Озимі сидерати

Озимые сидераты
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

До кінця жовтня на звільнених грядках все ще можна посіяти сидерати, які до весни збагатять ґрунт корисними речовинами і поліпшать його структуру. При посіві в цей період сидерати встигнуть тільки зійти, а нарощувати зелену масу будуть наступної весни. Для підзимового посіву підійде озиме жито, озимий ячмінь, вика, люпин, фацелія.

Місце для посіву звільніть від рослинних залишків. Важкі ґрунти, з щільною структурою, попередньо перекопайте і вирівняйте граблями. Якщо земля сильно виснажена, то перед посадкою обов’язково внесіть фосфорно-калійні добрива, розсипавши гранули по поверхні ґрунту.

Для посадки насіння на невеликій відстані одне від одного зробіть неглибокі (2-3 см) борозенки і полийте їх водою. Потім посійте насіння і засипте його землею. Або просто розподіліть насіння по підготовленій ділянці і закладіть в ґрунт граблями. Після чого полийте засіяну ділянку водою. Насіння не шкодуйте, сійте густо, щоб після сходів утворився справжній зелений килим.

При сприятливих умовах сходи з’являться протягом 10-14 днів. Якщо не буде дощів, забезпечте рослинам достатній полив.

Озимі сидерати добре переносять зиму і навесні, з настанням відлиги відразу підуть у ріст. Коли рослини по весні досягнуть у висоту 20-25 см, їх потрібно скосити і залишити лежати на землі, а перед висадкою основних культур землю або перекопати, або залишити як мульчу, підгрібаючи потім до висаджених рослин.

Якщо земля на вашій ділянці виснажена і має кислу реакцію, то скошену навесні зелень не варто закладати в ґрунт. Органічні залишки не зможуть швидко перепріти і будуть закисати. Це не піде на користь врожаю.

В такому випадку краще зелень зібрати і відправити на компостну купу або використовувати як мульчуючий матеріал.


Прибираємо квасолю правильно

Квасоля, навіть пізня витка, вже у більшості прибрана. Однак на грядках досі стирчить її бадилля, яке є цінним добривом. Але, на жаль, багато хто цього не знає і при збиранні квасолі бадилля спалює, та ще й вириває самі рослини з землі разом з корінням.

Цього робити не варто з кількох причин. По-перше, видаляючи коріння квасолі з землі, ви втрачаєте цінне природне добриво. На коренях квасолі є невеликі бульби, в яких живуть корисні бактерії, які збагачують ґрунт азотом і перегноєм.

По-друге, якщо збирання бадилля йде одночасно зі збором врожаю, при висмикуванні квасолі разом з корінням ви забруднюєте нижні боби, які в цей момент притрушуються землею, а частина з них від струсу може опасти на землю. Це втрата врожаю, хоч і невелика.

Крім того, у витких сортів коренева система, що залишилася, може дати другий урожай. Якщо квасолю прибирають в липні, потрібно після прибирання полити грядки і внести на них золу. Рослини підуть в ріст, зацвітуть і дадуть урожай зелених бобів.

Квасолю потрібно зрізати до кореня разом з бобами. Потім рослини можна зв’язати в пучки і підвісити під дахом. Коли листя почнуть засихати і опадати, підійшов час лущити квасолю. Боби без листя перекладають в мішки і вибивають зерна квасолі палицею.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном,
м. Харків.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ