Реклама
Home Сад і Город Невідкладні роботи в липні

Невідкладні роботи в липні

Невідкладні роботи в липні

Липень в народі називають «маківкою літа». Саме на цей час припадає пік садово-городніх робіт, адже відбувається формування майбутнього врожаю і збирання ранніх культур. У липні всі роботи на ділянці важливі, але основну увагу слід звернути на головне.

Полив на початку липня потрібен рясний (важливо зволожувати коренезаселений шар ґрунту), але не частіше двох разів на тиждень (якщо немає посухи). Особливо реагують на нестачу вологи зелені овочі, картопля, огірки, кабачки, морква і цибуля.

Воду краще давати по системі крапельного поливу або напуском по борознах. Капусту весь липень можна дощувати.

Регулярно збирають огірки. В цей час огірковим рослинам необхідні поливи (в спеку щодня) і підживлення настоєм гною (щотижня). Крім того, оскільки у огірків корені залягають дрібно, дуже корисні підсипки під рослини компосту і торфу.

Підживлення в цей час особливо важливі. У перцю при нестачі фосфору плоди ростуть повільно, дозрівають нерівномірно, а в їх м’якоті розвиваються жорсткі тканини. Томати при дефіциті калію виходять пустотілими, нерівномірно забарвленими, з білястою, твердою біля плодоніжки м’якоттю. Зеленці огірка при поганому живленні калієм і фосфором і надлишку азоту виходять кривими, з витягнутою основою біля плодоніжки (утворюється так звана ручка). У плодів кабачка при нестачі фосфору і калію розвивається гниль верхівки. На капусті при перегодуванні азотом, особливо коли мало бору і молібдену, розвивається точковий некроз листя і суцвіть. Крім того, качани качанної капусти формуються пухкими, головки броколі та цвітної – дрібними.

Для підживлення в кінці червня використовують розчинні комплексні добрива (їх дають під корінь одночасно з поливом) і хелатні мікроелементи або настій деревної золи (по листю).

Захист. З кінця червня різко зростає загроза виникнення хвороб рослин. Для профілактики їх розвитку, а також при перших ознаках борошнистої та несправжньої борошнистої роси (пероноспорозу) посіви обробляють сумішшю біопрепаратів Алірин-Б і Гамаїр (по 2 таблетки на 10 л води на 1 сотку).

Імунітет рослин можна підвищити, обробивши посадки імуномодуляторами Екогель, Силіплант, Нарцис. Якщо хвороба прийняла загрозливі масштаби, використовуйте препарат Топаз (5 г на 10 л води) або Тіовіт Джет (20 г на 10 л води).

Від шкідників рядки мульчують соломою, над грядками з низькорослими рослинами встановлюють каркас, наприклад дуги, і накривають його сіткою від мух. У теплиці розвішують сині і жовті клейові пастки і ставлять приманки з фруктовим ароматом. Їх періодично оновлюють.

При виявленні гусениць рослини обприскують Бітоксибациліном, личинок і дорослих колорадських жуків збирають вручну, а якщо їх дуже багато – обробляють інсектицидом Фітоверм. Від шкідників допоможуть швидко позбутися препарати Шарпей (універсальний) і Мухоїд (від капустяної, морквяної і цибулевої мухи).

Квіткові китиці пасльонових культур, щоб прискорити їх дозрівання до настання фітофторозу, обприскують витяжкою суперфосфату (50 г на 1 л гарячої води, готовий настій розвести в лійці). У томатів видаляють пасинки, сухе і жовте листя. Щоб плоди не лежали на землі, підв’язують високорослі рослини до опор, китиці з плодами повертають до сонця, підставляючи під них розпірки-рогатки. У баклажанів прищипують верхівки.

Посів. Кінець червня-перша декада липня – час культур другого терміну посіву редьки, ріпи, дайкона, броколі та пекінської капусти. Насіння попередньо прогрівають 20 хвилин в термосі з гарячою (50°С) водою. Потім остуджують, сушать до сипучості та змішують з піском.

На присадибних і дачних ділянках ріпу, редьку і дайкон краще підсівати як ущільнювач по краю грядок з морквою, буряком, пастернаком, кореневою петрушкою, білокачанною капустою, томатом і перцем або їм відводять місце після збирання ранньої картоплі, цибулі та салату-латуку.

Для цього нарізають борозни і ущільнюють ребром дощечки на глибину 0,5 см (для дайкона на глибину 2-3 см). Ріпу сіють за схемою 10х15 см, редьку – 15х20-25 см, дайкон – 25х60 см.

Для літнього посіву використовують такі сорти: ріпи – Петровська 1, 
Місяць, Голден болл (вона ж Золотиста куля); редьки – Бариня, Маргеланська, Зимова кругла біла, Зимова кругла чорна, Нічка, Циліндра; дайкона – Дубінушка, Саша, Руський богатир.

Капусту броколі і цвітну краще вирощувати через розсаду, яку готують з пікіруванням 5-денних сіянців в окремі горщики діаметром 5 см або касети з розміром клітинки 8х8 см. Їх заповнюють ґрунтом з низинного торфу, тирси, коров’яку (7,5:2:0,5), верхового торфу, компосту, тирси, коров’яку (5:3,5:1:0,5) або дернової землі і перегною (1:1).

Рослини тримають при температурі 18-22°С, інакше капуста дасть не качани і головки, а квіткові пагони. На початку липня розсаду за схемою 40х25-30 см розміщують на постійне місце.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply