Реклама
Home Ферма Птах Гуси Лінда дають до 12 кг м’яса

Гуси Лінда дають до 12 кг м’яса

Гусенок
Гусенок

Читати російською мовою

Гуси Лінда дуже красиві птахи, які дають цінне смачне м’ясо, пір’я і пух. Вони білого кольору, великі і сильні. Люблять простір і воду. Не проти і попустувати. Порода користується попитом. А нам про неї розповідає власниця з Баришівки Київської області Христина Кривошлик.

– Серед іншої птиці розводжу і гусей породи Лінда. Їх вивели в Нижньогородської області шляхом схрещування місцевих курей з китайською породою. Потім у поліпшенні породи брали участь ще кілька порід. Ось так вони і з’явилися. Мені захотілося в свій час мати багато птиці різних порід. Переїхала зі столиці, де продала трикімнатну квартиру, а в Баришівці купила будинок. Правда, тепер мені вже мало простору. Адже у мене всього 2 сотки землі і для бізнесу мало простору. На сьогоднішній день у мене є в загальній складності 200 каченят та гусенят. А їм місце надано у прибудові до будинку, де утримуються вони та інкубатори, в яких вилуплюються й інші пташенята.

– Розкажіть детальніше, що це за гуси ліндівської породи. 

– Це досить великий птах, білого забарвлення. З подовженою статурою і своєрідною лобовою шишкою. Дзьоб і лапи у гусей помаранчеві, різної інтенсивності. Темні очі невеликих розмірів. В основному птиця утримується, звичайно ж, для того, щоб забезпечити себе м’ясом. А м’яса вони дають багато. Вже у два місяці пташенята гусей важать
4 кг. Дорослий самець може важити понад 8 кг, самка – від 7. Птах неконфліктний і добре уживається з представниками інших порід. І взагалі – це доброзичливі і допитливі птиці, знайомляться з іншими птахами і людьми. А ще вони люблять політати. Все їм крила хочу підрізати.

– Чим ви їх годуєте і як утримуєте на своїх 2 сотках?

– У мене їх небагато. В основному тільки породисті виробники, від яких отримую потомство, кладу їх яйця в інкубатор. З них вилуплюються пташенята, яких реалізую всім бажаючим мати цих гусей. (При мені приїхала пара з немовлям, які прикупили собі гусенят). З перших днів життя і всі наступні місяці до дорослішання годую гусенят спеціальним кормом і даю чисту воду. Але дорослі птахи і пташенята утримуються в різних місцях. Пташенята, як я вже і казала, у прибудові до будинку. А дорослий птах у мене на вигулі.

Маленькі пташенята дуже вимогливі до того, яка температура в приміщенні, потрібно дбати, щоб не було протягів і завжди була свіжа вода та чиста суха підстилка в приміщенні. Температура для них повинна бути не нижче 25°С. Вони добре переносять тепло, але бояться холоду поки ще маленькі. Потім, коли виростуть, то можуть навіть зимувати на вулиці, збиваються в купу і ночують на дворі навіть у сильні морози. Але найкраще, звичайно, їм будувати пташник. Вони живуть спокійно і в неутепленому сараї, коли дорослі. Єдина умова для їх утримання, відсутність протягів.

Але вони страждають, коли мало місця. Тому пташник повинен мати хороший вигул. Він повинен примикати до водоймища з проточною водою або хоча б потрібно облаштувати штучну водойму. В крайньому випадку, великий таз з водою, звідки гуси могли б пити воду. Вона повинна бути свіжою. А в закритому пташнику гуси повинні мати по 1 кв. м на 1,5 птиці. Менший простір негативно позначається на продуктивності гусей. Вони можуть захворіти і перестати нестися.

Освітлення приміщення є важливим чинником для того, щоб продуктивність гусей була високою. Для того щоб продовжити світловий день взимку, використовують штучне освітлення, продовжуючи день до 12 годин, тому що при 7-годинному дні вони перестають відкладати яйця. Гусенятам у 10-20 днів потрібний 16-годинний світловий день. Потім день трохи зменшують.

Годую особисто я своїх гусей покупним концентрованим бройлерним кормом. Даю вітаміни. Вода в поїлках свіжа. Але можна годувати гусей, які утримуються на вільному вигулі і травою, зерном, мішанками. Влітку на їх утримання йде ще менше грошей, так як вони можуть щипати траву або плавати в озері і ловити там всяку живність.

– Що можна розповісти про їх продуктивність?

– Це досить великі гуси. Їх вага може доходити до 12 кг. У мене одна грудинка якось мала вагу 1,5 кг. Птах скоростиглий. В період зрілості пташенята вступають в 8 місяців. А в перші 2-3 місяці вони вже важать приблизно 4 кг. А в 5-7 – м’ясо дуже смачне, ніжне. Кількість яєць від однієї гуски від 50 до 65 штук на рік. Зазвичай вони несуться навесні. Вага яйця становить 150-170 г. Понад 90% усіх яєць запліднені. Таким чином, від однієї гуски за рік можна отримати від 45 до 60 гусенят. Гуски є прекрасними квочками і можуть стежити самі за своїм потомством. Пам’ятайте, що для того, щоб вони добре неслися, необхідно давати птахам достатню кількість кормів, збагачених кальцієм і зелень. Птах відрізняється прекрасним апетитом.

– До яких хвороб схильні гуси цієї породи, і як можна уникнути зараження?

– Якщо за гусьми, та й за будь-якою іншою птицею, доглядати неправильно, то вони можуть хворіти. Для того, щоб цього не траплялося, треба дбати про те, щоб пташник був чистим, птах вакцинованим і мав достатньо життєвого простору. Перед заселенням в пташник молодняку гусей його необхідно обробити. Змінюється повністю підстилка, дезінфікується все приміщення.

Гуси схильні до вірусного ентериту. Тому вже в перші тижні після вилуплення пташенята від нього вакцинуються. Також вони схильні до таких захворювань, як: сальмонельоз, пастерельоз, аспергільоз і гіменолепітоз. І якщо з’явилася хвора птиця, її потрібно ізолювати, і дезінфікувати приміщення.

І на останок рецепт гусака шматочками в рукаві від Христини Кривошлик.

Інгредієнти

  • Один гусак, картопля – 6-8 шт.,
  • морква – 1 шт.,
  • яблука – 3-4 шт.,
  • сіль – за смаком,
  • лавровий лист – 1 шт.,
  • перець чорний мелений,
  • прованські трави.

Спосіб приготування

Гусака обскубати і добре вимити. Нарізати шматочками. Всі шматочки натерти сіллю і спеціями. Нутрощі не чіпати. Лапи і голову також. Порізати шматочками свіжі яблука і моркву. Всі інгредієнти помістити в рукав для запікання. Покласти його, зав’язавши добре, в духовку, розігріту до 180°С на годину. Через годину вийняти рукав з духовки і розрізати його. Викласти на блюдо почищену і посолену картоплю і тушкувати все разом в духовці ще годину.

Приємного апетиту!

Розмовляла Тетяна ФЕДЯЙ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply