Free Porn
xbporn

1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet وان ایکس بت 1xbet 1xbet سایت شرط بندی معتبر 1xbet وان ایکس بت فارسی وان ایکس بت بت فوروارد betforward سایت بت فوروارد سایت betforward 1xbet giriş
Реклама
Home Сад і Город Земля Як правильно удобрювати золою?

Як правильно удобрювати золою?

Как правильно удобрять золой?

Читати цю статтю на русском языке

Те, що зола є добривом, знають всі, але які рослини нею можна підживлювати і, головне, як зберегти цінні мікроелементи в золі – тема поки незаяложена. Про це ми поговорили з агрономом П. А. ЛАГУТОЮ, який є практикуючим фахівцем у сфері агрохімії.

– Скажіть, будь ласка, що такого є в золі, що її настійно рекомендують використовувати в якості добрива?

– Справа в тому, що в золі є маса мікроелементів, які необхідні рослинам для нормального росту. Це, насамперед, калій, а також магній, кальцій, залізо, фосфор, кремній, сірка, марганець, бор та ін. Не менш важливий і той факт, що ці мікроелементи в золі знаходяться у формі, яка найбільш доступна рослинам для всмоктування.

– Чи вся зола підходить для саду та городу?

– Ні, не вся. Не можна вносити в землю спалені газети, журнали, іншу друковану продукцію, поліетиленову плівку, а також золу від побутового сміття. Ґрунту потрібна зола деревна.

Листяні породи дерев після спалення дають золу з 14-20%-вим вмістом калію. Сухе листя і трава ще більш багаті на цей цінний мікроелемент, а після спалювання виноградної лози і стебел соняшника в згорілому залишку буде близько 40% калію. А ось після згоряння соснових і ялинових дров калію зовсім небагато – від 3% до 7% (зате хвойна зола дуже багата кальцієм і фосфором). Якщо ж говорити про торф’яну золу, то поживної цінності вона практично не має і використовується тільки для розкислення ґрунту.

– Кажуть, що золу найкраще розсипати по снігу, чи так це?

– Для залуження ґрунту і його розпушення – так, найкраще по снігу. При таненні він захопить золу вглиб і знизить кислотність ґрунту. Також по снігу посипають золою в місцях, де великі замети (для їх більш швидкого танення навесні).

Але слід пам’ятати, що мокра зола дуже швидко втрачає калій, тому якщо говорити не про розкислення, а про удобрення ґрунту, краще все-таки внесення золи під перекопування або відразу в лунки.

Ще один варіант: позакореневе підживлення. На обробку зольним розчином по листу виключно добре реагують полуниця, смородина, малина та виноград: різко підвищується урожай і стійкість цих культур до хвороб.

– А як правильно вносити золу, в яких дозах?

– Зольний розчин для обприскування листя готують на відстояній воді кімнатної температури: 250 г золи настоюють 2 години у 10 л води, кілька разів при цьому розмішують, а потім проціджують. У спеку обприскувати не можна через небезпеку отримання рослинами опіків.

Якщо хочете внести золу прямо в лунки, то обов’язково змішайте її з землею і вже тоді садіть розсаду. Норма внесення – від 1 до 3 ст. ложок на 1 рослину. Під капусту вносьте золу обов’язково – тоді не буде проблем з килою і чорною ніжкою.

Під час утворення зав’язей можна посипати золою пристовбурні кола дерев і кущів, злегка прикопавши її.

Під огірки 3-4 рази за сезон також корисно вносити золу (200-300 г на 1 кв. м), ближче до коріння.

Міжряддя цибулі, часнику, моркви і буряка прокидайте золою кілька разів за період вегетації, змішавши з землею за допомогою сапи, або відразу проливши водою. Розрахунок: 2 склянки на 1 кв. м площі.

Важливо! Там, де ви розсипали гній, золу не вносьте: мікроелементи в такій суміші зв’язуються в сполуки, які недоступні для вбирання рослинами.

– А чи є рослини, яким зола протипоказана?

– Так, це культури, які потребують кислого ґрунту. Журавлина, лохина і брусниця на золу зреагують припиненням росту. Азалії, рододендрони і камелії просто перестануть цвісти. Квасоля зіщулиться і буде погано розвиватися, а редиска, ріпа і редька підуть в стрілку.

– Павле Анатолійовичу, дякую вам за такі детальні поради. Що б ви хотіли побажати читачам нашої газети?

– Щоб вони любили землю, а вона вдячно відгукувалася на працю, а ще здоров’я і довголіття!

Бесіду вела наш позаштатний кореспондент
Лариса ПРОКОПЕНКО.
Агроном Павло ЛАГУТА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Також читати:

NO COMMENTS

Оставьте ответ Cancel reply