий ґрунт необхідно провапнувати.

Цибулини висаджують в кінці серпня-на початку вересня. Робити це можна і в травні, але крокус проросте лише, коли температура повітря опуститься нижче 18°С, тобто не раніше початку вересня. При весняній посадці ділянку доведеться прополоти кілька разів влітку, щоб знищити бур’яни. Так що висаджувати шафран навесні недоцільно.

Цибулини закладаються на глибину 15 см, таку ж відстань необхідно витримати між рослинами і рядками. Подальший догляд досить простий: прополювання і помірний полив відразу після посадки, а вже в жовтні можна отримати перший урожай. Правда, за умови, що цибулинки крокусу були не надто маленькі (оптимальна вага садивного матеріалу 10-20 г). Якщо посадили дрібні цибулини, крокуси зацвітуть тільки на наступний рік.

Збирати врожай слід на світанку, якщо стоїть суха погода. Якщо ж у день, коли розквітли крокуси, пішов дощ, то рильця збирають приблизно через годину після закінчення опадів, коли розкриються віночки.

Зібрані рильця потрібно ретельно висушити. Це краще зробити в духовці при температурі не вище 38-40°С. Потім їх слід розкласти в скляні баночки і щільно закрити кришками. У такому вигляді шафран можна зберігати кілька десятків років.

Шафран – багаторічна культура, на одному місці він може рости до 7 років. Вже на другий-третій рік крокус пурпурний розростається так, що заглушає більшість бур’янів в прополці і майже не потребує.

Влітку рослина знаходиться в стані спокою і розквітає в кінці вересня-жовтні. Під час цвітіння крокусів плантація покривається квітками насичено бузкового забарвлення з шістьма пелюстками, спрямованими нагору, причому, з однієї цибулини може вирости кілька квіток. Листя пурпурного крокусу темно-зеленого кольору з білою прожилкою посередині.

Олег Демченко підкреслив, що квітки крокусу пурпурного бувають тільки бузкового кольору. Якщо хтось пропонує крокуси з білими, жовтими або блакитними квітками і стверджує, що це крокус пурпурний – не вірте. Благородну пряність з таких рослин отримати не вдасться, це просто декоративні крокуси, призначені для використання в квітниках і на клумбах. Крім того, крокус пурпурний цвіте тільки восени. Це стосується всіх країн, де він вирощується. Така особливість цього виду. А квітучі восени – це крокуси декоративні.

Розмноження крокусу пурпурного

Надалі шафран можна розмножувати «дітками» і цибулинами, відокремленими від материнської цибулини. В цьому випадку можна навіть не викопувати кущ, а просто його підкопати і відокремити посадковий матеріал. Для рослини це не шкідливо, а навіть корисно. Так вона омолоджується. Цибулини викопують, коли у крокусу пожовкло листя. Посадковий матеріал висушують і зберігають у темному прохолодному місці. З однієї сотки можна отримати 100-200 кг цибулин.

Свій шафрановий бізнес Олег Демченко починав з п’яти соток, за три роки площу під крокуси пурпурові він довів майже до гектара, використовуючи свій посадковий матеріал. У цьому році він почав продавати цибулини крокусів. Їх купують і фермери, і дачники. Хтось купив 10 цибулин і збирається використовувати вирощений шафран на власній кухні, хтось планує влаштувати міні-плантацію і співпрацювати з ресторанами і кафе, поставляючи їм королівську пряність, хто хоче вирощувати крокуси в промислових масштабах. Цибулини поїхали в Вінницьку, Дніпровську, Київську та Харківську області. Вони скрізь взялися і зацвіли в перший раз. А як вони перезимують, буде зрозуміло вже в наступному році.

Застосування

Шафран широко застосовується в кулінарії. Ним фарбують і ароматизують вироби з тіста, креми, десерти, напої, у тому числі алкогольні, ковбаси і сири, додають в плов, бульйони з баранини і ягнятини.

У народній медицині шафран називають ліками від 100 недуг. У світі існує сотні цілющих рецептів на основі шафрану. Олег Демченко поділився одним з них: 0,25 г шафрану залити літром окропу, настояти дві години і процідити. Зберігати настій в холодильнику. Пити тричі на день по одній столовій ложці. Фермер стверджує, що якщо пити такий настій, всі застуди будуть обходити стороною.

Олена БЕРЕЗКІНА,
спеціально для газети “Хазяїн”.
Фотографії з особистого архіву Олега Демченко.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply