Нагідки або календула: властивості, агротехніка, сорти, рецепти

0
271
Садовый «барометр»

Читати російською мовою

Один тільки погляд, кинутий на нагідки,
проганяє поганий настрій і зміцнює зір.
(Зі старовинної книги).

Ця квітка оповита таємницею походження назви. Одні вважають, що вона походить від латинського слова «календа» (давньоримська назва першого дня кожного місяця), у інших же існує думка, що квітка нагадує розпечене залізо і походить від слова «калити». А назву «нагідки» рослина отримала за схожість з кігтиками птахів.

Календула (нагідки) – багаторічні та однорічні рослини, що відносяться до родини Айстрові роду Календула, налічують близько 20 видів. Особливо популярна календула лікарська, яка росте як однорічник. Рослина висотою до 60 см, квітки оранжеві і жовті, суцвіття являють собою розетку діаметром 5 см. Листки злегка клейкі, зелені, овальні, опушені волосками. Цвіте все літо з червня до заморозків.

Символ щастя на сторожі здоров’я

Напевно, багато хто знає, що календула – лікарська рослина, але не всім відомо, наскільки обширна її сфера застосування. Протягом всієї історії її рекомендували як рослину, здатну поліпшити зір, вирішити проблеми з кишечником, надати бадьорості тілу і зняти втому. У Стародавній Греції препарати з квіток використовували як кровоспинний і жовчогінний засіб. У Середньовіччі застосовували для зниження кров’яного тиску, поліпшення серцевої діяльності, нею лікували опіки та обмороження.

У сучасному світі календула входить до складу різних настоянок і мазей, нею лікують багато захворювань без ризику побічних ефектів, тому її можна придбати в аптеці без рецепта. Вона має протизапальну дію і при зовнішньому застосуванні сприяє загоєнню ран. Внутрішньо квітка допомагає, головним чином, в лікуванні шлунково-кишкового тракту. Календулу призначають при захворюваннях селезінки і виразкової хвороби. Вона також виліковує ангіну і катар верхніх дихальних шляхів. Відвар з календули, кропиви і цибулевих оболонок (в рівних частинах) попереджає випадання волосся і позбавляє від лупи.

Нагідки, завдяки наявності ефірних олій, мають гострий терпкий аромат, тому їх використовують у багатьох рецептах. Вони йдуть у вигляді приправи до салатів і перших страв, застосовуються в хлібопеченні для додання забарвлення тісту, за їх допомогою ароматизують масло і сир. Також їх використовують для приготування напоїв, а на зиму маринують квіткові кошики.

Нагідки оживляють сад своїми виразними квітками. Крім того, календула з успіхом використовується в контейнерному озелененні. Багато садівників вирощують нагідки в горщиках через рясне і тривале цвітіння.

Календула вважається народним «барометром»: якщо зі сходом сонця квітки повністю розкрилися, це вказує на те, що день буде ясним, якщо ж закриваються раніше покладеного часу – погода зіпсується.

Агротехніка вирощування

Нагідки можна сіяти ранньою весною прямим посівом в ґрунт або ж через розсаду (насіння проростає через 8-10 днів). Насіння має хорошу схожість. Після першої посадки зазвичай самовисівається, але не до таких масштабів, щоб принести клопоти садівникові. Календула адаптується до більшості ґрунтів, але краще багаті органікою і добре дреновані. Календула буде цвісти найкраще, якщо їй вибрати сонячне місце розташування.

Чим спекотніше клімат, тим більше вологи буде потрібно вашим квітам. Чим більше квіток ви зрізуєте, тим більше нових буде викидати рослина. Цвітіння сповільнюється в спекотні місяці і як тільки температура спадає, квіти немов оживають і починають рясно цвісти до самих заморозків.

Догляд звичайний: розпушування, прополка, полив і підживлення комплексним добривом. Календула – стійка рослина і практично не піддається захворюванням і нападкам шкідників, але все ж її може пошкодити попелиця. Для її знищення готують настій з цибулиння, часнику, гірчичного порошку і обприскують рослини.

Збирати квітки календули для подальшого використання слід після сходу роси. Збирайте квітки, коли вони повністю розкриті. Відріжте або зірвіть квіткові головки, розкладіть їх на аркуші паперу в тінистому сухому місці. Час від часу перевертайте, поки вони повністю не висохнуть. Висушені квітки треба розкласти в паперові пакети і зберігати в сухому приміщенні протягом року.

Сорти

Мовчазна краса (Pacific Beauty) – посухостійкий сорт традиційних жовтих і помаранчевих кольорів, висотою до 50 см.

Щербет Фізз (Sherbet Fizz) – рожеві квітки з темно-червоним відтінком.

Смола (Resina) – високоросла рослина, квітки жовті зі світлозабарвленою серцевиною. Цей сорт містить максимальну кількість смол і часто використовується для приготування олій і настоянок.

Радіо (Radio) – квітки незвичайної форми (закручені), яскраво-помаранчеві.

Циганське свято (Fiesta Gitana) – компактна низькоросла рослина, висотою 30 см. Квітки яскраві, махрові, використовується для оформлення клумб, квітників і як горшкова рослина.

Людмила КУРГАН.

Рецепт мазі з календули

Готують її зі смальцю, вазеліну або будь-якого іншого жиру. Ця мазь застосовується при ударах і багатьох проблемах зі шкірою. Має протизапальну дію і сприяє загоєнню ран.

Для приготування мазі нагрівають 250 г чистого сала, додають жменьку календули (подрібнене листя, квітки, стебла). Після чого суміш розтирають, потім дають їй охолонути. На наступний день мазь знову нагрівають, проціджують через марлю, перекладають в скляну ємкість і зберігають в холодильнику.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: