Посадка озимого часнику. Як все правильно зробити

0
106
Посадка озимого чеснока. Как всё правильно сделать

Читати російською мовою

Зміст

  1. Коли висаджувати
  2. Підготовка посадкового матеріалу
  3. Готуємо ділянку
  4. Правила посадки
  5. Особливості догляду 
після посадки

Озимий часник приваблює своїми смаковими властивостями, він врожайніший за ярий та має крупніші цибулини і зубки. А ще його цінують за простоту в догляді. Широко відомі такі озимі сорти: Український білий, Комсомолець, Алькор, Добриня, Парус, Білоруський, Дубковський, Ювілейний грибовський. За умови дотримання всієї агротехніки вони зарекомендували себе високими врожаями, стійкістю до хвороб та тривалим зберіганням.

Коли висаджувати

Цей овоч саджають у жовтні-листопаді – орієнтовно за місяць-півтора до настання стійких холодів. Конкретної дати вам ніхто точно не скаже – все залежить від погоди. Але до морозів він повинен встигнути добре вкоренитися.

Звісно, можна посадити часник раніше, як роблять деякі господарі. Але тоді він не лише вкоріняється, а й дає паростки, які замерзають при перших сильних заморозках. Адже часто він проростає до того, як випаде сніг.

Надто пізня посадка призводить до вимерзання часникових зубців без коренів у ґрунті.

Підготовка посадкового матеріалу

Урожай озимого часнику залежить від якості посадкового матеріалу. Часник зберігають цілими голівками. Розривати їх на зубки краще безпосередньо перед висаджуванням у землю, щоб не пересихала та не ставала коричневою нижня частина зубків, звідки утворюється коренева система.

Потрібно намагатися не ушкоджувати покривну луску зубка. Зубці мають бути цілі, без деформації та слідів цвілі. Якщо денце зубка кришиться чи відшаровуються лусочки – 
такий посадковий матеріал варто відбракувати, бо врожаю з нього не буде. Велику часникову головку дають тільки великі та середні зубки. Якщо часнику потрібно багато, дрібні можна посадити окремо.

Озимий часник буває двох основних видів: стрілкуючий та нестрілкуючий. Останній збережеться добре лише при правильному догляді, вчасному зборі врожаю і зберіганні при низькій температурі. Проте він схильний до зараження вірусними захворюваннями. Як результат – слабшає і повністю вироджується. Тому цей вид часнику не надто поширений.

Стрілкуючий часник дає значно вищі врожаї. Його головки можуть досягати 150 г. Зберігається довше. Рідко вироджується, але легко оновлюється за допомогою бульбочок. Його частіше використовують в кулінарії.

Для знезараження посадкового матеріалу зубки попередньо варто обробити розчином Фітоспорину. Їх достатньо потримати у ньому 5-6 хвилин. Для кращого ефекту можна полити цим розчином землю – щоб у випадку несприятливої осені не розвинулися якісь патології та хвороби. Знезаражені зубки навесні проростуть здоровими паростками.

Ефективними від зараження рослин хворобами є соляний та мідного купоросу розчини. Соляний готується так: у 5 л води розчиняють 3 ст. ложки солі, замочують зубки на 2 хвилини, а потім опускають у розчин мідного купоросу (у пропорції 1 ч. ложка на 10 л води) також на 2 хвилини. Після такого замочування зубки промивають чистою водою і злегка підсушують. Ще один давній метод – у рожевому розчині марганцівки потримати зубки протягом 12 годин. Висушувати після марганцівки їх не потрібно, можна відразу ж саджати.

Посадковий матеріал необхідно оновлювати з періодичністю 3-5 років. Інакше з кожним роком часник буде все дрібнішим.

Готуємо ділянку

Вона має бути з родючим і достатньо зволоженим ґрунтом. Озимі сорти вологолюбні та дуже чутливі до зниження вологості верхнього шару ґрунту. Оптимальний варіант при виборі ділянки під озимий часник – 
глибоке залягання підземних вод.

Ділянка з часником не має затоплюватися під час зимової та весняної відлиги, вода тут не повинна застоюватися. Інакше часник буде загнивати та уражуватиметься грибком. Земельний наділ для часнику має бути сонячним і не притінятися кущами або деревами, бо це позначиться на кількості та якості врожаю.

Напередодні підготовки ділянки з неї прибираються всі корені від попередніх рослин та видаляються бур’яни. Часник любить нейтральні та з слабкою кислотністю ґрунти. Землю з високою кислотністю треба вапнувати.

Ґрунт при перекопуванні удобрюють перегноєм або компостом з розрахунку 2-4 кг на 1 мл, суперфосфатом (40 г на 1 мл), хлористим калієм (10 г на 1 мл). Скопувати місце під часник слід на повний штик лопати, водночас вносячи добриво. Свіжу органіку часник не любить, бо вона провокує грибкові захворювання. Додавання у ґрунт деревного попелу сприяє відмінному врожаю. Якщо земля надто суха, її варто полити.

В ідеалі підготовлена ділянка має відпочити щонайменше два тижні – земля повинна улягтися.

Такі добрива під часник цілком достатньо внести один раз восени, щоб вистачило на зиму для нормального розвитку цієї городньої культури.

Важливим при посадці часнику є дотримання сівозміни. Його не можна садити там, де він вже ріс рік чи два, бо залишаються хвороби, притаманні часнику. Погані попередники – цибуля, помідори, картопля. Ці рослини залишають після себе захворювання або мікроорганізми, які їх породжують.

Недотримання сівозміни може призвести до масових захворювань часнику та низького врожаю. Найкраще часник росте після злакових культур, огірків, ранньої капусти, перцю, кабачків, баклажанів, патисонів, гарбузів, бобових, зелені.

Добре сусідство часника із ягідними культурами: малиною, полуницею, аґрусом. До того ж часник відлякує гусениць і слимаків.

Правила посадки

Посадкові зубки втикають у землю приблизно через 10-15 см один від одного рядками, відстань між якими має бути 20-25 см. Зубки саджають неглибоко – приблизно 8-10 см. Глибока посадка нерідко призводить до того, що зубчики починають нарощувати бічні корені, головки розсипаються. Від цього якість врожаю втрачається. Мілка посадка може спричинити вимерзання у зимовий період або при весняних заморозках.

Ґрунт має бути пористим. Коли у ньому є кисень, рослини швидше і якісніше отримують поживні речовини та активніше ростуть. Навіть якщо ділянка невелика, близько один до одного зубки саджати не варто, тому що часник для нормального росту й розвитку має отримувати світло, кисень, а коренева система кожної рослини не повинна перетинатися між собою – щоб не відбирати у сусідів корисні речовини. Часник росте на 35-40 см у корінь, а на глибині 10 см розгалуджується.

При посадці у борозенки на дно бажано насипати трохи крупного піску або деревного попелу. Такий шар дозволяє уникнути загнивання зубчиків. Зубчик щільно має стикатися з ґрунтом у вертикальному положенні, щоб після приспання землею він не змістився, а почав швидко й правильно вкорінюватися.

Особливості догляду 
після посадки

Отже, озимий часник посаджено. Після цього не зайве провести мульчування. Воно забезпечить необхідний захист від морозів. Товщина покривного шару – 2-3 см. Найкраще для цього підходить торф або тирса. Нерідко використовують ялинкове гілля, солому або перепрілий компост.

Ні в якому разі не можна використовувати свіжий перегній – надлишок азоту стане згубним для озимого часнику.

А от чим старіший перегній, тим товстішим шаром його можна насипати поверх ділянки. Минулорічний перегній розсипають шаром у 2 см, а позаторішній – 5 см. Це ще й підживлення для посадкового матеріалу. Незалежно від обраного виду мульчі, її завдання – захистити від великих морозів та затримати сніг на ділянці. Для цього на ділянці розкладають ще й хмиз.

Опале листя також часто використовують як матеріал для мульчування. Його кладуть шаром приблизно 10 см. А щоб листя не розліталося при сильному вітрові, придавлюють зверху стеблами кукурудзи, сухими гілками дерев. Важливо знати, що листям дуба і тополі мульчувати ніякі культури не можна – вони шкідливі для рослин та псують ґрунт.

Замульчовані рядки у посушливу осінню погоду можна поливати. Але робити це варто не більше одного разу на тиждень. Рослини зможуть правильно розвиватися, адже не відчуватимуть нестачі вологи.

Навесні укриття потрібно зняти, щоб часник не запрів. При появі паростків слід провести перше розпушування, аби дати кореням необхідний кисень.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя