При яких хворобах
застосовуються виноградні кісточки,
чим вони корисні?
Як з них приготувати ліки
в домашніх умовах
(олію, настоянку та ін.).
Л. Г. ЗАТЕШНА.
Пирятинський р-н
Полтавської обл.
Зміст
– Просто подрібнене виноградне насіння вираженим лікувальним ефектом не володіє, – пояснила лікар-гастроентеролог з Донецька Вікторія Обережко. – Тому їсти ягоди разом з кісточками не має сенсу. До того ж таким чином можна спровокувати запалення апендикса. Але от приготувати з них спиртовий настій і виноградну олію цілком можна, вони стануть в нагоді в домашній аптеці.
Готуємо олію
Виноградні кісточки (бажано з повністю доспілих ягід, так як в цьому випадку вихід олії буде більше) миють і висушують у духовці при температурі не більш 40-45°С. При цьому їх часто треба ворушити. Потім їх подрібнюють за допомогою м’ясорубки, поставивши найбільш дрібну решітку, або – в кавомолці «в пил».
Масою заповнюють півлітрову банку «по плечики», трохи утрамбувавши, і заливають рафінованою соняшниковою олією. По мірі вбирання олію додають. Добре увібравшись, олія повинна покривати масу на 0,5-1 см. Закривши кришкою, відправляють на тиждень в холодильник. Проте раз у два дні суміш слід помішувати. Через тиждень суміш віджимають через щільну марлю в два шари і відстоюють, поставивши на 2-3 дні в холодильник. Нагорі збирається прозора виноградна олія зеленуватого кольору. Її обережно, намагаючись не збовтати, зливають у пляшку, щільно закривають і зберігають у прохолодному, темному місці. Так отримують виноградну олію високої якості, яку можна застосовувати в медичних, косметичних та кулінарних цілях.
Якщо виноградні кісточки залити такою олією і повторити всю процедуру, вийде більш концентрована олія. А якщо залити соняшниковою олією вже віджаті вичавки і зробити все спочатку, отримаємо менш якісну олію. В холодильнику її можна зберігати протягом року.
Про користь олії
- При варикозному розширенні вен рекомендується змащувати їх олією виноградних кісточок легкими масажними рухами, починаючи від кінчиків пальців і до стегон. Одночасно приймають олію всередину один раз на день по десертній ложці.
- Виноградна олія містить велику кількість вітаміну Е – це найбільш сильний природний антиоксидант. Він уповільнює процеси старіння. Добова доза – одна столова ложка. При вживанні олії знижується рівень холестерину в крові, зміцнюється імунітет. Її приймають для профілактики холециститу, цирозу печінки, утворення каменів у жовчному міхурі. Приймати по 1-2 чайних ложки за півгодини до їди 2-3 рази на день.
- Для очищення організму передбачений курс: починати з двох крапель 3 рази на день до їди, і збільшувати в кожен прийом на одну краплю. Довести до 25 крапель. У такому дозуванні приймати протягом двох тижнів. Потім знову знижувати по одній краплі за прийом, поки не дійде до двох крапель.
- При запорах рекомендується пити олію виноградних кісточок вранці на голодний шлунок: одну столову ложку за годину до сніданку, запиваючи склянкою води.
Готуємо настоянку
100 г кісточок заливають 0,5 літра горілки або самогону і настоюють 21 день в темному місці, періодично струшуючи. Після закінчення цього терміну вміст проціджують.
Для чого корисна настоянка
- Застосовують для регулювання кров’яного тиску, зміцнення стінок судин. Вона благотворно впливає на сон і імунітет. Приймати по одній краплі на день під час їжі – п’ять днів. Потім на п’ять днів потрібно зробити перерву. Або – за такою схемою: через день протягом місяця з подальшою двох-тримісячною перервою.
- Настоянка корисна і для сітківки ока. Вона знімає напругу при роботі за комп’ютером, прискорює відновлення нормального зору після яскравого світла.
- Для очищення судин: пити по 1 столовій ложці тричі на день до їди.
Готуємо водний відвар
У народній медицині подрібнені кісточки використовують і у вигляді водного відвару. Беруть з розрахунку 1:10 (води).
Ефект відвару
- Використовують при хронічних холециститах і сечокам’яній хворобі, як протикашльовий і відхаркувальний засіб.
- Ефективним сечогінним засобом при порушенні обміну щавлевої кислоти вважається наступний відвар. Неповну столову ложку насіння заварюють склянкою окропу, прогрівають на водяній бані 20 хвилин, проціджують і приймають по столовій ложці три рази на день до їди.
- Антиоксидантний чай. Чайну ложку кісточок (попередньо обсмажити і розмолоти в кавомолці) залити склянкою окропу і настояти, як чай. Пити по півсклянки за півгодини до їди.
На кісточках можна… спати
Мішечки, наповнені кісточками винограду – ще й вельми приємна річ. Їх можна змішати з насінням льону. Якщо розігріти такий мішечок, він буде поширювати незвичайний аромат, що нагадує запах свіжоспеченого хліба, надавати виражений розслаблюючий і снодійний ефект. Тепло, яке йде від розігрітого мішечка, знімає різні спазми і зменшує біль.
Корисно перебирати невеликий теплий мішечок з виноградними кісточками в руках. Він буде прогрівати і розробляти суглоби кистей рук. Гарячий мішечок, прикладений до потилиці, на грудну клітину, до області стоп знижує артеріальний тиск. Якщо ж охолодити його і прикласти до області лоба і скронь, це зменшить головний біль при високій температурі.
Коли слід відмовитися від лікування кісточками
- Протипоказаннями до виноградолікування взагалі і кісточками, зокрема є: цукровий діабет, ендокринне або гіпофізарне ожиріння, виразкова хвороба шлунка, порожнини рота, стравоходу, ускладнення після операції на шлунку, ехінокок печінки та інших органів, емпієма жовчного міхура, цироз печінки з асцитом або жовтяницею, хронічне захворювання нирок.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Лоза спить, прохання не турбувати
- Розкорчування старих кущів винограду
- Бюджетне укриття лози
- Дівочий виноград