Догляд за картоплею від посадки до прибирання

Догляд за картоплею від посадки до прибирання
Реклама

Зміст

  1. Основні етапи розвитку
  2. Температурний чинник
  3. Картопля любить світло
  4. Насичуємо повітрям
  5. Картопля хоче пити!
  6. Підживлення
  7. Боротьба зі шкідниками

Бутонізація і цвітіння картоплі – найвідповідальніші етапи в житті овочівників. Адже саме в цей період відбувається формування і зростання бульб.

Основні етапи розвитку

У розвитку картоплі умовно виділяють 5 основних періодів.

  • Перший – від проростання бульб до появи сходів.
  • Другий – від появи сходів до початку формування бутонів. В цей період йде активне формування стебел, листя і кореневої системи.
  • Третій – від появи бутонів до цвітіння рослин. Перший період формування столонів (потовщень на коренях). Досягнувши певного розміру, останнє міжвузля столона потовщується і утворюється молода бульба. Утворення бульб починається через 3-5 тижнів після появи сходів. Зазвичай одне стебло утворює від 2 до 5 бульб, а їх маса коливається від 90-100 до 350-400 г. Так, від одного зайвого стебла в кожному кущі можна отримати додаткову кількість бульб, тому так важливо зберегти кожне стебло. У цей період триває інтенсивне зростання бадилля, рослини вимагають найбільшої кількості вологи і елементів живлення.
  • Четвертий період охоплює цвітіння і триває до припинення приросту бадилля, практично до початку його в`янення. В цей час відбувається найбільш інтенсивний приріст маси бульб і формується до 65-75% кінцевого врожаю.
  • П’ятий період – від припинення приросту бадилля і початку його відмирання до фізіологічного дозрівання бульб. Приріст бульб ще триває, але менш інтенсивно, ніж в четвертий період. З в’янучого бадилля значна частина поживних речовин переходить у бульби. Завершується накопичення в них поживних речовин, вони досягають фізіологічної стиглості і переходять в стан 
спокою.

Безумовно, 3 і 4 етапи – основні в життєдіяльності картоплі, адже в цей час йде закладення і формування бульб. А для того, щоб бульби добре формувалися, картоплі необхідні повітря, світло, вода і багато поживних речовин. Саме ці фактори і є домінуючими при утворенні та рості бульб.

Температурний чинник

Картопля – культура помірного клімату. Ростові процеси сповільнюються при температурі ґрунту не нижче 7-8°С і вище 25°С. Оптимальна для бульбоутворення температура ґрунту – 15-19°С. При температурі нижче 6°С і вище 23°С приріст бульб різко зменшується, а при температурі вище 30°С зазвичай припиняється. У такі періоди посилюється інтенсивність дихання, витрата вуглеводів перевищує їх накопичення, що затримує бульбоутворення.

На жаль, активно впливати на температурний фактор картопляру не під силу. Єдине, що він може зробити – це в спеку притіняти картоплю в період закладення і формування бульб і підбирати сорти, стійкі до підвищених температур, наприклад, Слов’янка, Розара, Мінерва, Пікассо, Невський, Волжанин та ін.

Картопля любить світло

Картоплю справедливо вважають світлолюбною рослиною. При нестачі світла у неї жовтіє бадилля, стебла витягуються, рослина стає слабкою, у неї затримується цвітіння і закладення бульб. Так що при загущених посадках неможливо отримати хороші врожаї.

Разом з тим, надмірно розріджені посадки також не сприяють отриманню великих врожаїв і високої якості бульб. Оптимальні відстані при посадці між рядами: для ранніх сортів – 60 см, для пізніх – 70 см; між бульбами: для ранніх сортів – 25-
30 см, для пізніх – 30-35 см.

Насичуємо повітрям

Коренева система картоплі дуже чутлива до нестачі кисню в ґрунті. Найбільш високу потребу в кисні вона відчуває в період бульбоутворення. Щоб мати достатню кількість кисню в ґрунті, необхідно підтримувати його в пухкому стані. Пухкий ґрунт сприяє гарному розвитку столонів і молодих бульб, які в ущільненому ґрунті виростають дрібними і часто сильно деформованими.

Перше поверхневе розпушування проводять через тиждень після посадки картоплі. Надалі ґрунт розпушують по мірі необхідності після поливів і дощів, перешкоджаючи тим самим утворенню кірки і сприяючи насиченню ґрунту киснем. Розпушування потрібно проводити дуже обережно, намагаючись не пошкодити паростки і не витягнути бульби на поверхню, на глибину 2-3 см.

Крім того, 2-3 рази необхідно провести підгортання. Перше підгортання проводять, коли бадилля досягне висоти 13-15 см, друге – через 10-12 днів після першого. Третє – по мірі необхідності.

Підгортання прискорює процеси розвитку куща, цвітіння і бульбоутворення. Крім того, підгортання оберігає картопляні бульби від фітофтори, перешкоджаючи проникненню інфекції з ураженої гички на бульби. До того ж підгортання – це й боротьба з бур’янами, які для картоплі небезпечні тим, що затінюють її і забирають вологу і поживні речовини.

Картопля хоче пити!

Картоплі потрібна достатня кількість вологи, особливо в період бутонізації і початку цвітіння. Якщо для пророщення картоплі достатньо вологи материнської бульби, і їй в цей період не страшна посушлива погода, то в період закладення і формування бульб нестача вологи в ґрунті призведе до значного зниження врожаю.

В посушливе літо, щоб отримати хороші врожаї картоплі, її потрібно поливати, особливо у фазі бутонізації – початку цвітіння, коли рослина найбільш вимоглива до води. Поливаємо з розрахунку не менше 3 л води на один кущ. Необхідність поливу визначити легко: досить помацати землю на глибині 5-6 см від поверхні. Якщо вона волога – полив варто відкласти, так як зайва вогкість може пошкодити молодим бульб.

Поливають картоплю вранці або ввечері. На другий день після цього потрібно розпушити ґрунт і підгорнути кущі, завдяки чому корені отримають не тільки воду, але і кисень. Через 2 тижні, якщо ґрунт знову висохне, можна полити грядки 
ще раз.

Після закінчення цвітіння полив припиняємо. Зайва вологість – сприятливе середовище для розвитку фітофторозу.

Надлишок води так само згубний для картоплі, як і її нестача. Перезволоження ґрунту веде до погіршення росту і розвитку рослин, зменшується вміст сухої речовини і крохмалю в бульбах, зростає захворюваність картоплі бактеріальними і грибковими хворобами.

Особливо картопля чутлива до перезволоження в фазу бутонізації. Якщо вода стоїть на ділянці кілька днів, посадки картоплі можуть вимокнути. Буває, що гине весь урожай. Тому потрібно намагатися по можливості відводити воду з ділянки, висаджувати картоплю на височинах, де в разі дощу не затримується волога, або хоча б робити високі гряди.

Підживлення

Найбільшу кількість поживних речовин картопля споживає в період бутонізації – цвітіння, коли йде інтенсивне наростання надземної маси і утворення бульб. До кінця вегетації споживання живлення зменшується і на початку відмирання бадилля зовсім припиняється.

Досвідчені дачники рекомендують проводити 3 підживлення картоплі.

  • Перше підживлення проводимо при появі сходів. Для приготування розчину 1 ст. ложку сечовини або аміачної селітри або півлітрову банку добре перебродилого коров’яку розчиняють у 10 л води. Під кожен кущ виливають не менше 0,5 л розчину. Після підживлення рослини слід добре полити.
  • Друге підживлення проводять у фазі утворення бутонів. 1 ст. ложку сульфату калію і 2 ст. ложки деревної золи розмішуємо в 10 л води. Таке підживлення прискорить початок цвітіння картоплі.
  • Третій раз підживлюємо в фазі цвітіння. Готуємо робочий розчин з розрахунку: 2 ст. ложки суперфосфату і 1 склянка перебродилого коров’яку на 1 відро води. Під кожен кущ виливаємо по 0,5 л розчину, потім поливаємо водою.

Якщо площа картопляних посадок досить велика, доведеться проводити підживлення сухими добривами.

  • Перше підживлення: 15 склянок перегною змішати з 10 ч. ложками сечовини. Цієї порції достатньо на 10 погонних метрів рядка картоплі.
  • Друге підживлення (в період бутонізації): 30 ст. ложок золи + 10 ч. ложок сульфату калію. Цієї порції вистачить на 10 погонних метрів рядка картоплі.
  • Третє підживлення: на кожен погонний метр рядка вносять по 2 ст. ложки суперфосфату.

Можна провести позакореневе підживлення карбамідом (20-30 г на сотку) з додаванням мікроелементів (бор, мідь, марганець).

Таке збалансоване живлення необхідне для формування врожаю і надалі для нормального зберігання картоплі. А ось при надлишку азотних добрив можуть бути проблеми. Азот збільшує період вегетації, що погіршує лежкість бульб. Так що з азотними добривами потрібно бути обережними.

Якщо ґрунт бідний і у картоплі слабке бадилля, підживлення азотними добривами доведеться проводити. Але робити це слід ще до початку цвітіння, а після цвітіння додаткові підживлення азотними добривами проводити не варто.

Боротьба зі шкідниками

Багато дачників вважають, що в боротьбі з колорадським жуком гарні всі засоби. Але, вирощуючи картоплю на присадибній ділянці чи дачі, потрібно думати не тільки про високі врожаї, але і про екологічність вирощених овочів. Тому бажано застосовувати якомога менше хімії.

Надійна альтернатива хімічним інсектицидам – біопрепарати інсектицидної дії: Бікол, Бітоксибацилін, Фітоверм, Акарин та ін. Максимальний ефект від застосування біопрепаратів може бути отриманий в тому разі, якщо вони перший раз використовуються в момент появи личинок молодших вікових груп і повторно – через 5-7 днів.

На невеликих індивідуальних ділянках доцільні механічний збір і знищення жуків, яйцекладок і личинок. При низькій чисельності личинок шкідника можна застосовувати екологічні рослинні препарати: добовий настій з полину гіркого, свіжого листя волоського горіха, коренів оману, блощичника (клопогону), чистотілу, пижма, а також відвари з кульбаби, плодів гіркого перцю, хвоща, листя тополі. Відлякують жука рослини календули, бобів, квасолі, якщо вони висіваються заздалегідь або висаджуються навколо картопляної ділянки або в її міжряддях.

При появі личинок колорадського жука першого-другого віку посадки обприскують одним з біопрепаратів або вручну збирають жуків і личинки. Найбільш ефективним буде обприскування, проведене при чисельності личинок не більше 4 на рослину.

Якщо личинки встигли дорости до другого-третього віку, а їх чисельність досягла 5 і більше штук на кущ, то ручний збір жуків і личинок вже не допоможе. Єдиний вихід – обприскування посадок інсектицидами.

На присадибних ділянках значної шкоди картопляним посадкам може завдати картопляна совка. На невеликих ділянках потрібно оглянути всі рослини, видалити зів’ялі стебла і знищити гусениць, що знаходяться всередині.

Єлизавета МАРТОВА.

Картопля: сучасні сорти, агротехніка

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ